Kadaver på ­timmerbilen?

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
I senaste numret av SKOGEN tittar vi närmare på skogstransporterna. Men vad ligger egentligen där på släpet? Är det trädkadaver?

I boken ”Trädens hemliga liv”, som snart kommer ut på svenska på Norstedts, ger den tyske skogvaktaren Peter Wohlleben träden mänskliga egenskaper. När ett vedträ sprakar mysigt i brasan är det just ett kadaver av ett träd som satts i lågor. Och håller du skriften i din hand är det en dödad och söndertrasad gran eller björk.
Träden hjälper varandra, de tar hand om sina barn och älskar passionerat: Friska träd hjälper sina nedhuggna vänner med näring via rötterna. Stora träd skyddar sin avkomma mot frost. Parningsritualerna är avancerade.

Annons
Annons

Boken är en försäljningssuccé i Tyskland, ett fenomen som gör samhällsutvecklingen tydlig: Först var vi människor barbarer, sedan började vi erkänna varandras rättigheter, därefter djurens och nu är det dags för växternas.
Skogvaktaren Wohlleben menar att människan visserligen måste använda en del träd, men att man fram till avlivningen bör ge dem ett gott liv. Metoden för det, åtminstone i Centraleuropa, är blädning. Monokulturer ger inte trädet ett värdigt liv. Där får det inte utlopp för sina behov och sitt naturliga beteende.
Även om Wohlleben vill riva de moraliska gränserna mellan vår syn på djur och på växter medger han att man kanske har gått rätt långt i Schweiz, där det är förbjudet att halshugga en blomma vid vägkanten utan vettiga skäl.
Om växterna verkligen har ett själsliv eller om de kan lida låter författaren vara osagt. Man kan välja att tolka hans tal om kärlekshistorier och sociala dramer som bildliga uttryck. Frågan är om höstens svenska läsare kommer att göra skillnad på bildligt och bokstavligt. Eller på Tyskland (där barrskogens trädslagsrena och enskiktade skogar inte är naturnära) och Sverige. 

Bengt Ek Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivareSäkert kommer höstens svenska lansering av boken att leda till krav på att behandla träden som om de kunde bli kränkta och plågade. Tills vi vet säkert.
Man kan också tänka sig att Wohlleben sår lite extra vördnad för naturen hos många skogsbrukare. Bokens insikter om sam­spelen är i och för sig inte nya, men de är fascinerande och väl berättade – vare sig ­samspelen är sociala eller ”bara” biologiska. 

Så låt oss fascineras! Några gör det kanske till den grad att de börjar sköta skogen lika mycket för trädens skull som för avkastningens. Och varför inte i så fall? Låt tusen blommor blomma!

SKOGEN 8/2016

 

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • Därför får de Föreningen Skogens priser

  Föreningen Skogens pristagare uppmärksammades på Forum för bioekonomi idag där de även fick motta gratulationer av Kung Carl XVI Gustaf. Här kan du läsa motiveringarna.
 • Annons
 • Trävaror lyfte Södras första kvartal

  Ökade priser på sågade trävaror gav Södras rörelseresultat för första kvartalet ett kraftigt uppsving.
 • Håll koll på lastbilens brandskydd

  Om en timmerbil drabbas av brand utan att ha rätt släckningsutrustning är det inte säkert att försäkringen gäller. Medvetenheten om detta, och brandskyddsnormer överhuvudtaget, varierar, enligt Dafo Vehicle som utvecklar släckningssystem.
 • Annons
 • "Hög tid ta itu med missuppfattningar om skog och klimat”

  SKOGENdebatt. Det finns  många missuppfattningar om skogen och klimatet. En fristående tankesmedja för skog skulle kunna nå ut med vad som behöver göras, skriver Reidar Persson
 • Virkesstudion #57 – Uppdatering med Magnus Thor

  Viktiga skogsägardatum samt kunskap från en stor skogsentreprenör sprids i det här avsnittet av Virkesstudion.
 • Annons