Kalk gör snabb snabbare

Bild för Karin Bernle Written by Karin Bernle On the
Henrik Böhle­nius visar poppel
Tre-fyra meter redan fjärde året – Henrik Böhlenius konstaterar att poppeln frodas på kalkad mark. Foto: Pär Fornling/SLU
FORSKNING. Poppeln kan bli ett alternativ och komplement till granen, tror SLU som gjort försök med kalkning

Det blev stor uppståndelse när SLU:s nyhetsbrev för en tid sedan redovisade försöket med kalkning av poppel i Halland. 
– Det är inte konstigt – resultaten är otroliga, säger Henrik Böhle­nius som är forskare vid SLU. Trots torkan är plantorna redan tre-fyra meter i år, den fjärde sommaren. De är friskare och har etablerat sig bättre än de jämngamla, okalkade som är bara en halvmeter höga. De klarar tro­ligen även vilt­bete bättre.

Annons
Annons

Henrik Böhle­niusHenrik Böhle­niusPoppel vill inte växa på sura marker, vilket gjort den mycket svår att odla på skogsmark. I det pågående försöket till­sattes kalk i samband med markberedningen i fläck- och högläggning. Forskarna tog bort det sura humuslagret i markberedningsspår och strödde i kalken. Därefter grävdes jorden om. Tillväxten är ungefär lika för båda markberedningarna. 
– Det var litet omständligare än att bara sprida på ytan, men vi ville vara säkra på att få en kalkningseffekt. Det är osäkert om det blir lika bra att kalka på ytan, säger Henrik Böhlenius.

Läs hela artikeln i SKOGEN 11/2018
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

Publicerad:
Bild för Karin Bernle
Karin Bernle
Frilansjournalist
 • Virkesstudion #50 – Årskrönika

  Vad har hänt sen sist? Titta på avsnittet och lyssna på vad Per Hedberg och Carl Johan Moberg har att berätta om framtiden för Virkesstudion. 
 • Annons
 • ”Bra skogsbilvägar ökar konkurrenskraften”

  SKOGENdebatt. Biometria har ett uppdrag av köpare och säljare av virke att inventera skogsbilvägnätet i Götaland. Syftet är att komma åt en del av de stigande kostnader som sänker konkurrenskraften för svensk skog, skriver vd Peter Eklund i en replik.
 • Mera känslor i skogskonflikten

  Konflikter om skogen handlar allt mer om politik och kultur och mindre om tekniska frågor, visar en undersökning från Linnéuniversitetet.
 • Annons
 • Sågverk på högvarv ger höjda timmerpriser

  Stor efterfrågan på sågade trävaror gör att Södra höjer priserna på sågråvara.
 • Styr granbarkborren ditt skogsliv?

  Måste du anpassa skötseln i din skog efter barkborren? Har skogens ekonomi förändrats i grunden? Eller har de senaste åren varit undantag? Svara på månadens fråga!
 • Annons