Kanadensiskt storföretag köper Vida

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Kanadensiska  Canfore, en av världens största tillverkare av trävaror och pappersmassa, köper 70 procent i sågkoncernen Vida. Prislapp: närmare 4 miljarder kronor.

Nu får Sveriges största privatägda sågverkskoncern kanadensiska majoritetsägare av gigantiska mått. Canfore köper 70 procent av aktierna i Vida.

Annons
Annons

- Vi har haft en relation med Canfor under flera år och det är ett företag som präglas av hög kvalitet i sina produkter men även hur de driver företag. Vi är stolta över att få Canfor som delägare och att Vida på så sätt kan växa och stärkas på den globala marknaden, säger Vidas koncernchef Santhe Dahl,  i ett pressmeddelande.

Canfor, med bas i Vancouver,  sysselsätter 6 500 personer och är en av världens största producenter av sågade trävaror, pappersmassa och papper. 

Vidas nuvarande ägare, koncernchef  Santhe Dah och vice vd Måns Johansson, kommer att fortsätta leda den svenska verksamheten. De behåller också  närmare 30 procent av aktierna. Affären beräknas vara klar under det första kvartalet 2019.

Vida, med drygt tusen anställda, fortsätter att under eget varumärke producera sågade trävaror, träemballage, modulhus samt biobränsle.

Fakta Canfor: har idag 25 sågverk i Kanada och USA, fyra massabruk, ett pappersbruk samt tre pelletsfabriker. Bland annat tillverkar de långfibermassa för avsalu, något som även konkurrenten Södra gör. Årsproduktionen ligger på 10 miljoner kubikmeter sågade trävaror,  1,4 miljoner ton massa och  400 000 ton pellets. Bolaget är noterat på Torontobörsen.

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Värmekarta

  Naturvård med ekonomitänk

  FORSKNING. Om man kan skydda skog som är dyr att avverka kan man gynna både ekonomiska och biologiska värden och även undvika konflikter. Forskare vill utveckla en metod att identifiera lämpliga områden.
 • Annons
 • Timmerbil vid mätstation

  Nu kan mer rötved bli massaved

  SYSTEMBYTE. Massavedens nya kvalitetsklasser kan göra dagens energived till massaved. I alla fall i högkonjunktur. På sikt kan det höja virkespriserna.
 • Ulf Rydja

  Klimatguide ger framtidsfrågor en skjuts

  Hur ska man tänka om klimatet och den egna skogen? En tankeväckande möjlighet att få några svar finns med Skogsstyrelsens klimatguide på nätet. SKOGEN testar.
 • Annons
 • Hjälp forskare att rädda asken

  ”Hjälp oss att rädda den utrotningshotade asken”. Nu ber forskare om allmänhetens hjälp att hitta friska träd som behövs för att få fram en ny, frisk askpopulation.
 • Ökad försäljning av limträ

  Limträ tar andelar i byggbranschen trots minskat bostadsbyggande.
 • Annons