Järneken rostar

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
Det uppmärksammade trämaterialet järnek har fått problem. Det rostar. Missfärgning har bland annat rapporterats från pilotförsöket i Avesta där det hårda virket används i kommunens sporthall.

Järnek lanserades i höstas, ett mycket hårt virke med hög halt av järn. Materialet produceras genom odling av vanlig stjälkek på jordar med hög metallhalt i södra Sverige, i praktiken endast specialgödslade jordar och marker med slagg runt gamla järnbruk.

Annons
Annons

Virket är så hårt att det fungerar som beläggning på konstisbanor och används också i byggelement som utsätts för mycket slitage, som trösklar och fönsterkarmar. Däremot har man inte haft någon framgång i småskaliga försök att tillverka slitstarkt papper eller använda veden som biobränsle.

Skridskoåkare i Avesta sporthall klagar nu över att de blir bruna av konstisen på banan. En som har stått på ändan är besökaren Lena Huhtikuu, åtta år.

- Det ser ut som om man bajsat på sig, säger hon till Dalademokraten, men skrattar, medan mamma Sara ser lite mer besvärad ut över de bruna stråken på kläderna.

Flera kritiker ställer sig nu frågande till järnekens marknadspotential, också med hänsyn till invändningar från naturvården och det preliminära stoppet i FSC-certifierade skogar. Ett av problemen gäller skaderisken för hackspettar och andra hålbyggare som försöker hacka på framtida grövre ekar.

På Järnek AB i Örebro är ändå ägaren och upphovsmannen till materialet, Lars Haring full av förtröstan.

- Järnek går att använda som hållbarare alternativ inom i stort sett alla områden där solidträ kommer till användning. Vi har också diskussioner med IKEA om att leverera råvara till serien Ekedal, en serie möbler för extra vilda barn. Det är bara tillämpningar där vikten är begränsande som vi avvaktar med att utveckla. Vi har avböjt att leverera golv till de översta våningarna i höghusen som byggs i trä i Sundsvalls hamnområde.

- Om vi mot förmodan inte kommer till rätta med korrosionen har vi också alternativa material på gång. Vi har köpt upp all tillgänglig mark kring koppar- och silvergruvor inom den del av landet där eken kan växa. Bland annat har vi varumärkesskyddat begreppet Silverek. Namnet finns visserligen redan på en annan växt men den är ganska oansenlig och namnet var inte skyddat. Vi har föreslagit att den gamla silvereken ska kallas gråväxt.

Text: Bengt Ek bengt [at] skogen [dot] se>bengt [at] skogen [dot] se

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • Decemberboom av avverkningsanmälningar

  Avverkningsanmälningarna i december var de högsta för månaden på tio år i Svealand.
 • Annons
 • Hyvleri i Mora läggs ned

  Hyvleriet Siljan wood products i Mora avvecklar verksamheten. 20 anställda varslas om uppsägning.
 • Virkesbörsen förmedlar skogsvårdstjänster

  Virkesbörsen lanserar nu möjligheten för skogsägare att digitalt ta in offerter på skogsvård och andra tjänster som rör deras skog.
 • Annons
 • Göran Ellingsson

  Röjande kock ger råd

  Kategorier: Ny på jobbet, skogsjobb
  MÅNGSIDIG. Göran Ellingsson är ny skogsrådgivare hos Norrskog i Strömsund i Jämtland. Som flitig mångsysslare uppskattar han variationen.
 • Hundratals miljoner till skogsforskning

  Knut och Alice Wallenbergs stiftelse skänker ytterligare 280 miljoner kronor till skogsforskning.
 • Annons