Är det riskabelt att mest bara lita på tall, gran och björk när klimat och insekter ändrar spelreglerna? Bör vi sprida riskerna? Frågan ställdes i nyhetsbrevet eSkogen. En del av svaren kan du läsa i tidningen SKOGEN/11/2019 och ytterligare en del finns här.
NEJ. Men pröva
Men pröva försiktigt i blandbestånd, där en svensk art blir huvudträd.
JARL
NEJ. Inte mera barr
Och då menar jag icke inhemska. Men vi behöver fler trädarter i skogen, läs lövträd. Inga mer contorta eller andra barrträd.
ALLIS
JA. Vi behöver sprida riskerna vid förändrat klimat. LENNART JA. Varför inte? Testar själv poppel i liten skala och det funkar mycket bra på rätt ställe. BO SERVENIUS NEJ. Använd de vi har Lövsågar viktigt så att skogsägaren får betalt för att sköta fram rätt virkeskvalitet, JAN KARLSSON JA. Krävs avsättning Behöver sprida riskerna men det får inte bara bli brännved i framtiden. ÖRJAN I ÖRJANSTORP JA. Se framåt Svenskt skogsbruk bör utvecklas med fler trädslag än gran och tall. Industrins nuvarande värdesättning bör inte vara ledande om virket är leveransklart mer än ett halvsekel framåt. DAG LINDGREN NEJ. Skapa marknad Lösningen ligger nog i att skapa en marknad och fler användningsområden för de trädslag vi har. LARS ERIK HOLMBERG NEJ. Säljande löv Vi kommer nog långt om vi inriktar oss mera på att skapa blandskogar. Löv går alltid att sälja MATS JOHANSSON JA. Galet med gran Behöver inte vara exoter men att enbart satsa på gran i södra Sverige är en galen chansning. NN JA. Galet med tre Att enbart förlita sig på tre trädslag är galet men inhemskt löv borde vara bättre att satsa på än exoter. Vore käckt att satsa på något barrträd som får samma problematik som granen eller att vi tar in ytterligare invasiva arter. EMMA JA. Opassande gran Granen passar inte för södra Götaland. Vi behöver något annat snabbväxande träd med långa fibrer, djupa rötter, storm och torktålig. JAN-CHRISTER NEJ. Vi kan inte sköta de vi har. NN JA. Minskar angrepp Ökad inblandning av nya trädslag minskar troligen risken för insektsangrepp som är specifika för vissa trädslag. ÅKE KÄLLQVIST NEJ. Objudna gäster Nya arter kommer sällan ensam. Satsa på kvalitet och vidareförädling inom landet i stället. Helst på orten. LE JA. Inte äggen i samma korg. Se till att få blandskog vid nya föryngringar och prova gärna nya arter. Ingen vet vad som efterfrågas om 70 – 100 år. ROGER NYTÄNKANDE SKOGSÄGARE JA. Vore oansvarigt Det vore oansvarigt att inte systematiskt testa några främmande trädslag. De måste utvärderas seriöst innan de introduceras i stor skala. GÖRAN ÖRLANDER JA. Anpassa industrin Dock behöver även skogsindustrin anpassas så att avsättning för virke och fiber finns samt att man få rättvis betald för mindre volym. TYSKEN JA. Exoter behövs Men framförallt behöver vi lära oss använda, processa och betala för sånt som inte är gran som rönn, lönn, välskött björk, al. JOHAN NEJ. Få insikt Det gäller att ni får insikt, rätt trädslag på lämplig mark. BERTIL JA. Minska betesskadorna För att sprida riskerna och att minska skadorna från älg och hjortdjur. DAN RÖNNKVIST NEJ. Bättre blandning Jag tror att de traditionella trädslagen inklusive lövträden kan räcka, bara de blandas och inte blir monokulturer. ANNA SKOGAR