Karl Hedin drog fullt hus hos Ladvik

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
SKOGSKVÄLL. Industrimannen och skogsägaren Karl Hedin ­lockade många åhörare när han berättade om sina er­farenheter av Myndighets­sverige på ett möte som Ladviks skogsbrukarklubb och Föreningen Skogen höll en novemberkväll.

Karl Hedin har en röd tråd i sitt an­förande, även om den inte syns tydligt i början. Han inleder med ämnet varg, från 1970-talet då det inte fanns några vargar alls fram till dagens enligt honom miss­lyckade vargförvaltning. 

Annons
Annons

Karl HedinKarl HedinHan tar oss vidare genom äganderätten – trots att den är grundlagsskyddad lyckas tjänstemän och myndigheter runda den, säger han, eftersom de med begrepp som nyckelbiotoper och krav på pågående användning kan hindra avverkningar utan att markägaren ersätts.

Sedan kommer han till åtalen mot honom själv och radar upp exempel på att de, enligt hans mening, inte gått rätt till. Hans telefon blev exempelvis avlyssnad i hemlighet.
– För att det ska vara tillåtet krävs ett förväntat fängelsestraff för brottet på över två år. I Sverige har inget jaktbrott gett så långa på­följder, säger han.
Karl Hedin är övertygad om att han straffas för sitt engagemang i vargfrågan. Han har stöttat misstänkta i andra uppmärksammade jaktmål och skrivit debatt­böcker. Det är därför, säger han, som myndighetspersoner ”vill tysta” honom.

Till slut knyter i alla fall Karl Hedins röda tråd ihop frågorna om vargförvaltning, intrång i äganderätten och rättsprocesserna till en slutsats: Att myndigheter formar sina egna regler.
– Makten ligger inte längre hos våra folkvalda, anser han. 

Att återinföra tjänstemannaansvaret är därför enligt Karl Hedin den viktigaste frågan i riksdagsvalet 2022. Om tjänstemän gör fel ska de, som alla andra, kunna avskedas eller ställas till svars, det är hans huvudbudskap.
– Underskatta inte den ­ut­bredda känsla som finns att tjänstemän går sin egen väg, vare sig det gäller nyckel­biotoper, varg, skarv eller strandskydd.

SKOGEN 12/2019

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Nu släpps digitala skogslektioner

  Nu är det premiär för Skogen i Skolans digitala läromedel om skogens roll i en hållbar utveckling. Lektionerna riktar sig även till klasser som inte har en skog runt knuten.
 • Annons
 • Timbersports startar säsongen igen

  Kategorier: Stihl Timbersports
  Timbersports, där man tävlar i olika grenar av skogshuggning, har beslutat att återuppta aktiviteterna som stoppats av pandemin. Säsongen startar den 10 augusti.
 • Insamling ska skydda skog genom uppköp

  Miljöpartistiska riksdagsledamoten Rebecka Le Moine har startat en insamling för att köpa upp skog med syfte att skydda den från brukande. 
 • Annons
 • Bra vårförsäljning i bygghandeln

  Det blev ett lysande andra kvartal för byggmaterialhandeln som har sin viktigaste försäljningsperiod under vår och försommar.
 • Många ekorrar sjuka av parasit

  Kategorier: ekorre, Cryptosporidier
  Mer än var tredje ekorre kan vara smittad av parasiten Cryptosporidier, visar ny forskning. Smittan kan orsaka kraftiga diarréer även hos människor.
 • Annons