Jobben går i arv

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
”Jag ville bli jägmästare men syo-konsulenten sa att det bara var för killar”, berättade sjuksköterskan och stack nålen i min arm. Hon var social, inte 50 fyllda, var väldigt bra på att tappa blod utan att det kändes och hade säkert blivit en bra jägmästare.

Bengt EkDagens niondeklassare har blivit matade med liknande fördomar när de om några veckor går på jullov och grubblar över vad de ska kryssa i för gymnasieval efter skolstarten.

Annons
Annons

Resultatet har blivit att de skogliga naturbruksgymnasierna inte fyller sina platser och att betygskraven för höstens antagning till jägmästare var näst lägst av 26 utbildningsvarianter på SLU. 15,9 i meritvärde av  22,5 möjliga.
 
I ett kandidatarbete på skogsfakulteten gör Sandra Abrahamsson och Viktor Nilsson en rad intressanta  men dystra iakttagelser. Omvärlden tror fortfarande att skogen kräver en stor och stark karl. Förskräckande många gymnasister klarar inte av att räkna upp tre saker man kan arbeta med i skogssektorn. Miljörelaterade jobb nämner nästan ingen.
Men skogen behöver inte bara fler kvalificerade sökande, utan även andra sorters: Rekryteringen till branschen fungerar i dag lite som i kungahuset. Uppdraget går i arv. Hälften av studiens skogliga universitetsstudenter hade släktingar som arbetat i skogen. Ännu fler var uppväxta på landsbygden och ytterligare fler kom från skogsägarfamiljer. Rejäla människor, men människor med likartad bakgrund, värderingar och talanger.
 
Även andra unga vill faktiskt ha mer information från skogsbranschen. Men de vill inte ha en broschyr, de vill ha ett ansikte. Därför är Skogen i Skolan och Framtidsresan två viktiga verksamheter runt om i landet, påpekar Abrahamsson och Nilsson. Men ”många skogsföretag är dåliga på att marknadsföra sig som arbetsgivare”.
De unga måste falla för skogen senast i högstadiet.  Det är då de väljer naturbruksgymnasiet – och kan bli maskinförare – eller det allt mer försmådda naturprogrammet – där de flesta skogsakademikerna rekryteras.
Företag och skogsbrukare behöver visa ungdomar utan skog i släkten att skogssektorn erbjuder det de vill ha: meningsfulla jobb, roliga arbetskamrater, bra arbetsmiljö, bra betalt och en säker arbetsmarknad. Allt det borde skogsbranschen kunna erbjuda. Stundtals med råge. Vem lyckas du locka under jullovet?
 
SKOGEN 11/2014
 
 
Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • Ytterligare en pappersmaskin stängs 

  Nu planeras nedstängning av ytterligare en pappersmaskin i Norden. 140 anställda berörs vid Stora Ensos anläggning i Hyltebruk.
 • Annons
 • Virkesstudion #39 – Global utblick

  I Virkesstudion diskuterar Per Hedberg virkesmarknaden ur ett globalt perspektiv med Håkan Ekström, Wood Resources International.
 • Yrkesvägen till fossilfrihet

  Kategorier: Skogssverige, jägmästare
  Genom jägmästaryrket kan man högst påtagligt bidra till ett fossilfritt Sverige. Det är Lena Jonsson ett bevis på.
 • Annons
 • Finaste medaljen för lyskraftig skogsforskning

  Sveriges lantbruksuniversitet ger sin finaste medalj till en av sina mest citerade forskare. Han heter Jan Stenlid och är professor i skogsträdens patologi. 
 • Brand gör långvarig mångfaldsnytta

  Skalbaggar är viktiga för skogens biologiska mångfald. Nu visar forskning att skogsbränder kan gynna vissa hotade arter under lång tid. 
 • Annons