Ja och nej till vargjakt

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Länsstyrelsen i Dalarna beviljar en ansökan om skyddsjakt på varg i Djura i Leksands kommun. Samtidigt avslås ytterligare en ansökan i samma område.

Beviljandet gäller den varg som angripit får två gånger i sommar och en gång i höst. En DNA-analys har visat att det är samma varg som stått för de tre angreppen. Länsstyrelsen har tidigare fattat beslut om skyddsjakt på denna varg utan att den fälldes inom utsatt jakttid. När nu ytterligare angrepp skett fattar länsstyrelsen ett nytt beslut om skyddsjakt. Jakttiden gäller mellan 29/10-12/11.

Annons
Annons

Den andra skyddsjaktsansökan gäller för ett angrepp på hund. Anledningen till att en varg angriper får kan skilja sig från varför den angriper hundar och enligt reglerna om skyddsjakt får inte hundangrepp och fårangrepp adderas i bedömningen. Området är inte heller detsamma som i det fall där skyddsjakt nu är beviljad. Därför avslår länsstyrelsen den skyddsjaktansökan.

Publicerad:
 • Virkesstudion #50 – Årskrönika

  Vad har hänt sen sist? Titta på avsnittet och lyssna på vad Per Hedberg och Carl Johan Moberg har att berätta om framtiden för Virkesstudion. 
 • Annons
 • ”Bra skogsbilvägar ökar konkurrenskraften”

  SKOGENdebatt. Biometria har ett uppdrag av köpare och säljare av virke att inventera skogsbilvägnätet i Götaland. Syftet är att komma åt en del av de stigande kostnader som sänker konkurrenskraften för svensk skog, skriver vd Peter Eklund i en replik.
 • Mera känslor i skogskonflikten

  Konflikter om skogen handlar allt mer om politik och kultur och mindre om tekniska frågor, visar en undersökning från Linnéuniversitetet.
 • Annons
 • Sågverk på högvarv ger höjda timmerpriser

  Stor efterfrågan på sågade trävaror gör att Södra höjer priserna på sågråvara.
 • Styr granbarkborren ditt skogsliv?

  Måste du anpassa skötseln i din skog efter barkborren? Har skogens ekonomi förändrats i grunden? Eller har de senaste åren varit undantag? Svara på månadens fråga!
 • Annons