Karl Hedin drog fullt hus hos Ladvik

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
SKOGSKVÄLL. Industrimannen och skogsägaren Karl Hedin ­lockade många åhörare när han berättade om sina er­farenheter av Myndighets­sverige på ett möte som Ladviks skogsbrukarklubb och Föreningen Skogen höll en novemberkväll.

Karl Hedin har en röd tråd i sitt an­förande, även om den inte syns tydligt i början. Han inleder med ämnet varg, från 1970-talet då det inte fanns några vargar alls fram till dagens enligt honom miss­lyckade vargförvaltning. 

Annons
Annons

Karl HedinKarl HedinHan tar oss vidare genom äganderätten – trots att den är grundlagsskyddad lyckas tjänstemän och myndigheter runda den, säger han, eftersom de med begrepp som nyckelbiotoper och krav på pågående användning kan hindra avverkningar utan att markägaren ersätts.

Sedan kommer han till åtalen mot honom själv och radar upp exempel på att de, enligt hans mening, inte gått rätt till. Hans telefon blev exempelvis avlyssnad i hemlighet.
– För att det ska vara tillåtet krävs ett förväntat fängelsestraff för brottet på över två år. I Sverige har inget jaktbrott gett så långa på­följder, säger han.
Karl Hedin är övertygad om att han straffas för sitt engagemang i vargfrågan. Han har stöttat misstänkta i andra uppmärksammade jaktmål och skrivit debatt­böcker. Det är därför, säger han, som myndighetspersoner ”vill tysta” honom.

Till slut knyter i alla fall Karl Hedins röda tråd ihop frågorna om vargförvaltning, intrång i äganderätten och rättsprocesserna till en slutsats: Att myndigheter formar sina egna regler.
– Makten ligger inte längre hos våra folkvalda, anser han. 

Att återinföra tjänstemannaansvaret är därför enligt Karl Hedin den viktigaste frågan i riksdagsvalet 2022. Om tjänstemän gör fel ska de, som alla andra, kunna avskedas eller ställas till svars, det är hans huvudbudskap.
– Underskatta inte den ­ut­bredda känsla som finns att tjänstemän går sin egen väg, vare sig det gäller nyckel­biotoper, varg, skarv eller strandskydd.

SKOGEN 12/2019

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Virkesstudion #34 – Baltspecial #2

  I detta avsnitt gästas Virkesstudion av Carl Olén, vd på Skogsfond Baltikum.
 • Annons
 • Vilt i Skogspodden

  Nu finns avsnitt 68 av Skogspodden ute och där pratas en hel del viltbete och tall.
 • ”Sverige beräknar naturskydd ovanligt strängt”

  Kategorier: skyddad skog, LRF
  Det är stora skillnader i uppgifterna om hur mycket natur som är skyddad i Sverige. Naturvårdsverket uppger drygt 14 procent. Men om vi räknade som de flesta andra EU-länder skulle siffran vara 58 procent, menar LRF.
 • Annons
 • Proffskocken bjuder på plättar med drottningsylt och granskott. Foto: Ulla Sundin Beck

  Nyttjar du skogens skafferi?

  Eller hamnar de växter du skördar bara i virkesvältan? Fick du nog av bär- och svampplockning som barn? Eller är skogen ett självklart skafferi som ger dig viltkött, tillbehör och extra smaksättning? Svara på månadens fråga!
 • Virkesförrådet ökar långsammare

  Virkesförrådet i den svenska skogen fortsätter att öka men i långsammare takt, visar Riksskogstaxeringens årliga statistik från SLU (Sveriges lantbruksuniversitet). 
 • Annons