Investerar för att slippa dålig lukt

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: Sunpine.
Sunpine, som tillverkar råtalldiesel, har haft problem med dålig lukt vid fabriken i Piteå. Nu investeras 2,2 miljoner kronor för att komma till rätta med problemet.

 Lukten har stört såväl dem som jobbar vid fabriken som grannar. 

Annons
Annons

– Vi åtgärdar det vi nu identifierat, men vi kan inte veta nu att det löser allting. Vi kommer att löpande genomföra fler åtgärder om det behövs. Men vi har självklart förhoppningen att denna investering ska göra att det blir mycket bättre, säger vd Magnus Edin i ett pressmeddelande från Sunpine.

Problemen med obehaglig lukt kom när en ny anläggning togs i drift i december 2015. Att hitta källan har inte varit lätt.

– Det som kan vara svårt att förstå är att det som luktar inte kommer ur vår skorsten. Där kommer det ut vattenånga. Det svåra är faktiskt att hitta och identifiera gasläckage i en så omfattande anläggning som vår, konstaterar Magnus Edin.

Publicerad:
 • Nationella nyckelbiotopsinventeringen upphör

  I riksdagens budgetunderlag saknas pengar till en landsomfattande nyckelbiotopsinventering vilket gör att den nu upphör, meddelar Skogsstyrelsen. Även anslaget som ska ersätta skogsägare vid skydd av skog minskas kraftigt.
 • Annons
 • Ny mässa har fokus på skogsmaskiner

  Nu lanserar Maskinleverantörerna en mässa med fokus på maskiner och utrustning för storskaligt skogsbruk.
 • ”Träbyggande snabbar upp klimatkampen”

  DEBATT  Med tanke på det växande klimathotet och en byggsektor med enormt stort klimatavtryck måste omställningen till hållbart byggande gå snabbare. Både lösningen och kapaciteten finns om vi väljer trä som byggnadsmaterial– naturens klimatsmarta svar på betong, skriver Mikael Eliasson, Svenskt Trä.
 • Annons
 • Lär känna en grangeneral 

  Grangeneral, huggnings- eller PR-ansvarig.  Bakom titlarna finns jägmästarstudenter som enligt traditionen säljer julgranar i Stockholm. Här kan du lära känna dem.
 • Många fåglar i produktionsskogen

  En ny undersökning visar att vissa fågelarter som förknippas med äldre skog och höga naturvärden är vanliga i produktionsskogar.
 • Annons