Karl Hedin fick stipendium

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Hans von Stockenström (till vänster) delade ut stipendiet den 23 maj till Karl Hedin. Foto: Erik Petré.
Karl Hedin är mottagare av Sveriges Häradsallmänningsförbunds stipendium 2016. Han prisas för det mervärde som hans bolag Karl Hedin AB skapar för skogsägare men även för hans insatser vid den stora skogsbranden i Västmanland.

Stipendiet delas ut till person som på ett tydligt sätt verkat för berikande av skogsägande.

Annons
Annons

Karl Hedin uppmärksammas för att ha utvecklat det familjeägda företaget med samma namn till en jättekoncern med sågverk, emballagetillverkning och ett 40-tal bygghandelsbutiker. Verksamheten, med nästan tusen anställda, omsätter 3,3 miljarder kronor.

- Men det är inte bara enormt driv i affärer och utvecklandet av AB Karl Hedin som kännetecknar Karl. Han är en stor markägare och den stora branden i Västmanland drabbade honom hårt. Men redan innan elden var under kontroll startades avverkningsmaskinerna och han ställde om sågen i Karbenning till att såga brandskadat virke. Också hans enorma engagemang i landsbygdsfrågor generellt skapar mervärde för skogsägarna, skriver Sveriges Häraldsallmännings förbund i sim motivering.

Sveriges Häradsallmänningsförbund stipendium är på 20 000 kronor.

 

Fakta: I förbundet ingår Sveriges drygt 60 häradsallmänningar. Total areal skogsmark är cirka 120.000 ha. Både Förbundets och den enskilda allmänningens huvudmål är hög och långsiktig avkastning av skogen men med stor hänsyn till miljö och samhällets övriga intressen.

Publicerad:
 • Därför får de Föreningen Skogens priser

  Föreningen Skogens pristagare uppmärksammades på Forum för bioekonomi idag där de även fick motta gratulationer av Kung Carl XVI Gustaf. Här kan du läsa motiveringarna.
 • Annons
 • Trävaror lyfte Södras första kvartal

  Ökade priser på sågade trävaror gav Södras rörelseresultat för första kvartalet ett kraftigt uppsving.
 • Håll koll på lastbilens brandskydd

  Om en timmerbil drabbas av brand utan att ha rätt släckningsutrustning är det inte säkert att försäkringen gäller. Medvetenheten om detta, och brandskyddsnormer överhuvudtaget, varierar, enligt Dafo Vehicle som utvecklar släckningssystem.
 • Annons
 • "Hög tid ta itu med missuppfattningar om skog och klimat”

  SKOGENdebatt. Det finns  många missuppfattningar om skogen och klimatet. En fristående tankesmedja för skog skulle kunna nå ut med vad som behöver göras, skriver Reidar Persson
 • Virkesstudion #57 – Uppdatering med Magnus Thor

  Viktiga skogsägardatum samt kunskap från en stor skogsentreprenör sprids i det här avsnittet av Virkesstudion.
 • Annons