Karl Hedin drog fullt hus hos Ladvik

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
SKOGSKVÄLL. Industrimannen och skogsägaren Karl Hedin ­lockade många åhörare när han berättade om sina er­farenheter av Myndighets­sverige på ett möte som Ladviks skogsbrukarklubb och Föreningen Skogen höll en novemberkväll.

Karl Hedin har en röd tråd i sitt an­förande, även om den inte syns tydligt i början. Han inleder med ämnet varg, från 1970-talet då det inte fanns några vargar alls fram till dagens enligt honom miss­lyckade vargförvaltning. 

Annons
Annons

Karl HedinKarl HedinHan tar oss vidare genom äganderätten – trots att den är grundlagsskyddad lyckas tjänstemän och myndigheter runda den, säger han, eftersom de med begrepp som nyckelbiotoper och krav på pågående användning kan hindra avverkningar utan att markägaren ersätts.

Sedan kommer han till åtalen mot honom själv och radar upp exempel på att de, enligt hans mening, inte gått rätt till. Hans telefon blev exempelvis avlyssnad i hemlighet.
– För att det ska vara tillåtet krävs ett förväntat fängelsestraff för brottet på över två år. I Sverige har inget jaktbrott gett så långa på­följder, säger han.
Karl Hedin är övertygad om att han straffas för sitt engagemang i vargfrågan. Han har stöttat misstänkta i andra uppmärksammade jaktmål och skrivit debatt­böcker. Det är därför, säger han, som myndighetspersoner ”vill tysta” honom.

Till slut knyter i alla fall Karl Hedins röda tråd ihop frågorna om vargförvaltning, intrång i äganderätten och rättsprocesserna till en slutsats: Att myndigheter formar sina egna regler.
– Makten ligger inte längre hos våra folkvalda, anser han. 

Att återinföra tjänstemannaansvaret är därför enligt Karl Hedin den viktigaste frågan i riksdagsvalet 2022. Om tjänstemän gör fel ska de, som alla andra, kunna avskedas eller ställas till svars, det är hans huvudbudskap.
– Underskatta inte den ­ut­bredda känsla som finns att tjänstemän går sin egen väg, vare sig det gäller nyckel­biotoper, varg, skarv eller strandskydd.

SKOGEN 12/2019

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Grangallrat

  Här gallras mot gnaget

  VILTSKADOR. I ett småländsk granbestånd pågår just nu ett experiment. Här gallras bara längs med varannan stickväg för att man ska kunna se om omfattningen av kronhjortens skador påverkas. 
 • Annons
 • Mellanskog gör rekordutdelning

  Mellanskog delar ut drygt 56 miljoner kronor till sina 26 000 medlemmar. Det är den högsta utdelningen i skogsägarföreningens historia.
 • Magnus Ekström

  Rotpost kan öka i vår

  SÄLJFORM. För några år sedan var marknaden för rotposter och leveransrotköp glödhet. Med sjunkande timmerpriser har den svalnat rejält, men kan kanske komma igång igen i vår, säger Magnus Ekström som är skogsrådgivare på Hushållningsällskapet.
 • Annons
 • Byråkrati förvärrar rekryteringsproblem

  Skogsvårdsföretagen är beroende av utländsk personal men har mycket svårt att rekrytera. Situationen förvärras av valutanackdelar och segdragen byråkrati. 
 • Busas det i din skog?

  Har du råkat ut för problem med skador på nyplanterad skog efter skoterkörning? Kanske får du störande besök av andra fordon eller lösspringande hundar? Eller används skogen som dumpningsplats? Eller möts du av besökare som precis som du förstår att njuta av och vara rädd om skogen? Svara på Månadens fråga!
 • Annons