Ja till kartpubliceringar står fast

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: Skogsstyrelsen.
Högsta förvaltningsdomstolen anser att Skogsstyrelsens publicering av digitala kartor, som markerar var avverkningar planeras, inte behöver prövas på nytt.

Efter flera rättsliga prövningar avslår Högsta förvaltningsdomstolen Södras ansökan om att pröva kartpubliceringarna i högre instans. Kammarrättens dom från hösten 2019 står fast: Publiceringarna bryter inte mot lagen. 

Annons
Annons

”Det är bra att vi nu slutgiltigt vet vad som gäller. Skogsstyrelsen har lagligt stöd att fortsätta leverera en tjänst som vi vet skogsbruket och många andra aktörer har stor nytta av”, säger Tove Thomasson, chef för enheten för geodata, i ett pressmeddelande från Skogsstyrelsen..

Hos Södra anser man att det inte finns några försvarbara skäl till att ”myndigheten exponerar enskilda näringsidkare på ett onödigt sätt”. Kartorna görs i samband med att skogsägare lämnar in avverkningsanmälan.

”Vi har inga invändningar mot att avverkningsanmälningar hanteras som en offentlig handling, utan vänder oss emot tillvägagångssättet i publiceringen. Det följer med en rad problem, inte minst eftersom det möjliggör för andra aktörer än myndigheten att utöva lagtillsyn över skogsägarens aktiviteter. Det skapar misstro till hela systemet. Tillämpningen av skogspolitiken måste utgå från respekt och tillit”, säger Göran Örlander, senior rådgivare på Södra, i ett pressmeddelande.

Publicerad:
 • "Hög tid ta itu med missuppfattningar om skog och klimat”

  SKOGENdebatt. Det finns  många missuppfattningar om skogen och klimatet. En fristående tankesmedja för skog skulle kunna nå ut med vad som behöver göras, skriver Reidar Persson
 • Annons
 • Virkesstudion #57 – Uppdatering med Magnus Thor

  Viktiga skogsägardatum samt kunskap från en stor skogsentreprenör sprids i det här avsnittet av Virkesstudion.
 • Fler nöjda med reservatsbildande

  Fler markägare än tidigare är nöjda över att ha inrättat naturreservat på sina marker.
 • Annons
 • Filma ditt skogsjobb

  Kategorier: Skogen i Skolan, SKOGSJOBB
  En liten film om just din jobbvardag i skogen kanske kan väcka intresse för sektorn hos unga. Så resonerar Skogen i Skolan som efterlyser bidrag om alla typer av skogsjobb.
 • Tysklands virkesexport accelererar

  Såväl avverkningar som rundvirkesexport ökade dramatiskt i Tyskland under förra året, enligt en analys från Wood Resources International.
 • Annons