Jägare uppmanas att nå avskjutningsmålen

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: Skogsstyrelsen.
Bara tre älgförvaltningsområden klarar gränsen för det nationella målet för viltbetesskador. Skogsstyrelsen uppmanar jägare att nå avskjutningsmålen.
För ett långsiktigt, hållbart skogsbruk kan maximalt fem procent av tallarna ha betesskador, är Skogsstyrelsens bedömning. Det är en gräns som ytterst få älgförvaltningsområden klarar.
Årets inventering hittar bara tre av 132 områden som får godkänt. Två av dem ligger i Gävleborg och ett finns i Östergötland. I såväl Götaland som Svealand uppges många områden ha viltbetesskador på katastrofala nivåer.
Skogsstyrelsen uppmanar nu jägare att nå avskjutningsmålen. Viltbetesskadorna kostar skogsnäringen 7,2 miljarder kronor per år,
”Det är på tiden att alla parter nu samverkar mer effektivt för att vända på skutan i dessa områden. Det långsiktiga målet är att  sju av tio tallar ska vara oskadade då skogen växer förbi den höjd som älgar klarar av att beta. Det är en lång bit kvar innan det målet är uppfyllt”, säger viltspecialist Christer Kalén på Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.
Enligt honom finns dock vissa ljusglimtar.
”Positivt är att markägarna satsar mer på tall i föryngringen. Det kommer att göra skillnad på sikt. På många håll har jägarna också minskat älgstammen, men minskningen behöver fortsätta ytterligare”, säger han.
 
Publicerad:
 • Så bekämpas barkborre i reservat

  I en ny rapport sammanfattar landets länsstyrelser vilka åtgärder de gjort för att bekämpa granbarkborren i naturreservat.
 • Annons
 • Jämställdhetsansvar halkar runt på SLU

  Kategorier: jämställdhetsarbete, SLU
  En ny studie från SLU visar att ansvaret för jämställdhetsarbete halkar runt i organisationen. Här finns en utbredd förväntan på att andra ska ta ansvar.
 • Reservatsbildning – här är råden

  Frågor om naturreservat tillhör de vanligaste hos Norra Skog. På sin webb listar föreningen vad markägaren bör tänka på.
 • Annons
 • Tips vid oväntade intäkter

  Oväntade intäkter är inte alltid goda nyheter. SKOGEN har frågat en skatteexpert hur man kan hantera oplanerade förtida avverkningar.
 • Mer pengar till regionala skogsstrategier

  Landets 21 län får dela på ett extra anslag på 2,5 miljoner kronor för att arbeta med regionala skogsstrategier.
 • Annons