Kanadensiskt storföretag köper Vida

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Kanadensiska  Canfore, en av världens största tillverkare av trävaror och pappersmassa, köper 70 procent i sågkoncernen Vida. Prislapp: närmare 4 miljarder kronor.

Nu får Sveriges största privatägda sågverkskoncern kanadensiska majoritetsägare av gigantiska mått. Canfore köper 70 procent av aktierna i Vida.

Annons
Annons

- Vi har haft en relation med Canfor under flera år och det är ett företag som präglas av hög kvalitet i sina produkter men även hur de driver företag. Vi är stolta över att få Canfor som delägare och att Vida på så sätt kan växa och stärkas på den globala marknaden, säger Vidas koncernchef Santhe Dahl,  i ett pressmeddelande.

Canfor, med bas i Vancouver,  sysselsätter 6 500 personer och är en av världens största producenter av sågade trävaror, pappersmassa och papper. 

Vidas nuvarande ägare, koncernchef  Santhe Dah och vice vd Måns Johansson, kommer att fortsätta leda den svenska verksamheten. De behåller också  närmare 30 procent av aktierna. Affären beräknas vara klar under det första kvartalet 2019.

Vida, med drygt tusen anställda, fortsätter att under eget varumärke producera sågade trävaror, träemballage, modulhus samt biobränsle.

Fakta Canfor: har idag 25 sågverk i Kanada och USA, fyra massabruk, ett pappersbruk samt tre pelletsfabriker. Bland annat tillverkar de långfibermassa för avsalu, något som även konkurrenten Södra gör. Årsproduktionen ligger på 10 miljoner kubikmeter sågade trävaror,  1,4 miljoner ton massa och  400 000 ton pellets. Bolaget är noterat på Torontobörsen.

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Nationella nyckelbiotopsinventeringen upphör

  I riksdagens budgetunderlag saknas pengar till en landsomfattande nyckelbiotopsinventering vilket gör att den nu upphör, meddelar Skogsstyrelsen. Även anslaget som ska ersätta skogsägare vid skydd av skog minskas kraftigt.
 • Annons
 • Ny mässa har fokus på skogsmaskiner

  Nu lanserar Maskinleverantörerna en mässa med fokus på maskiner och utrustning för storskaligt skogsbruk.
 • ”Träbyggande snabbar upp klimatkampen”

  DEBATT  Med tanke på det växande klimathotet och en byggsektor med enormt stort klimatavtryck måste omställningen till hållbart byggande gå snabbare. Både lösningen och kapaciteten finns om vi väljer trä som byggnadsmaterial– naturens klimatsmarta svar på betong, skriver Mikael Eliasson, Svenskt Trä.
 • Annons
 • Lär känna en grangeneral 

  Grangeneral, huggnings- eller PR-ansvarig.  Bakom titlarna finns jägmästarstudenter som enligt traditionen säljer julgranar i Stockholm. Här kan du lära känna dem.
 • Många fåglar i produktionsskogen

  En ny undersökning visar att vissa fågelarter som förknippas med äldre skog och höga naturvärden är vanliga i produktionsskogar.
 • Annons