Kadaver på ­timmerbilen?

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
I senaste numret av SKOGEN tittar vi närmare på skogstransporterna. Men vad ligger egentligen där på släpet? Är det trädkadaver?

I boken ”Trädens hemliga liv”, som snart kommer ut på svenska på Norstedts, ger den tyske skogvaktaren Peter Wohlleben träden mänskliga egenskaper. När ett vedträ sprakar mysigt i brasan är det just ett kadaver av ett träd som satts i lågor. Och håller du skriften i din hand är det en dödad och söndertrasad gran eller björk.
Träden hjälper varandra, de tar hand om sina barn och älskar passionerat: Friska träd hjälper sina nedhuggna vänner med näring via rötterna. Stora träd skyddar sin avkomma mot frost. Parningsritualerna är avancerade.

Annons
Annons

Boken är en försäljningssuccé i Tyskland, ett fenomen som gör samhällsutvecklingen tydlig: Först var vi människor barbarer, sedan började vi erkänna varandras rättigheter, därefter djurens och nu är det dags för växternas.
Skogvaktaren Wohlleben menar att människan visserligen måste använda en del träd, men att man fram till avlivningen bör ge dem ett gott liv. Metoden för det, åtminstone i Centraleuropa, är blädning. Monokulturer ger inte trädet ett värdigt liv. Där får det inte utlopp för sina behov och sitt naturliga beteende.
Även om Wohlleben vill riva de moraliska gränserna mellan vår syn på djur och på växter medger han att man kanske har gått rätt långt i Schweiz, där det är förbjudet att halshugga en blomma vid vägkanten utan vettiga skäl.
Om växterna verkligen har ett själsliv eller om de kan lida låter författaren vara osagt. Man kan välja att tolka hans tal om kärlekshistorier och sociala dramer som bildliga uttryck. Frågan är om höstens svenska läsare kommer att göra skillnad på bildligt och bokstavligt. Eller på Tyskland (där barrskogens trädslagsrena och enskiktade skogar inte är naturnära) och Sverige. 

Bengt Ek Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivareSäkert kommer höstens svenska lansering av boken att leda till krav på att behandla träden som om de kunde bli kränkta och plågade. Tills vi vet säkert.
Man kan också tänka sig att Wohlleben sår lite extra vördnad för naturen hos många skogsbrukare. Bokens insikter om sam­spelen är i och för sig inte nya, men de är fascinerande och väl berättade – vare sig ­samspelen är sociala eller ”bara” biologiska. 

Så låt oss fascineras! Några gör det kanske till den grad att de börjar sköta skogen lika mycket för trädens skull som för avkastningens. Och varför inte i så fall? Låt tusen blommor blomma!

SKOGEN 8/2016

 

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • ”Slopa biotopregistrering vid avverkningsanmälan”

  Skogsstyrelsen vill sluta registrera nyckelbiotoper i samband med avverkningsanmälningar. Det framgår av ett förslag som idag går ut på remiss.
 • Annons
 • Virkesupplägg, björk

  Ny fond investerar i Baltikum

  FINANS. Det är ont om skogs­fonder, konstaterade SKOGEN i ett temanummer om investeringar förra året. Men tidigare i somras börsnoterades svenskförvaltade Skogsfond Baltikum. 
 • ”Rangliga plantor blir fin skog med tiden”

  Kategorier: debatt, Peter Engblom
  SKOGENdebatt. Vi håller med skogsägarna om att levererade plantor inte var i fullgott skick,  men vi bedömer att de kommer att ge fin skog med tiden. Det skriver Peter Engblom från SCA Skog Norrplant i en replik.
 • Annons
 • Tv-spelskontroll styr skotare på distans

  Skogforsk utvecklar just nu en skotare som kan köras med fjärrstyrning. Som ett första steg styrs den på distans med en tv-spelskontroll.
 • Artificiell intelligens tar upp kampen mot barkborren

  Med hjälp av artificiell intelligens ska kartor tas fram som visar var risken för angrepp av granbarkborre är som störst. Kartorna kommer att finnas på Skogsstyrelsens webbplats i början av nästa år.
 • Annons