Kanadensiskt storföretag köper Vida

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Kanadensiska  Canfore, en av världens största tillverkare av trävaror och pappersmassa, köper 70 procent i sågkoncernen Vida. Prislapp: närmare 4 miljarder kronor.

Nu får Sveriges största privatägda sågverkskoncern kanadensiska majoritetsägare av gigantiska mått. Canfore köper 70 procent av aktierna i Vida.

Annons
Annons

- Vi har haft en relation med Canfor under flera år och det är ett företag som präglas av hög kvalitet i sina produkter men även hur de driver företag. Vi är stolta över att få Canfor som delägare och att Vida på så sätt kan växa och stärkas på den globala marknaden, säger Vidas koncernchef Santhe Dahl,  i ett pressmeddelande.

Canfor, med bas i Vancouver,  sysselsätter 6 500 personer och är en av världens största producenter av sågade trävaror, pappersmassa och papper. 

Vidas nuvarande ägare, koncernchef  Santhe Dah och vice vd Måns Johansson, kommer att fortsätta leda den svenska verksamheten. De behåller också  närmare 30 procent av aktierna. Affären beräknas vara klar under det första kvartalet 2019.

Vida, med drygt tusen anställda, fortsätter att under eget varumärke producera sågade trävaror, träemballage, modulhus samt biobränsle.

Fakta Canfor: har idag 25 sågverk i Kanada och USA, fyra massabruk, ett pappersbruk samt tre pelletsfabriker. Bland annat tillverkar de långfibermassa för avsalu, något som även konkurrenten Södra gör. Årsproduktionen ligger på 10 miljoner kubikmeter sågade trävaror,  1,4 miljoner ton massa och  400 000 ton pellets. Bolaget är noterat på Torontobörsen.

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Barkborre bekämpas bäst sommartid

  Kategorier: granbarkborre, skogsskador
  Att bekämpa granbarkborrar med den så kallade sök- och plockmetoden kan inte rekommenderas under vinterhalvåret, enligt Skogsstyrelsen.
 • Annons
 • Kombimaskinen Malwa 560c

  Medlemmar vill ha mer smått

  Södra gläntar på dörren för små maskiner sedan fler medlemmar har börjat efterfråga dem. Så kan man tolka uttalanden på skogs­ägarföreningens årsstämma.
 • ”Har FSC Sverige blivit en hemlig grupp?”

  SKOGENdebatt. FSC-certifieringens nya skepnad har större befogenheter och mindre insyn. En öppnare organisation skulle kännas mer trovärdig, anser Lars M Johansson, Mellanljusnans SBO.
 • Annons
 • Poppel kan ge väldigt virkestillskott

  Kategorier: Poppel, Skogsforskning
  Poppelodlingar skulle kunna ge Sverige ytterligare 30 miljoner kubikmeter virke om året, enligt preliminära forskningsresultat.
 • Nu kan skolor boka uteklassrum på Djurgården

  Skogen i Skolans nya uteklassrum på Djurgården i Stockholm kan nu bokas av skolklasser.
 • Annons