Investerar för att slippa dålig lukt

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: Sunpine.
Sunpine, som tillverkar råtalldiesel, har haft problem med dålig lukt vid fabriken i Piteå. Nu investeras 2,2 miljoner kronor för att komma till rätta med problemet.

 Lukten har stört såväl dem som jobbar vid fabriken som grannar. 

Annons
Annons

– Vi åtgärdar det vi nu identifierat, men vi kan inte veta nu att det löser allting. Vi kommer att löpande genomföra fler åtgärder om det behövs. Men vi har självklart förhoppningen att denna investering ska göra att det blir mycket bättre, säger vd Magnus Edin i ett pressmeddelande från Sunpine.

Problemen med obehaglig lukt kom när en ny anläggning togs i drift i december 2015. Att hitta källan har inte varit lätt.

– Det som kan vara svårt att förstå är att det som luktar inte kommer ur vår skorsten. Där kommer det ut vattenånga. Det svåra är faktiskt att hitta och identifiera gasläckage i en så omfattande anläggning som vår, konstaterar Magnus Edin.

Publicerad:
 • Värmekarta

  Naturvård med ekonomitänk

  FORSKNING. Om man kan skydda skog som är dyr att avverka kan man gynna både ekonomiska och biologiska värden och även undvika konflikter. Forskare vill utveckla en metod att identifiera lämpliga områden.
 • Annons
 • Timmerbil vid mätstation

  Nu kan mer rötved bli massaved

  SYSTEMBYTE. Massavedens nya kvalitetsklasser kan göra dagens energived till massaved. I alla fall i högkonjunktur. På sikt kan det höja virkespriserna.
 • Ulf Rydja

  Klimatguide ger framtidsfrågor en skjuts

  Hur ska man tänka om klimatet och den egna skogen? En tankeväckande möjlighet att få några svar finns med Skogsstyrelsens klimatguide på nätet. SKOGEN testar.
 • Annons
 • Hjälp forskare att rädda asken

  ”Hjälp oss att rädda den utrotningshotade asken”. Nu ber forskare om allmänhetens hjälp att hitta friska träd som behövs för att få fram en ny, frisk askpopulation.
 • Ökad försäljning av limträ

  Limträ tar andelar i byggbranschen trots minskat bostadsbyggande.
 • Annons