IUFRO: Exkursioner till tusen en tuff logistisk uppgift

3 juni Bärighet, svängradie och tillräckligt breda vägar för framkomlighet. Det där känner vi igen, men nu handlar det om över 3 000 personer från hela världen som ska ut i den svenska skogen – samtidigt.

IUFRO: Exkursioner till tusen en tuff logistisk uppgift
Tyresta nationalpark som drabbades av brand 1999 är ett av exkursions­målen under IUFRO-konferensen. Bilden från brandområdet är tagen 17 år senare. Foto: Bengt Ek

Låst artikel för våra prenumeranter

Du är inloggad på Skogen, men du saknar behörighet till detta material.

Vänligen besök din profilsida för att se vilka av våra produkter som du har tillgång till samt mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.

Vill du läsa hela artikeln?

Föreningen Skogen

Då behöver du bli prenumerant på Tidningen Skogen, en helt oberoende tidning för ett lönsamt skogsbruk och god naturvård.Skoglig läsning under hela året där du får nörda ner dig i skogsskötsel, virkesmarknad och teknik.Du har även valmöjligheten att bli medlem i Föreningen Skogen för att ta del av ännu mer kunskap genom exkursioner och digitala skogsfrukostar.

  • Tillgång till artiklar på skogen.se
  • Tidningen Skogen hem till brevlådan (11 nr)
  • E-tidning
  • Mediaarkiv
Se prenumererationserbjudanden här Köp prenumeration här

Redan prenumerant?

Prenumererar du redan på Tidningen Skogen? Då loggar du in på ditt konto här:

Veckan efter midsommar kommer den 26:e upplagan av världens största skogsforskningskonferens till Sverige. Över 5 000 deltagare från alla världsdelar väntas komma till Stockholmsmässan i södra Stockholm som är centrum för The International Union of Forest Research Organizations (IUFRO).

En heldag är vikt åt exkursioner till olika mål inom två timmars väg från mässan. Då ska 3 500 personer ut på vift till 15 olika destinationer där en stor del av den svenska skogssektorns spetsforskning ska visa upp sig.

– På några exkursioner kommer 400 deltagare samtidigt. En logistisk utmaning där det behövs scheman över hur bussarna ska cirkulera till olika stationer med presentationer, säger Raymond Wide som är koordinator för exkursionerna.

Raymond Wide är koordinator för exkursionerna under IUFRO i Stockholm.

Han planerar att själv besöka alla exkursionsmål innan konferensen drar i gång för att se över logistik och innehåll och verkar än så länge inte jättenervös över utmaningen att få i väg sjuttio bussar en morgon vid åttatiden i Stockholm.

Exkursionsmålen har föreslagits av institutioner och organisationer inom skogssektorn och visar, får man anta, just vad denna sektor vill visa upp. Men Raymond Wide har haft synpunkter:

– Konferensen bygger på fem teman som ska avspeglas i exkursionerna, men det fattades en del aspekter i de första förslagen vi hade fått in: Det fanns inget om skog för hållbara samhällen, sociala värden, skogens betydelse för människor och hälsa, ursprungsbefolkningens roll eller liknande. Vi har även fått jobba in det här med digitalisering och teknik, medan ekonomi och ekologi var bra representerat, berättar han.

Men nu täcker programmet som helhet konferensens fokus tycker Raymond Wide som snabbt räknar upp exempel.

– Vi visar Tyresta nationalpark med brandekologi och naturvårdsbränning och så får deltagarna skogsbada. På Krusenberg utanför Uppsala får man se ekologiska aspekter, svampar och skogsskador. Patologi och mykologi blev snabbt fulltecknat. Haga och Drottningholms parkmiljöer om ekosystemtjänster i stadsnära landskap tillsammans med skogshistoria har också väckt intresse, säger han.

Forskningslaboratorier och skogsbruk över en hel omloppstid med produktion, jakt, friluftsliv och ekologi – hela kittet finns med i programmet. Likaså klimatfrågor och biologisk mångfald på bland annat Gålö forskningsstation. Rennäring, jämställdhet och skogliga nätverk är andra aspekter som ska täckas.

– Biobränsle och uttag av biomassa för bränsleproduktion är väsentligt för den svenska diskussionen och finns med. En exkursion går till Barksäter, KSLA:s egendom utanför Katrineholm, där man visar upp hållbart skogsbruk, viltvård och granbarkborreskador. På Öster Malma samsas skogsbruket med Jägareförbundet och diskuterar skog, vilt och skador, säger Raymond Wide och är nöjd med att olika intressenter kan samarbeta.

De många möjligheterna med  digitalisering och drönarteknik visas också upp i skogarna utanför Katrineholm, liksom skogsindustri med miljöaspekter, logistik och hela timmervärdeskedjan.

För den konferensbesökare som inte vill eller kan vara med i skogen finns tekniska högskolan KTH och Tekniska museet och det senare har under konferensen en stor utställning om skogsteknologi och innovationer.

Sammantaget deltar ett femtiotal intressenter som värdar och föredragshållare.

Före och efter själva konferensen erbjuds dessutom förlängda exkursioner eller kanske snarare turistupplevelser på en knapp vecka med relevanta och rejäla skogsinslag för dem som kan betala. Då kan man bland annat resa till Island, uppleva midnattssolen i norra Sverige och Finland, beundra fjordarna i Norge eller besöka de baltiska länderna. Alla resorna visar upp skogssektorn med forskning, industrier eller kanske ett skogsmuseum.

– Ett par resebyråer har haft huvudansvaret för dessa resor tillsammans med respektive lands värd, men jag är koordinator och ser till att planeringsarbetet rullar på och att de vetenskapliga aspekterna kommer med, säger Raymond Wide.

LÄS MER Exkursionsprogrammet finns här.

LÄS OCKSÅ IUFRO Stockholm: ”En fontän av nyheter”

IUFRO / TEMADAGAR

Konferensen pågår den 23 till 29 juni med temat Skogen och samhället till 2050. Varje dag har ett eget tema:
MÅNDAG Skog i hållbara samhällen
TISDAG Förstärka skogars uthållighet och stress­anpassning
ONSDAG Exkursionsdag
TORSDAG För en ansvarsfull skoglig bioekonomi
FREDAG Skogens biologiska mångfald och dess ekosystemstjänster
LÖRDAG Skog för fram­tiden
Läs mer om teman och program här.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb