Ja till fusion av skogsägarföreningar i norr

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Norra skogs vice ordförande Stig Högberg samt ordförande Torgny Hardselius. Foto: Mikael Lundgren.
Det blev ja till en fusion mellan Norrskog och Norra skogsägarna. Det innebär att Sveriges till ytan största skogsägarförening har bildats.

Beslutet togs vid en omröstning på föreningarnas extrastämma idag. 

Annons
Annons

Den nya föreningen Norra skog har 28 000 medlemmar, en omsättning på  fyra miljarder och en areal som täcker halva Sverige, enligt ett pressmeddelande från Norra skog.

– Äntligen, nu blir vi en stark faktor som kommer att vara med och sätta spelreglerna på virkesmarknaden. Skogsägarrörelsen har alltid haft som mål att vara prisbildanden och nu när vi, 28 000 skogsägare, står tillsammans blir det svårt att runda oss, säger nyvalde ordförande Torgny Hardselius.

Som vice styrelseordförande valdes Stig Högberg,

– Det har varit väl genomarbetade förslag som lagts fram till extrastämmorna. Och den stora  samstämmigheten som varit här idag bekräftar det vi känt när vi varit runt i vårt verksamhetsområde och berättat om fusionsförslaget. Det ger oss råg i ryggen och arbeta vidare med att skapa den nya föreningen, säger han.

 

 

Publicerad:
 • Grangallrat

  Här gallras mot gnaget

  VILTSKADOR. I ett småländsk granbestånd pågår just nu ett experiment. Här gallras bara längs med varannan stickväg för att man ska kunna se om omfattningen av kronhjortens skador påverkas. 
 • Annons
 • Mellanskog gör rekordutdelning

  Mellanskog delar ut drygt 56 miljoner kronor till sina 26 000 medlemmar. Det är den högsta utdelningen i skogsägarföreningens historia.
 • Magnus Ekström

  Rotpost kan öka i vår

  SÄLJFORM. För några år sedan var marknaden för rotposter och leveransrotköp glödhet. Med sjunkande timmerpriser har den svalnat rejält, men kan kanske komma igång igen i vår, säger Magnus Ekström som är skogsrådgivare på Hushållningsällskapet.
 • Annons
 • Byråkrati förvärrar rekryteringsproblem

  Skogsvårdsföretagen är beroende av utländsk personal men har mycket svårt att rekrytera. Situationen förvärras av valutanackdelar och segdragen byråkrati. 
 • Busas det i din skog?

  Har du råkat ut för problem med skador på nyplanterad skog efter skoterkörning? Kanske får du störande besök av andra fordon eller lösspringande hundar? Eller används skogen som dumpningsplats? Eller möts du av besökare som precis som du förstår att njuta av och vara rädd om skogen? Svara på Månadens fråga!
 • Annons