Kartor spår framtida naturvärden

11 december 2024 Forskare vill utveckla ett verktyg som kan identifiera områden i produktionsskog som kan komma att få höga naturvärden längre fram.

Kartor spår framtida naturvärden
Inslag av löv i barrskog och mycket död ved kan vara två kännetecken för miljöer som har eller kan få höga naturvärden på sikt. Här en sälg med skrovellav i Tresund i södra Lappland. Foto: Le Carlsson

Låst artikel för våra prenumeranter

Du är inloggad på Skogen, men du saknar behörighet till detta material.

Vänligen besök din profilsida för att se vilka av våra produkter som du har tillgång till samt mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.

Vill du läsa hela artikeln?

Föreningen Skogen

Då behöver du bli prenumerant på Tidningen Skogen, en helt oberoende tidning för ett lönsamt skogsbruk och god naturvård.Skoglig läsning under hela året där du får nörda ner dig i skogsskötsel, virkesmarknad och teknik.Du har även valmöjligheten att bli medlem i Föreningen Skogen för att ta del av ännu mer kunskap genom exkursioner och digitala skogsfrukostar.

  • Tillgång till artiklar på skogen.se
  • Tidningen Skogen hem till brevlådan (11 nr)
  • E-tidning
  • Mediaarkiv
Se prenumererationserbjudanden här Köp prenumeration här

Redan prenumerant?

Prenumererar du redan på Tidningen Skogen? Då loggar du in på ditt konto här:

Hur såg dagens avsättningar ut för 20 år sedan? Hur hade de utvecklats om du kunnat identifiera dem redan då? Skogforsk arbetar på ett digitalt kartverktyg som ska hitta potentiella naturvårdsområden inne i produktionsskogen, alltså områden som kan komma att få naturvärden.

Det ska göra det lättare att planera naturvården, hoppas man.

– Idén med projektet var att ta reda på om potentiella livsmiljöer för naturvårdsarter kan hittas med hjälp av digitala kartor, säger Per Westerfelt på Skogforsk.

Vad finns det för info i artdatabaserna? Vad finns det för möjligheter att avgränsa områden på en karta som innehar egenskaper som arterna behöver i sina livsmiljöer? Det är två exempel på frågor som forskarna vill ha svar på.

– Vi lyckades jobba fram en metod, vars styrka är att den kan tillämpas i vanlig produktionsskog eftersom vi inte fokuserade på att kartera höga naturvärden, utan på skogliga egenskaper som föredrogs av traktens registrerade naturvårdsarter.

Nio privata fastigheter deltog i projektet. De minsta var på 60 till 70 hektar och de största 8 000 hektar. Arbetet utgick endast från kartor och information i Artdatabanken, inga fältstudier gjordes.

Per Westerfelt, Skogforsk

Man började med att studera Artdatabankens fyndkartor för att se vilka skyddsvärda arter som har registrerats på undersökta fastigheter och inom fem kilometer från deras gränser. Sedan sammanställde man vilka typer av livsmiljöer arterna behövde. Efter det började man leta områden som matchar arternas krav genom att kombinera olika kartlager.

Även kartlagren fick en buffertzon på fem kilometer runt fastigheten, så att man kunde se vad det fanns för typ av skog i omgivningen. Detta hjälpte till att prioritera avsättningarna.

Fem kartlager kombinerades. Två visade trädslag, alltså om det växte löv- eller barrträd, ett visade äldre skog och två visade graden av solexponering, alltså om det fanns förutsättningar för varma solexponerade miljöer eller skuggiga och fuktiga. Genom att kombinera dem kunde man hitta potential, till exempelvis gammal, solexponerad lövskog eller barrskog med fuktig, skuggig miljö.

De inblandade markägarna var enligt Per Westerfelt positiva till att det kan bli lättare att planera skogsbruk och avsättningar med denna metod. Man lyfte även fram den pedagogiska vinkeln, att kartlagren ger en tydligare bild av nyttan med hänsynen. Man kan se på kartlagret att hänsynsytan passar in i landskapet och exempelvis hjälper till att skapa ett lövstråk. Då blir nyttan tydligare.

Det kommer att dyka upp allt fler kartlager som visualiserar hur markerna ser ut och underlättar naturvårdsplanering

 Nu ska Skogforsk arbeta fram ett digitalt verktyg som är enklare för skogsägare att använda än kartlagren. Med det ska man kunna leta rätt på den livsmiljö arten gillar och förhoppningsvis hitta ett område på sin egen fastighet som kan utvecklas till denna livsmiljö.

– Vi vet inte när det blir klart. Projektet är ett exempel på en av de många karttjänster som arbetas fram just nu, folk sitter och jobbar med kartor på olika håll. Det kommer att dyka upp allt fler kartlager som visualiserar hur markerna ser ut och underlättar naturvårdsplanering, säger Per Westerfelt.

TIPS / HITTA TECKEN PÅ NATURVÄRDEN

  • Det finns en rad kännetecken för höga naturvärden som kan vara till hjälp:
  • Många gamla träd, storvuxna träd eller små, senvuxna träd.
  • Stor variation i trädslag, ålder och storlek på träden.
  • Luckor och gläntor i skogen som släpper ned ljus.
  • Döda träd som står eller ligger, även halvdöda träd.
  • Murkna och murknande träd, både stående och liggande.
  • Träd med håligheter.
  • Spår av brand i marken eller på stubbar och träd.
  • Områden som aldrig har kalavverkats och där det har stått träd under lång, obruten tid.
  • Inslag av lövträd i barrskog som asp, sälg, ädellöv och björk.
  • Skog med spår av människan, exempelvis hamlade träd eller spår av skogsbete.
  • Hagmarker med stora, gamla träd.

Källa: Naturvårdsverket

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb