Ja till kartpubliceringar står fast

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: Skogsstyrelsen.
Högsta förvaltningsdomstolen anser att Skogsstyrelsens publicering av digitala kartor, som markerar var avverkningar planeras, inte behöver prövas på nytt.

Efter flera rättsliga prövningar avslår Högsta förvaltningsdomstolen Södras ansökan om att pröva kartpubliceringarna i högre instans. Kammarrättens dom från hösten 2019 står fast: Publiceringarna bryter inte mot lagen. 

Annons
Annons

”Det är bra att vi nu slutgiltigt vet vad som gäller. Skogsstyrelsen har lagligt stöd att fortsätta leverera en tjänst som vi vet skogsbruket och många andra aktörer har stor nytta av”, säger Tove Thomasson, chef för enheten för geodata, i ett pressmeddelande från Skogsstyrelsen..

Hos Södra anser man att det inte finns några försvarbara skäl till att ”myndigheten exponerar enskilda näringsidkare på ett onödigt sätt”. Kartorna görs i samband med att skogsägare lämnar in avverkningsanmälan.

”Vi har inga invändningar mot att avverkningsanmälningar hanteras som en offentlig handling, utan vänder oss emot tillvägagångssättet i publiceringen. Det följer med en rad problem, inte minst eftersom det möjliggör för andra aktörer än myndigheten att utöva lagtillsyn över skogsägarens aktiviteter. Det skapar misstro till hela systemet. Tillämpningen av skogspolitiken måste utgå från respekt och tillit”, säger Göran Örlander, senior rådgivare på Södra, i ett pressmeddelande.

Publicerad:
 • Forskning gör träskivor vänligare och tåligare

  Två projekt vid Linneuniversitet ska göra träfiberskivor mer miljövänliga och återvinningsbara. Dessutom ska de stå emot väta bättre.
 • Annons
 • Skogsfond Baltikum ökar förvärvstakten

  Skogsfond Baltikum expanderar. Just nu pågår en nyemission i syfte att genomföra ytterligare skogsförvärv i Lettland och Litauen.
 • Virkesstudion #34 – Baltspecial #2

  I detta avsnitt gästas Virkesstudion av Carl Olén, vd på Skogsfond Baltikum.
 • Annons
 • Vilt i Skogspodden

  Nu finns avsnitt 68 av Skogspodden ute och där pratas en hel del viltbete och tall.
 • ”Sverige beräknar naturskydd ovanligt strängt”

  Kategorier: skyddad skog, LRF
  Det är stora skillnader i uppgifterna om hur mycket natur som är skyddad i Sverige. Naturvårdsverket uppger drygt 14 procent. Men om vi räknade som de flesta andra EU-länder skulle siffran vara 58 procent, menar LRF.
 • Annons