Kan SAS plantera?

12 juni 2020 Långt över en halv miljon hektar behöver röjas och planteras i år. Och så kom coronan. En viktig del av arbetskraften blev stående utanför våra gränser. 

”Ta in SAS-arbetslösa, långtids­arbetslösa och skolungdomar!” Många har en naiv bild av hur lätt det är att jobba i skogen.

Tidningen SKOGEN SkogsteknikDu läser nu ett smakprov ur SKOGEN Skogsteknik. Som SKOGEN-prenumerant ingår den som bilaga. Testa SKOGEN. Digitala utgåvor ingår»Ett annat hinder för att slänga ut Medelsvensson på hygget är naturligtvis lönen för mödan. Skogsvården är utsatt för samma marknadskrafter som restaurangbranschen och som skogsägare möter i virkesaffären: Genom import av en begränsad mängd virke kan köparen hålla resten av priserna nere. 

Alla branscher är såklart utsatta för kostnadstryck. En skillnad är att många kan rationalisera bort personal. De delar av arbetslivet som uppfattas som kunskapskrävande har lite mindre kostnadstryck. Därför är det viktigt att förklara för alla förståsigpåare att god skogsvård ställer höga krav på dem som utför den. Det räcker inte att veta att den gröna sidan ska vara uppåt.

Dessutom har resultatet betydelse för vår framtid i hundra år. När alla vet betydelsen och kraven, när pris och lön blivit därefter, kommer dess­utom fler gamla SAS-anställda och ungdomar av egen kraft vilja jobba i skogen.

Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare

Ledare, tidningen SKOGEN Skogsteknik 2/2020

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb