Kan SAS plantera?

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
Långt över en halv miljon hektar behöver röjas och planteras i år. Och så kom coronan. En viktig del av arbetskraften blev stående utanför våra gränser. 

”Ta in SAS-arbetslösa, långtids­arbetslösa och skolungdomar!” Många har en naiv bild av hur lätt det är att jobba i skogen.

Annons
Annons

Tidningen SKOGEN SkogsteknikDu läser nu ett smakprov ur SKOGEN Skogsteknik. Som SKOGEN-prenumerant ingår den som bilaga. Testa SKOGEN. Digitala utgåvor ingår»Ett annat hinder för att slänga ut Medelsvensson på hygget är naturligtvis lönen för mödan. Skogsvården är utsatt för samma marknadskrafter som restaurangbranschen och som skogsägare möter i virkesaffären: Genom import av en begränsad mängd virke kan köparen hålla resten av priserna nere. 

Alla branscher är såklart utsatta för kostnadstryck. En skillnad är att många kan rationalisera bort personal. De delar av arbetslivet som uppfattas som kunskapskrävande har lite mindre kostnadstryck. Därför är det viktigt att förklara för alla förståsigpåare att god skogsvård ställer höga krav på dem som utför den. Det räcker inte att veta att den gröna sidan ska vara uppåt.

Dessutom har resultatet betydelse för vår framtid i hundra år. När alla vet betydelsen och kraven, när pris och lön blivit därefter, kommer dess­utom fler gamla SAS-anställda och ungdomar av egen kraft vilja jobba i skogen.

Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare

Ledare, tidningen SKOGEN Skogsteknik 2/2020

 

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • Aska skyddar mot snytbagge

  Snytbaggar vill inte gnaga på skogsplantor som tagit upp ämnen från aska, visar ny forskning.
 • Annons
 • Tjäderärende prövas i Högsta domstolen

  Ett ärende rörande en avverkning som stoppades på grund av tjäder kommer att prövas av Högsta domstolen.
 • Klimatförändringar minskar kolbindning i regnskog

  ​​​​​​​Klimatförändringar kan minska regnskogens förmåga att binda koldioxid. Fotosyntesen i bladen fungerar sämre vid ökad hetta, enligt en ny avhandling från Göteborgs universitet.
 • Annons
 • Nytt nummer på gång!

  Vilken dag som helst får prenumeranterna SKOGEN 9/2022 i brevlådan – men redan nu finns nya numret tillgängligt i digital form. För både prenumeranter och alla andra. Temat den här månaden är Natur- och viltvård.
 • Forskarupptäckt kan göra träd torktåliga

  Vid studier av lignin gjorde forskare en upptäckt som kan användas för att göra träd mer motståndskraftiga mot torka.
 • Annons