”Ja, jösses – rent stenålderstrams”

Bild för Gäst Written by Gäst (ej verifierad) On the
I förra numret berättade SKOGEN om en kalender med lättklädda kvinnor och skogsmaskiner som kom att väcka ramaskri långt ­utanför skogsbranschen. Vi bad några i branschen kommentera.

Torbjörn Johnsen, Skogsforum:
– Det här framställer skogs­branschen som grabbig och otidsenlig. Hela skogsnäringen kämpar för att både killar och tjejer ska se skogsjobb som attraktiva och intressanta. Nakenkalendrar och sexifiering är kontraproduktivt!

Annons
Annons

Ur SKOGEN 11/2019Anna Furness, vd för Skogs­entreprenörerna:
– Ja jösses alltså … Det är ju ­lätta poäng att bli alldeles väldigt upprörd förstås, men ska man ­lägga kraft på att bemöta all dumhet i världen? Det här känns ju som rent stenålderstrams, givetvis. Alla vet att Skogsentreprenörerna mycket hellre ser kvinnor i varsel­kläder i maskinerna, än halvnakna ovanpå dem.

Herman Sundqvist, general­direktör på Skogsstyrelsen:
– Det här ger tyvärr bilden av en bransch som lever kvar i det förra årtusendet. Självklart påverkar detta branschen negativt på många plan, men för mig är detta i första hand en rättvisefråga i ett bredare och mänskligare perspektiv. 

Nätverket för yrkesverksamma kvinnor i skogen (Nyks) som initierade debatten möttes också av kommentarer på sociala medier, ofta grovt förolämpande.

SKOGEN 12/2019

Publicerad:
 • ”Artskydd ovärdigt en fungerande rättsstat”

  SKOGENdebatt. Det borde löna sig att värna den biologiska mångfalden. Att låta markägaren stå för kostnaden för att avstå sin egen mark, enligt Birdlifes förslag, kan aldrig vara svaret i en fungerande rättsstat. Det skriver Magnus Kindbom, skogsdirektör, LRF Skogsägarna, i en replik.
 • Annons
 • Fortsatt stor ökning av fjällnära ansökningar

  Den fjällnära domen fortsätter att göra avtryck i antalet avverkningsansökningar. För fjällnära skog ökade arealen med 27 procent i maj jämfört med samma månad förra året.
 • "Nu provar vi kantföryngring” 

  SKOGSPODDEN delar ofta med sig av sina skötseltips i tidningen SKOGEN. I nummer 5 handlar det om kantföryngring.
 • Annons
 • Nytt skydd bryts ned 

  Kategorier: skogsskador, viltbete, Ecotall
  Ett nytt toppskottsskydd kanske kan frälsa fler tallplantor från älgen. Produkten Ecotall av bioplast ska hålla upp till tio år och är nedbrytbar. 
 • Skogliga mässor inleder samarbete

  Kategorier: Elmia wood, Skogsnolia
  Nolia i Västerbotten och Elmia i Småland ska börja samarbeta kring skogliga mässor och event.
 • Annons