John Deere slår rekord

Bild för Per Ericsson Written by Per Ericsson On the
Skogsmaskin på trailer
Efterfrågan på John Deeres maskiner ger mycket jobb åt bland annat Kinghs Transport i Kramfors.
MASKINER. Historisk toppnotering – det är facit när skogsmaskinstillverkaren John Deere summerar 2019.

Man har inte bara slagit sitt tidigare produktionsrekord med råge, även försäljningen ökar och ligger cirka elva procent högre än förra rekordet som sattes under storm­åren i mitten av 2000-talet. Men det blir först nästa år som den höga försäljningen slår igenom i statistiken.
– Vi är väldigt glada för förtroendet våra kunder visar oss, säger Henrik Johansson som är chef för John Deere Forestry i Sverige.

Annons
Annons

Han berättar att företagets största modeller, skördaren 1470G och skotaren 1910G, ledde försäljningsligan i början av året. 
– Men under året har 1510G gått om 1910G och minstingen 1010G har spurtat starkt. På skördarsidan slutar 1170G som klar vinnare och 1270G har gått upp jämsides med 1470G.
Nästan samtliga maskiner har beställts med kranspetsstyrningssystemet IBC, tillägger Henrik Johansson. Nästa år kommer även skördaren 1070G att utrustas med IBC.

Efterfrågan på framför allt skotare har varit så stor att fabriken inte hunnit med att leverera.
– Men fabriken har lovat oss betydligt fler maskiner under 2020 och leveransplanen för de första månaderna ser väldigt trevlig ut, konstaterar Dieter Reinisch hos John Deere.

SKOGEN 12/2019

Publicerad:
Bild för Per Ericsson
Per Ericsson
Frilansjournalist
 • Forskning gör träskivor vänligare och tåligare

  Två projekt vid Linneuniversitet ska göra träfiberskivor mer miljövänliga och återvinningsbara. Dessutom ska de stå emot väta bättre.
 • Annons
 • Skogsfond Baltikum ökar förvärvstakten

  Skogsfond Baltikum expanderar. Just nu pågår en nyemission i syfte att genomföra ytterligare skogsförvärv i Lettland och Litauen.
 • Virkesstudion #34 – Baltspecial #2

  I detta avsnitt gästas Virkesstudion av Carl Olén, vd på Skogsfond Baltikum.
 • Annons
 • Vilt i Skogspodden

  Nu finns avsnitt 68 av Skogspodden ute och där pratas en hel del viltbete och tall.
 • ”Sverige beräknar naturskydd ovanligt strängt”

  Kategorier: skyddad skog, LRF
  Det är stora skillnader i uppgifterna om hur mycket natur som är skyddad i Sverige. Naturvårdsverket uppger drygt 14 procent. Men om vi räknade som de flesta andra EU-länder skulle siffran vara 58 procent, menar LRF.
 • Annons