DEBATT.

”Kalla betestrycket vid dess rätta namn”

29 november 2018 Kalla saker vid dess rätta namn: En spade är en spade. Ett oacceptabelt betestryck är inget annat än ett oacceptabelt betestryck, skriver Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist i sin blogg.

”Kalla betestrycket vid dess rätta namn”

Rapporten Skogsskötsel med nya möjligheter  blev klar i mitten av november och är nu ute på remiss. I rapporten listas tretton insatsområden för en ökad skogsproduktion med förslag på åtgärder. Men debatten, som gått i het i media, har nästan helt handlat om förslaget att kraftigt sänka klövviltstammarnas numerärt. Det uppskruvade tonläget är olyckligt av minst två skäl, skriver Herman Sundqvist i sin blogg:

”Dels för att sänkta klövviltstammar bara är ett av många identifierade områden. Det andra skälet är att vi måste alla prata om problemet med dess rätta namn. Vi behöver se och erkänna att betestrycket i skogen generellt är oacceptabelt i hela landet. I dag är mer än varannan svensk ungtall betesskadad (ja, du läste rätt)! För att sätta Sveriges älgstam i ett internationellt perspektiv kan nämnas att Finland, som har likartade skogliga förutsättningar som Sverige, har en älgstam som inte ens är hälften så tät som den svenska. Ur det perspektivet är rapportens förslag om en kraftig sänkning av klövviltstammarnas inte särskilt uppseendeväckande”, skriver han och tillägger:

”Vi måste  benämna svåra hinder för en effektiv produktion i skogen som ett problem. Ett oacceptabelt betestryck är inget annat än ett oacceptabelt betestryck. En spade är en spade”.

Läs bloggen i sin helhet

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb