”Ja, jösses – rent stenålderstrams”

Bild för Gäst Written by Gäst (ej verifierad) On the
I förra numret berättade SKOGEN om en kalender med lättklädda kvinnor och skogsmaskiner som kom att väcka ramaskri långt ­utanför skogsbranschen. Vi bad några i branschen kommentera.

Torbjörn Johnsen, Skogsforum:
– Det här framställer skogs­branschen som grabbig och otidsenlig. Hela skogsnäringen kämpar för att både killar och tjejer ska se skogsjobb som attraktiva och intressanta. Nakenkalendrar och sexifiering är kontraproduktivt!

Annons
Annons

Ur SKOGEN 11/2019Anna Furness, vd för Skogs­entreprenörerna:
– Ja jösses alltså … Det är ju ­lätta poäng att bli alldeles väldigt upprörd förstås, men ska man ­lägga kraft på att bemöta all dumhet i världen? Det här känns ju som rent stenålderstrams, givetvis. Alla vet att Skogsentreprenörerna mycket hellre ser kvinnor i varsel­kläder i maskinerna, än halvnakna ovanpå dem.

Herman Sundqvist, general­direktör på Skogsstyrelsen:
– Det här ger tyvärr bilden av en bransch som lever kvar i det förra årtusendet. Självklart påverkar detta branschen negativt på många plan, men för mig är detta i första hand en rättvisefråga i ett bredare och mänskligare perspektiv. 

Nätverket för yrkesverksamma kvinnor i skogen (Nyks) som initierade debatten möttes också av kommentarer på sociala medier, ofta grovt förolämpande.

SKOGEN 12/2019

Publicerad:
 • Konkreta åtgärder gläder skogsindustrin

  Att Skogsstyrelsen kan presentera 88 konkreta åtgärder för att öka skogstillväxten med 20 procent inom 30 år är glädjande, anser Skogsindustrierna.
 • Annons
 • "Orimligt rättsprocessande"

  Kategorier: debatt, Norrtelje tidning
  Redan 2016 uppmärksammade Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket regeringen på att artskyddsförordningen inte fungerar gentemot markägare. Ändå har inget gjorts, skriver företrädare för LRF och Mellanskog i en debattartikel i Norrtelje Tidning.
 • ”Fem år går fort när man har roligt”

  För Skogssverige berättar nyblivna jägmästaren Sofie Dahlén Sjöberg om vad utbildningen  inneburit för henne. ”Jag valde helt klart rätt bransch”, säger hon.
 • Annons
 • Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare

  Nu  börjar  mätandets  årtionde

  Om 1920-talet förknippas med tillväxt, vetenskap, konst och flärd så lär 2020-talet bli mätandets årtionde. Aldrig har vi kunnat mäta så mycket som nu. Och utvecklingen galopperar. Vart ska vi låta den ta vägen?
 • Stormöte om granbarkborren

  Skogsstyrelsen bjuder in skogsägare och andra berörda till granbarkborrekonferens i Linköping den 26 februari.
 • Annons