Investerar för att slippa dålig lukt

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: Sunpine.
Sunpine, som tillverkar råtalldiesel, har haft problem med dålig lukt vid fabriken i Piteå. Nu investeras 2,2 miljoner kronor för att komma till rätta med problemet.

 Lukten har stört såväl dem som jobbar vid fabriken som grannar. 

Annons
Annons

– Vi åtgärdar det vi nu identifierat, men vi kan inte veta nu att det löser allting. Vi kommer att löpande genomföra fler åtgärder om det behövs. Men vi har självklart förhoppningen att denna investering ska göra att det blir mycket bättre, säger vd Magnus Edin i ett pressmeddelande från Sunpine.

Problemen med obehaglig lukt kom när en ny anläggning togs i drift i december 2015. Att hitta källan har inte varit lätt.

– Det som kan vara svårt att förstå är att det som luktar inte kommer ur vår skorsten. Där kommer det ut vattenånga. Det svåra är faktiskt att hitta och identifiera gasläckage i en så omfattande anläggning som vår, konstaterar Magnus Edin.

Publicerad:
 • Skogssektorn vill utveckla skonsam maskin

  Skogssektorn går samman för att utveckla en skogsmaskin som ger mindre markpåverkan och kan köras större delar av året.
 • Annons
 • Gödslad gran växer dubbelt så snabbt

  Genom att gödsla ung granskog kan tillväxten fördubblas. Det gäller, lite förvånande, även landets norra delar, visar ny forskning.
 • Inger Sandström

  Inger vet hur kultur ska vårdas

  SILVERKVIST. Inger Sandström har sitt främsta fritidsintresse som yrke. Hon är arkeolog som bland annat ger råd om kulturlämningar i skogslandskapet.
 • Annons
 • 11 000 skador efter Alfrida

  Stormen Alfrida den 2 januari  orsakade 11 000 skador i Sverige. Cirka 266 miljoner kronor kommer att betalas ut av försäkringsbolagen, enligt statistik från Svensk Försäkring.
 • Rådig timmerbilsförare räddade tvååring

  När timmerbilen inte gick att stanna styrde han över den tvååriga flickan som klarade sig utan skador. Nu prisas föraren för sin insats.
 • Annons