”Ja, jösses – rent stenålderstrams”

10 januari 2020 I förra numret berättade SKOGEN om en kalender med lättklädda kvinnor och skogsmaskiner som kom att väcka ramaskri långt ­utanför skogsbranschen. Vi bad några i branschen kommentera.

Torbjörn Johnsen, Skogsforum:
– Det här framställer skogs­branschen som grabbig och otidsenlig. Hela skogsnäringen kämpar för att både killar och tjejer ska se skogsjobb som attraktiva och intressanta. Nakenkalendrar och sexifiering är kontraproduktivt!

Ur SKOGEN 11/2019Anna Furness, vd för Skogs­entreprenörerna:
– Ja jösses alltså … Det är ju ­lätta poäng att bli alldeles väldigt upprörd förstås, men ska man ­lägga kraft på att bemöta all dumhet i världen? Det här känns ju som rent stenålderstrams, givetvis. Alla vet att Skogsentreprenörerna mycket hellre ser kvinnor i varsel­kläder i maskinerna, än halvnakna ovanpå dem.

Herman Sundqvist, general­direktör på Skogsstyrelsen:
– Det här ger tyvärr bilden av en bransch som lever kvar i det förra årtusendet. Självklart påverkar detta branschen negativt på många plan, men för mig är detta i första hand en rättvisefråga i ett bredare och mänskligare perspektiv. 

Nätverket för yrkesverksamma kvinnor i skogen (Nyks) som initierade debatten möttes också av kommentarer på sociala medier, ofta grovt förolämpande.

SKOGEN 12/2019

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb