”Ja, jösses – rent stenålderstrams”

Bild för Gäst Written by Gäst (ej verifierad) On the
I förra numret berättade SKOGEN om en kalender med lättklädda kvinnor och skogsmaskiner som kom att väcka ramaskri långt ­utanför skogsbranschen. Vi bad några i branschen kommentera.

Torbjörn Johnsen, Skogsforum:
– Det här framställer skogs­branschen som grabbig och otidsenlig. Hela skogsnäringen kämpar för att både killar och tjejer ska se skogsjobb som attraktiva och intressanta. Nakenkalendrar och sexifiering är kontraproduktivt!

Annons
Annons

Ur SKOGEN 11/2019Anna Furness, vd för Skogs­entreprenörerna:
– Ja jösses alltså … Det är ju ­lätta poäng att bli alldeles väldigt upprörd förstås, men ska man ­lägga kraft på att bemöta all dumhet i världen? Det här känns ju som rent stenålderstrams, givetvis. Alla vet att Skogsentreprenörerna mycket hellre ser kvinnor i varsel­kläder i maskinerna, än halvnakna ovanpå dem.

Herman Sundqvist, general­direktör på Skogsstyrelsen:
– Det här ger tyvärr bilden av en bransch som lever kvar i det förra årtusendet. Självklart påverkar detta branschen negativt på många plan, men för mig är detta i första hand en rättvisefråga i ett bredare och mänskligare perspektiv. 

Nätverket för yrkesverksamma kvinnor i skogen (Nyks) som initierade debatten möttes också av kommentarer på sociala medier, ofta grovt förolämpande.

SKOGEN 12/2019

Publicerad:
 • SKOGEN nummer 3 ute nu

  Kategorier: Tidningen SKOGEN
  SKOGEN har lämnat tryckeriet men det kan bli väntan i några dagar till innan nummer 3 dimper ner i din brevlåda. Vi räknar med att den når dig i slutet av denna vecka. Anledningen är transportförseningar i coronakrisens spår. Möjligen kan liknande problem uppstå i några kommande nummer. Vi beklagar!
 • Annons
 • Anna Schönström

  ”Norra skog missar en chans”

  JÄMSTÄLLDHET. Omstruktureringar ger chans till förnyelse, inte minst när det gäller jämställdhet. Den chansen har de samgående skogsägarföreningarna i norr missat, anser Anna Schönström på Nyks.
 • Regeringen jobbsatsar på skogen

  Kategorier: skogsjobb, Naturnära jobb
  Regeringen lägger 150 miljoner kronor på jobbskapande åtgärder inom skogs- och naturvård. Tanken är att lindra de ekonomiska effekterna av coronaviruset.
 • Annons
 • Skogsstyrelsen ser över sin hänsynsuppföljning

  Skogsstyrelsen är missnöjd med sin egen uppföljningsmetod för hur miljöhänsyn tas vid avverkningar. Under året ska en ny metod utvecklas.
 • Ny FSC-standard senareläggs

  Kategorier: FSC Sverige, FSC-standard
  Skogscertifieringsorganet FSC Sverige flyttar fram startdatum för sin nya skogsbruksstandard till den första september. Ytterligare förskjutningar kan bli aktuella om coronakrisen blir långvarig.
 • Annons