Ja, viltvård är viktigt!

16 oktober 2015 För ett tag sedan frågade SKOGEN sina läsare om de bedriver viltvård i skogen. En överväldigande majoritet svarade ja.

88% ja, 12% nejBedriver du viltvård i skogen? Ja, säger en överväldigande majoritet som även var flitigast med att kommentera. 109 personer svarade. Här är ett urval av de svar vi fått. Fler finns att läsa i tidningen SKOGEN nr 9/2015.

Bedriver du viltvård i skogen?

Ja  88 %
Nej  12 %
109 svarade. Mest kommentarer fick vi från viltvårdarna.

NEJ

Nej. Vargen sköter viltvården
Intill för något år sedan bedrev jag ”Nätverk mot viltskador i Värmland”. Men nätverket är nu nedlagt eftersom vargen sköter viltvården så att skadorna nu är minimala.
Bengt Nyström

Nej. Mata inte svinen!
Viltvård är bra men inte om det gäller att lägga åtel till vildsvinen! Vi har mer och mer sett skador efter vildsvin på åkermark och trädgårdar i närheten av jägarnas åtlar. Jägarna matar in vildsvin, men de skjuter inte av särskilt många. De vill föda upp en stam att jaga på istället för den sjunkande älgstammen här i Bergslagen. Ett känsligt problem.
Ingrid Johansson

Nej. Ökar skadorna
Viltvård ökar skadorna. Drar till sej älg och rådjur. Räven borde vara tillfälligt fridlyst där rådjurstammarna är för stora. Men de flesta jägare bryr sej bara om jakten och skiter i  att både gran- och tallplanteringar förstörs.
Reymond 

Nej. Jag gör allt för att minska skadedjuren!
 

JA

Ja. Gnäll inte
Man kan inte röja bort allt löv och sen gnälla om betesskador på tallen.
Dan Ericsson

Ja. Ger stor glädje
Det jaktbara i frysen och glädjen av fågelungar i holkarna och sparade boträden ger mig som skogsförvaltare stor glädje.
Åke

Ja. Rävfällor också
Det synes som om rådyr og elg liker det.  Dette gjelder ca 2ha som dyrkes til viltåker.  Elgskadene er for store på furu.  Revefeller er også med på programmet.  Saltstener er også med.  Vansklig å måle resultater.
Trygve Frigaard

Ja. Men fel fråga
Egentligen är frågan fel ställd. Vid mycket höga viltstammar kan normal skogsskötsel enligt Skogsstyrelsen inte ske. Beståndsvården måste vara annorlunda med tanke på viltet: plantering/självföryngring, plantval, röjning, förstagallring. Att spara under kraftledningsgator mm är mest tomt snack.
NN

Ja. Lite skador
Vi har under många år jobbat med viltvård och stödutfodring, framförallt under höst, vinter och vår. Vi har betydligt högre viltstam under dessa månader, men det intressanta är att vi har mycket lite plantskador.
Lars Sällström

Ja. Tror att det hjälper
Vid första röjningen lämnar jag en hel del björk och andra lövträdbuskar som ska locka sig älg istället för talltoppar. Har inte mycket skada på tallar så jag tror det hjälper.
NN

Ja. Men inte utfodra
Men man ska vara sparsam med att utfodra vilda djur. Endast i undantagsfall vid svåra vinterförhållanden kan man hjälpa dovhjort och rådjur med foder, andra djur klarar sig bra.
NN

Ja. God effekt
Jag skapar alltid älgbete i form av lite högt kapade vargar av tall när jag röjer.  Har alltid en god effekt och konkurrerar aldrig med huvudstammarna.
Sven-Erik Enbäck

Ja. Djuren återvänder
Min erfarenhet är att det blir mindre skador på de träd som ska vara kvar. Och att djuren återkommer till platser med flera olika träslag som kan betas.
Ulrik

Ja. Nio punkter mot skador
Intill för något år sedan bedrev jag ”Nätverk mot viltskador i Värmland”. Vi använde 9 punkter:  1. Skapa älgbetningsträd genom högröjning.  2. Spara rönn, sälg, vide, asp ene och betald tall.  3.Avverka frötall och lövbestånd vintertid.  4. Inhägna särskilt utsatta områden.  5.Använd avskräckande medel.  6.Använd inga lockmedel.  7 Skjut kalv.  8.Skjut fler hondjur.  9. Skjut fullt!
Bengt Nyström

Ja. Slarvröjer
Jag ”slarvröjer” dvs med höga stubbar så att det blir nya stubbskott men som inte hämmar plantorna, jag röjer bara lite utmed skogsbilvägarna, så där blir zoner med mat.
Mats på Höjden

Ja. Det går till viss del att begränsa skadorna.
Lennart Kjellin

Ja. Håller mig till gran
Har inga skador på granplantor, tall är inte lönt att plantera även om man sparar rönn lönn m.fl. vid röjning, gallring.
Bengt Nicklasson

Ja. Röjer löv
Röjer löv så att bete alltid finnes under de första 15 åren av föryngringsytor.
Henrik Engdahl

Ja. Tänk alltid viltvård
Tänker alltid ”viltvård” vid alla skogsåtgärder.   Det har med ett stort jaktintresse sedan barnsben.
Mikael Hjelmqvist

Ja. Tillsammans får vi Rikare skog
Att lämna vissa områden orört, att midjeröja lövet att lämna kantzoner. Anlägga viltåkrar och viltdammar. Att vid jakt lämna områden med mindre  jakttryck. Om varje skogsägare har en tanke om sin skogskötsel så kommer vi få mångfald eller som det hette ”Rikare skog” men man kan ju kalla det certifierat skogsbruk. Det viktiga för mej är ett skogsbruk i balans.
Jon Sandberg

SKOGEN 9/2015

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb