Jägare uppmanas att nå avskjutningsmålen

9 oktober 2020 Bara tre älgförvaltningsområden klarar gränsen för det nationella målet för viltbetesskador. Skogsstyrelsen uppmanar jägare att nå avskjutningsmålen.

Jägare uppmanas att nå avskjutningsmålen

För ett långsiktigt, hållbart skogsbruk kan maximalt fem procent av tallarna ha betesskador, är Skogsstyrelsens bedömning. Det är en gräns som ytterst få älgförvaltningsområden klarar.

Årets inventering hittar bara tre av 132 områden som får godkänt. Två av dem ligger i Gävleborg och ett finns i Östergötland. I såväl Götaland som Svealand uppges många områden ha viltbetesskador på katastrofala nivåer.

Skogsstyrelsen uppmanar nu jägare att nå avskjutningsmålen. Viltbetesskadorna kostar skogsnäringen 7,2 miljarder kronor per år,

”Det är på tiden att alla parter nu samverkar mer effektivt för att vända på skutan i dessa områden. Det långsiktiga målet är att  sju av tio tallar ska vara oskadade då skogen växer förbi den höjd som älgar klarar av att beta. Det är en lång bit kvar innan det målet är uppfyllt”, säger viltspecialist Christer Kalén på Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Enligt honom finns dock vissa ljusglimtar.

”Positivt är att markägarna satsar mer på tall i föryngringen. Det kommer att göra skillnad på sikt. På många håll har jägarna också minskat älgstammen, men minskningen behöver fortsätta ytterligare”, säger han.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb