”Kårobligatoriet togs bort men skogisarna hänger kvar”

7 mars 2011 Skogiseleverna fortsätter att gå med i studentkåren trots att regeringen i höstas tog bort tvångsanslutningen, eller "kårobligatoriet" som det hette. Det berättar Emma Berglund, nytillträdd ordförande i Skogshögskolans studentkår i Umeå.

”Kårobligatoriet togs bort  men skogisarna hänger kvar”

På andra håll i landet har det blivit katastrof. De studerande sviker, kårerna får ont om pengar och kårens funktionärer kan inte längre säga sig representera merparten av studenterna. I Örebro är bara drygt tio procent med i kåren nu. Tekniska högskolan i Stockholm landade på ungefär 50 procent. Det gjorde också Umeå universitets studentkår.

Varför har ni fler medlemmar än de?
Vi budgeterade för säkerhets skull också för 50 procent men landade på 85 procent. Det beror nog på god sammanhållning bland skogisarna, och på att många är engagerade i kårens arbete. Och så vill man vara med på allt som kåren arrangerar. Och vi slappnar ju inte av med det här resultatet utan fortsätter att jobba för att göra medlemskapet attraktivt.

Som när klubbmästeriet ordnar fester i det tjusiga kårhuset i Umeå?
Ja, våra ”sittningar” på kårhuset är populära och ständigt nya är på gång. Torsdagspuben drar också en hel del folk. Liksom Skogis-fiket på söndagarna. Dit söker sig också många från andra studentkårer. Och en del ”vanliga” människor med för den delen.

Sedan finns ”Finska föreningen” som är väldigt aktiv, det är finnsauna bakom kårhuset varje tisdag. Den används flitigt.
Och så har vi Fiske- och Friluftsföreningen som just nu ska ha en pimpeltävling.

Däremot lär det visst gå trögare för den dendrolgiska sektionen på kåren?
Ja, de har odlat växter flera år, bland annat utländska trädslag som intresserade kunnat köpa. Som redwoodplantor. Men nu har sektionen blivit av med växthusen som de odlar plantorna i. Så de måste lägga om sin verksamhet. Till exempel utöka sitt samarbete med Arboretum Norr. Men plantorna som är på gång sparar de över vintern, och planterar sedan ut dem runt skolan och kårhuset.

Men kåren gör troligen mer än att ansvara för träd och nöjen?
Ja, så klart. Studierådet är mycket aktivt. Just nu samlar man in exempel på bra undervisningsmoment, sådant som eleverna uppskattat. När det är klart kommer vi att presentera exemplen för institutionerna. På så sätt kan vi möta lärarna direkt och inspirera dem i stället för att framföra allmänna synpunkter till studierektorer som ska föra informationen ovanifrån och nedåt i organisationen.
Något annat som är på gång nu är att kårens näringslivsutskott arrangerar många näringslivs- och företagsträffar.

Det är jättekul att företagen så gärna träffar oss och erbjuder sommarjobb, exjobb och även berättar om fasta tjänster som är på gång. Först hit efter nyår var Holmen. De hade 36 sommarjobb och praktiktjänster!

Och så har ni alltså en ny styrelse på Skogshögskolans studentkår?
Ja, formellt tillträdde vi i början av februari. Det är personbyte på alla poster varje år så det gäller att se till att verksamheten rullar på ändå. Nu är det främst kursen 09/14 som sitter i styrelsen.

Text: Bengt Ek bengt@skogen.se

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb