”Ja, jösses – rent stenålderstrams”

Bild för Gäst Written by Gäst (ej verifierad) On the
I förra numret berättade SKOGEN om en kalender med lättklädda kvinnor och skogsmaskiner som kom att väcka ramaskri långt ­utanför skogsbranschen. Vi bad några i branschen kommentera.

Torbjörn Johnsen, Skogsforum:
– Det här framställer skogs­branschen som grabbig och otidsenlig. Hela skogsnäringen kämpar för att både killar och tjejer ska se skogsjobb som attraktiva och intressanta. Nakenkalendrar och sexifiering är kontraproduktivt!

Annons
Annons

Ur SKOGEN 11/2019Anna Furness, vd för Skogs­entreprenörerna:
– Ja jösses alltså … Det är ju ­lätta poäng att bli alldeles väldigt upprörd förstås, men ska man ­lägga kraft på att bemöta all dumhet i världen? Det här känns ju som rent stenålderstrams, givetvis. Alla vet att Skogsentreprenörerna mycket hellre ser kvinnor i varsel­kläder i maskinerna, än halvnakna ovanpå dem.

Herman Sundqvist, general­direktör på Skogsstyrelsen:
– Det här ger tyvärr bilden av en bransch som lever kvar i det förra årtusendet. Självklart påverkar detta branschen negativt på många plan, men för mig är detta i första hand en rättvisefråga i ett bredare och mänskligare perspektiv. 

Nätverket för yrkesverksamma kvinnor i skogen (Nyks) som initierade debatten möttes också av kommentarer på sociala medier, ofta grovt förolämpande.

SKOGEN 12/2019

Publicerad:
 • Granvägg

  Goda granar och brunsås

  Kategorier: skogens mat, recept
  I temat Skogens mat kan du läsa om skoglig restaurangmat, maskinförarnas lunchlådor samt få en massa tips om goda granar och andra delikatesser.
 • Annons
 • Så förändras virkespriserna i ditt län

  Virkespriserna, det skogsägare får betalt när de avverkar eller gallrar sin skog, sjönk på bred front i juni. Virkesbörsens har sammanställt en lista som visar prisförändringarna län för län.
 • vietnamesisk tallskog

  Exportländer drabbas hårt

  Kategorier: virkesmarknad
  VÄRLDEN. Tropiska länder tappade mycket av sin export till Europa redan i slutet av 2019.
 • Annons
 • Avsättningarna ökar

  De frivilliga avsättningarna ökade med nästan 45 000 hektar i fjol. Ökningen av formellt skyddad skog var 22 000 hektar.
 • Alminventering på Gotland i sommar

  Kategorier: Skogsforskning, almsjuka
  I sommar ska Sveriges lantbruksuniversitet inventera almar på Gotland. Syftet är att bekämpa almsjukan.
 • Annons