Kan SAS plantera?

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
Långt över en halv miljon hektar behöver röjas och planteras i år. Och så kom coronan. En viktig del av arbetskraften blev stående utanför våra gränser. 

”Ta in SAS-arbetslösa, långtids­arbetslösa och skolungdomar!” Många har en naiv bild av hur lätt det är att jobba i skogen.

Annons
Annons

Tidningen SKOGEN SkogsteknikDu läser nu ett smakprov ur SKOGEN Skogsteknik. Som SKOGEN-prenumerant ingår den som bilaga. Testa SKOGEN. Digitala utgåvor ingår»Ett annat hinder för att slänga ut Medelsvensson på hygget är naturligtvis lönen för mödan. Skogsvården är utsatt för samma marknadskrafter som restaurangbranschen och som skogsägare möter i virkesaffären: Genom import av en begränsad mängd virke kan köparen hålla resten av priserna nere. 

Alla branscher är såklart utsatta för kostnadstryck. En skillnad är att många kan rationalisera bort personal. De delar av arbetslivet som uppfattas som kunskapskrävande har lite mindre kostnadstryck. Därför är det viktigt att förklara för alla förståsigpåare att god skogsvård ställer höga krav på dem som utför den. Det räcker inte att veta att den gröna sidan ska vara uppåt.

Dessutom har resultatet betydelse för vår framtid i hundra år. När alla vet betydelsen och kraven, när pris och lön blivit därefter, kommer dess­utom fler gamla SAS-anställda och ungdomar av egen kraft vilja jobba i skogen.

Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare

Ledare, tidningen SKOGEN Skogsteknik 2/2020

 

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • ”Sådd ger mer kvalitetstimmer"

  Det är konstigt att sådd och självsådd står för så liten del av föryngringen, tycker Per Jonasson, skogsägare och skogspoddare, när han intervjuas i Sista ordet.
 • Annons
 • Märks jämställdhetsarbetet på din arbetsplats?

  Arbetsgivare är skyldiga att jobba förebyggande för att motverka diskriminering. Görs det på din skogliga arbetsplats? Är alla med på att man ska uppträda på ett inkluderande sätt? Eller finns det brister? Kanske är man inte riktigt med i gänget om man bryter mot normen? Svara på månadens fråga!
 • Hundratals miljoner till fjällnära ärenden

  Under förra året betalade Skogsstyrelsen ersättning till 110 markägare som nekades avverkning i fjällnära skog.
 • Annons
 • Vi vill fylla på din verktygslåda!

  Kategorier: ledare, Johan Larsson
  Till alla som läser SKOGEN kan jag lova ett späckat år med fantastiska, spännande och nyttiga teman, skriver chefredaktör Johan Larsson i årets första ledare.
 • Här gick skogspriserna mot trenden

  Skogsfastigheter i norr fortsatte att locka köpare och hade en stark prisutveckling i fjol. I Mellansverige, däremot, sjönk priserna och gick således mot trenden i övriga landsdelar, enligt en rapport från Ludvig & Co.
 • Annons