Kampsportaren fann drömyrket

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Veronika Holmsten
Ett av Veronika Holmstens fritidsintressen är hennes och makens egen gård med djur, skog och odling.
ELDDOP Veronika Holmsten fick en tuff start som produktionsledare hos Stora Enso i Ljusdal i maj. Sommarhettan skapade extrema förhållanden för avverkningslagen. Men hon stortrivs med jobbet.

Veronika Holmsten leder sex avverkningslag som gallrar och slutavverkar, främst i området Hennan-Ramsjö i Ljusdals kommun. Hon började som produktionsledare i maj, strax före den varmaste sommaren i mannaminne. Det blev en ­speciell jobbstart med beslut om nattjobb och extrem för­siktighet.
– Jag har aldrig hållit sådan koll på väderprognosen. Även de erfarna sa att de aldrig ­upplevt något liknande, säger Veronika Holmsten.

Annons
Annons

I Veronikas arbete ingår att veta var i kedjan virket som ska till industrin befinner sig. Och att se till att rätt sortiment hamnar på rätt plats.
– Vi har väldigt moderna system som gör att jag kan följa skogsmaskinernas arbete. 
Två av arbetslagen är Stora Ensos egna och personal­ansvaret för dem vilar på ­Veronika. Hon har mycket ­telefonkontakt med förarna och ägnar någon dag per vecka åt att besöka trakterna.
– Kontakten med förarna tycker jag är allra roligast. Jag älskar verkligen att jobba med människor, säger hon.

Hon tror att just personal­ansvar är en del av jägmästar­yrket som många inte känner till. Överhuvudtaget har hon märkt att kunskapen om ­hennes drömyrke är förvå­nansvärt låg.
– Det är bara att se till mig själv. När jag skulle välja utbildning gick jag igenom information om i stort sett alla utbildningar som finns och stötte av en slump på jäg­mästar­yrket. Det stod att intresse för natur och skog var en förut­sättning. Det ­gillade jag.
Med ett naturvetenskapligt basår bakom sig kom Veronika in på jägmästarprogrammet. Efter examen 2015 jobbade hon inom skolan i Hudiksvall och som traktplanerare hos Holmen i Delsbo. 

Under hennes skogliga bana är det ett par saker som slagit henne.
– Jag känner att jag är en länk i en viktig kedja. Det handlar om en massa sam­arbeten som ska fungera för att få ut rätt virke från skogen, till vägen och vidare till industrin. Vi är alla med och skapar de trägrejer som folk använder i sin vardag. Det känns stort.

En helt annan, och mer beklämmande sak, är bristen på tjejer.
– Det gäller särskilt på den operativa sidan. Det vore kul om vi var fler, säger hon.
Veronika flyttade till Hudiks­vall från Malmö 2016. Där hade hon gjort sig ett namn inom brasiliansk jiu-­jitsu, en väldigt teknisk och strategisk kampsport som hon både utövar och tränar barn och vuxna i.
– Man får en otrolig kontroll som gör att man känner sig ­säkrare i sin kropp. Jag hade tjejgrupper när jag bodde i Malmö. Då kom det in många som var blyga och försiktiga och osäkra, men jag såg hur de utvecklades snabbt, sa Veronika när hon som nyinflyttad intervjuades av lokaltidningen Hela Hälsing­land.

NY PÅ JOBBET / VERONIKA HOLMSTEN
Jobb: Produktionsledare på Stora Enso i Ljusdal.
Ålder: 34 år.
Bor: Forsa utanför Hudiksvall.
Familj: fyra bröder och föräldrar i Småland och maken Anton. 
Bakgrund: Gymnasiets barn- och fritidsprogram, jobbade som lagerarbetare i sex år, omskolning till jägmästare efter naturvetenskapligt basår.
Uppväxt: Huskvarna, Småland.
Fritidsintresse: Brasiliansk jiu-­jitsu, gården med allt vad det innebär av skötsel av djur, skog och mark och odling.
Framtidsdrömmar: Nå svart bälte i brasiliansk jiu-jitsu, fortsätta utveckla klubben i Hudiksvall samt fortsätta jobba med skogen.

SKOGEN 3/2019

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Ny  skogsägarförening vill bredda brukandet

  Nu bildas en ny skogsägarförening som inte sysslar med virkeshandel. Föreningen skogens mångbruk vill att både produktionsskogar och skyddad skos ska ses som en resurs.
 • Annons
 • Nu svärmar granbarkborren

  Granbarkborren har börjat svärma över hela landet.  Det är nu som skogsägare har möjlighet att begränsa skadorna, enligt Skogsstyrelsen.
 • ”Hållbart skogsbruk är nyckeln till klimatmålen”

  DEBATTT. Vi kan nå klimatmålen, bevara biologisk mångfald och medverka till ett hållbart samhälle. Nyckeln är hållbart brukande av skogarna och Sverige kan tillsammans med andra framstående skogsländer leda utvecklingen, skriver Rolf Björheden och Anders Tosterud.
 • Annons
 • Mellanskog sänker timmerpriser

  Skogsägarföreningen Mellanskog sänker priserna på gran- och talltimmer i flera områden.
 • Thomas Wikström

  På andra sidan bordet

  OMVÄNT. Thomas Wikström har suttit på båda sidor av förhandlingsbordet när skogstjänster ska upphandlas. Det har han nytta av i sitt nya jobb.
 • Annons