”Jobb för nyanlända i gröna näringar”

31 mars 2016 Det finns möjlighet att skapa sysselsättning för nyanlända i de gröna näringarna, enligt en delrapport från Skogsstyrelsen till regeringen.

Projektet visar att det finns potential för sysselsättning för nyanlända i de gröna näringarna. En grundförutsättning är dock att det finns ett intresse för utbildningar och arbete hos såväl nyanlända som arbetsgivare. Genom informationssatsningar, studiebesök och inblandning av de gröna näringarna i svenskundervisning kan intresset öka.

Delrapporten lyfter bland annat fram:

Arbetsförmedlingens undersökning visar att det finns ett arbetskraftsbehov inom de gröna näringarna. Samtidigt är intresset svagt för de utbildningar som riktar sig mot de gröna näringarna, framförallt bland utrikesfödda. I skogen är det brist på maskinförare, framförallt i norra Sverige.

Sverige tar uppskattningsvis in cirka 30 000 säsongsarbetare, främst från EU. Cirka 4000 av dem arbetar i skogsbruket.

Det finns arbetsuppgifter som berör de gröna näringarna, främst inom rekreation, natur- och kulturmiljövård, som det normalt inte finns resurser till, men som vore meningsfulla att genomföra. De kan samtidigt fungera som en språngbräda in på den svenska arbetsmarknaden.

Inom projektet granskas också kedjan från anläggningsboende till egenförsörjning för att identifiera var det finns utvecklingsmöjligheter som kan underlätta vägen till arbete i de gröna näringarna.

Hösten 2015 fick Skogsstyrelsen i uppdrag av regeringen att sammanställa goda erfarenheter och identifiera hur olika myndigheter kan arbeta för att främja anställning för nyanlända i de gröna näringarna. Uppdraget utförs i samverkan med Arbetsförmedlingen och Sveriges lantbruksuniversitet.

Delrapporten redovisar i första hand en kartläggning av befintliga insatser och ger några första förslag på vad som kan utvecklas.

Regeringsuppdraget ska slutrapporteras i januari 2017.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb