Kanadensiskt storföretag köper Vida

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Kanadensiska  Canfore, en av världens största tillverkare av trävaror och pappersmassa, köper 70 procent i sågkoncernen Vida. Prislapp: närmare 4 miljarder kronor.

Nu får Sveriges största privatägda sågverkskoncern kanadensiska majoritetsägare av gigantiska mått. Canfore köper 70 procent av aktierna i Vida.

Annons
Annons

- Vi har haft en relation med Canfor under flera år och det är ett företag som präglas av hög kvalitet i sina produkter men även hur de driver företag. Vi är stolta över att få Canfor som delägare och att Vida på så sätt kan växa och stärkas på den globala marknaden, säger Vidas koncernchef Santhe Dahl,  i ett pressmeddelande.

Canfor, med bas i Vancouver,  sysselsätter 6 500 personer och är en av världens största producenter av sågade trävaror, pappersmassa och papper. 

Vidas nuvarande ägare, koncernchef  Santhe Dah och vice vd Måns Johansson, kommer att fortsätta leda den svenska verksamheten. De behåller också  närmare 30 procent av aktierna. Affären beräknas vara klar under det första kvartalet 2019.

Vida, med drygt tusen anställda, fortsätter att under eget varumärke producera sågade trävaror, träemballage, modulhus samt biobränsle.

Fakta Canfor: har idag 25 sågverk i Kanada och USA, fyra massabruk, ett pappersbruk samt tre pelletsfabriker. Bland annat tillverkar de långfibermassa för avsalu, något som även konkurrenten Södra gör. Årsproduktionen ligger på 10 miljoner kubikmeter sågade trävaror,  1,4 miljoner ton massa och  400 000 ton pellets. Bolaget är noterat på Torontobörsen.

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Skogssektorn vill utveckla skonsam maskin

  Skogssektorn går samman för att utveckla en skogsmaskin som ger mindre markpåverkan och kan köras större delar av året.
 • Annons
 • Gödslad gran växer dubbelt så snabbt

  Genom att gödsla ung granskog kan tillväxten fördubblas. Det gäller, lite förvånande, även landets norra delar, visar ny forskning.
 • Inger Sandström

  Inger vet hur kultur ska vårdas

  SILVERKVIST. Inger Sandström har sitt främsta fritidsintresse som yrke. Hon är arkeolog som bland annat ger råd om kulturlämningar i skogslandskapet.
 • Annons
 • 11 000 skador efter Alfrida

  Stormen Alfrida den 2 januari  orsakade 11 000 skador i Sverige. Cirka 266 miljoner kronor kommer att betalas ut av försäkringsbolagen, enligt statistik från Svensk Försäkring.
 • Rådig timmerbilsförare räddade tvååring

  När timmerbilen inte gick att stanna styrde han över den tvååriga flickan som klarade sig utan skador. Nu prisas föraren för sin insats.
 • Annons