Jobben går i arv

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
”Jag ville bli jägmästare men syo-konsulenten sa att det bara var för killar”, berättade sjuksköterskan och stack nålen i min arm. Hon var social, inte 50 fyllda, var väldigt bra på att tappa blod utan att det kändes och hade säkert blivit en bra jägmästare.

Bengt EkDagens niondeklassare har blivit matade med liknande fördomar när de om några veckor går på jullov och grubblar över vad de ska kryssa i för gymnasieval efter skolstarten.

Annons
Annons

Resultatet har blivit att de skogliga naturbruksgymnasierna inte fyller sina platser och att betygskraven för höstens antagning till jägmästare var näst lägst av 26 utbildningsvarianter på SLU. 15,9 i meritvärde av  22,5 möjliga.
 
I ett kandidatarbete på skogsfakulteten gör Sandra Abrahamsson och Viktor Nilsson en rad intressanta  men dystra iakttagelser. Omvärlden tror fortfarande att skogen kräver en stor och stark karl. Förskräckande många gymnasister klarar inte av att räkna upp tre saker man kan arbeta med i skogssektorn. Miljörelaterade jobb nämner nästan ingen.
Men skogen behöver inte bara fler kvalificerade sökande, utan även andra sorters: Rekryteringen till branschen fungerar i dag lite som i kungahuset. Uppdraget går i arv. Hälften av studiens skogliga universitetsstudenter hade släktingar som arbetat i skogen. Ännu fler var uppväxta på landsbygden och ytterligare fler kom från skogsägarfamiljer. Rejäla människor, men människor med likartad bakgrund, värderingar och talanger.
 
Även andra unga vill faktiskt ha mer information från skogsbranschen. Men de vill inte ha en broschyr, de vill ha ett ansikte. Därför är Skogen i Skolan och Framtidsresan två viktiga verksamheter runt om i landet, påpekar Abrahamsson och Nilsson. Men ”många skogsföretag är dåliga på att marknadsföra sig som arbetsgivare”.
De unga måste falla för skogen senast i högstadiet.  Det är då de väljer naturbruksgymnasiet – och kan bli maskinförare – eller det allt mer försmådda naturprogrammet – där de flesta skogsakademikerna rekryteras.
Företag och skogsbrukare behöver visa ungdomar utan skog i släkten att skogssektorn erbjuder det de vill ha: meningsfulla jobb, roliga arbetskamrater, bra arbetsmiljö, bra betalt och en säker arbetsmarknad. Allt det borde skogsbranschen kunna erbjuda. Stundtals med råge. Vem lyckas du locka under jullovet?
 
SKOGEN 11/2014
 
 
Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • Virkesstudion #34 – Baltspecial #2

  I detta avsnitt gästas Virkesstudion av Carl Olén, vd på Skogsfond Baltikum.
 • Annons
 • Vilt i Skogspodden

  Nu finns avsnitt 68 av Skogspodden ute och där pratas en hel del viltbete och tall.
 • ”Sverige beräknar naturskydd ovanligt strängt”

  Kategorier: skyddad skog, LRF
  Det är stora skillnader i uppgifterna om hur mycket natur som är skyddad i Sverige. Naturvårdsverket uppger drygt 14 procent. Men om vi räknade som de flesta andra EU-länder skulle siffran vara 58 procent, menar LRF.
 • Annons
 • Proffskocken bjuder på plättar med drottningsylt och granskott. Foto: Ulla Sundin Beck

  Nyttjar du skogens skafferi?

  Eller hamnar de växter du skördar bara i virkesvältan? Fick du nog av bär- och svampplockning som barn? Eller är skogen ett självklart skafferi som ger dig viltkött, tillbehör och extra smaksättning? Svara på månadens fråga!
 • Virkesförrådet ökar långsammare

  Virkesförrådet i den svenska skogen fortsätter att öka men i långsammare takt, visar Riksskogstaxeringens årliga statistik från SLU (Sveriges lantbruksuniversitet). 
 • Annons