”Känns som en konfiskering”

15 februari 2017 När Skogsstyrelsen inventerat ett område som nyckelbiotop blir skogen obrukbar och fastighetsägaren kan inget göra. Det känns som staten konfiskerar fastigheten, säger Calle Roos i Överocke i Jämtland till svt.se

Calle Roos familj har brukat skogsfastigheten i generationer.

– Från ingenstans fick jag nej på den avverkningen för Skogsstyrelsen ansåg att de var en nyckelbiotop, så jag anmälde ett nytt område men fick samma svar där, säger han till svt.se.

Om Skogsstyrelsen inventerat ett område som en nyckelbiotop blir det som en död hand på just de området. Det blir inget formellt förbud att inte avverka, men skogsbolagen har i sin miljöcertifiering sagt att man inte ska köpa in skog i en nyckelbiotop så skogsägaren har ingen att sälja skogen till.

– Den biologiska mångfalden och många skogliga arter är hotade och då har vi sagt att vi vill inte att de ska bli utrotade och då måste vi göra något åt de, säger Erik Kretz, skogskonsulent på Skogsstyrelsen i Jämtland.

– Det blir ju heltokigt, man blir bakbunden och man kan inte göra som man vill på sin egen fastighet. Det känns som staten konfiskerar den, säger Calle Roos.

Läs artikeln på svt.se

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Linn prisas för förband av skogsråvara
SkogsJobb