Sommaren 2016 lät Torbjörn Nilsson i Norrtälje markbereda nio hektar hyggen med högläggning. Det krävdes 43 timmars arbete med grävmaskin och kostade drygt 36 000 kronor. På hösten planterades cirka 18 000 snytbaggebehandlade täckrotsplantor av gran och tall.
Torbjörn NilssonNu vill han ha hjälp att utvärdera. I oktober ordnade därför Ladviks skogsägarklubb exkursion på Torbjörns hyggen.
– Jag tycker ärligt talat att det ser rätt hemskt ut. Gropigt och stenigt. Det hygge som markberetts med högläggning som jag besökte strax innan såg finare ut. Nu får ni ta mig ur villfarelsen att jag valde fel metod, sa Torbjörn Nilsson.
Sven-Olof Eliasson, skogsförvaltare på Skogssällskapet, var inbjuden för att ge ett expertutlåtande.
– Jag tycker att högläggning var ett bra val, säger han. Här finns till största delen fuktig mark med behov av såväl dikesrensning som hög planteringspunkt. Den högre marken på fastigheten har stora stenar i ytan som gör att grävmaskin lämpar sig bra. Återväxten ser också bra ut.
Att det inte ser så vackert ut är inget att hänga upp sig på, tycker Sven-Olof. Marken är stenig och hygget är ju fortfarande nytt.
– Kom igen om ett par år när grönskan kommit tillbaks. Det blir mycket mer växtlighet här som döljer markberedningen.
Sven-Olof EliassonSven-Olof Eliasson tycker definitivt att högläggning var rätt val.
– Hade man valt harv på den högre marken, som är vanligt förekommande i Roslagen, så hade det ändå kommit upp sten. På vissa partier hade harven dessutom bara rullat ovanpå stenarna med ett ojämnare resultat som följd.
Han säger att det kan vara bra att göra studiebesök till fler hyggen i olika stadier av uppväxt innan man bestämmer markberedningsmetod. För, understryker han, det finns alltid en valmöjlighet för markägaren att välja metod utifrån sina egna mål med marken.
– Men tänk på att dagens skogsförsäkringar kräver att det ska vara markberett för att du ska få ersättning vid till exempel torka eller snytbaggeskador.
Sven-Olof Eliasson ser många fördelar med den höga planteringspunkt som högläggningen ger. Den passar på frostkänsliga marker och även på blöt mark där plantan annars riskerar att drunkna.
– Den varma, väldränerade jorden skapar en bättre tillväxt. Plantan skjuter iväg betydligt snabbare än vid plantering i harvningsspår och slipper konkurrens från sly och gräs. Därför blir överlevnaden bättre, säger han.
Harvning kan också medföra kraftig självsådd av oönskade trädslag på vissa marker och det gör att röjningen blir dyrare.
Nackdelen med grävmaskin är en något högre hektarkostnad.
– Men grävmaskinen gör så mycket mer än att markbereda. Den lagar spår, dikar och bygger basvägar för framtida avverkning i intilliggande skogsbestånd, avslutar Sven-Olof Eliasson.
SKOGEN 12/2017
Läs Sven-Olof Eliassons 5 tips om högläggning [endst för medlemmar]