John Deere tänker på skotarförarna

31 maj 2023 Smartare kranspetsstyrning och utvecklat beslutsstöd för förare är några nyheter som ska både öka effektiviteten och förbättra ergonomin.

John Deere tänker på skotarförarna
Foto: John Deere.

Lagom till skogsmaskinsmässan Swedish Forestry Expo, på Solvalla 1-3 juni, presenterade John Deere en rad nyheter kring sitt program av skördare och skotare. Ingen ny modell, men flera mindre förbättringar som framför allt ska göra arbete effektivare.

Bland annat uppdateras företagets teknik för kranspetsstyrning på skotare. Nu kan kranen automatiskt flyttas till den position där den föregående lasten togs med en enda knapptryckning, både vid lastning och lossning, skriver John Deere i ett pressmeddelande. Kranen ska också kunna köras automatiskt till transportposition med en enda knapptryckning.

En annan nyhet som rör skotare är att en ny konstruktion av lastreden och balkar ska göra det lättare både att bredda lastutrymmet och separera olika virkessortiment. Dessa nyheter finns tillgängliga för skotarmodellerna 1110G, 1210G och 1510G.

Skotarna 910G och 1010G får en hydraulisk lyft för den främre boggin, vilket kan ge bättre vändradie och underlätta när man till exempel kör över diken. Boggin på höger och vänster sida kan manövreras separat.

Andra skotarnyheter rör bättre funktioner i förarstödet Timbermatic med digitala kartor och enskilda stockars placering med mera.

På skördarsidan är den stora nyheten som visas upp på mässan den nya funktionen IHC som SKOGEN skrev om i förra numret och som styr kvistknivarnas tryck automatiskt i realtid. För skördare kommer också en ny tjänst kallad Maskinhälsa som övervakar maskinens tekniska prestanda i relation till en databas med data från en stor mängd jämförbara skördare och aggregat. På så sätt ska det bli lättare att se om maskinens prestanda har försämrats över tid.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Linn prisas för förband av skogsråvara
SkogsJobb