Inversmarkberedning på bred front

21 augusti 2014 Inversmetoden, markberedning med omvänd torva, är vänligare för miljön än traditionell harvning. Dessutom ger det plantan en bra start. Trots att metoden är nästan dubbelt så dyr som konventionell markberedning har intresset ökat på senare tid. SKOGEN har kollat upp tre olika metoder.

Inversmarkberedning på bred front

Bracke: Att en ta upp en torva av marken, vända den och lägga tillbaka på samma plats skapar en närmast idealisk miljö för plantan. Det har man vetat i tjugofem år. Men någon smidig teknik har inte funnits. I den mån inversmarkberedning gjorts har den utförts med grävmaskin, vilket är både tidskrävande och dyrt.

Maskintillverkaren Bracke Forest har tillsammans med tre stora skogsbolag och Skyttmos Skogsentreprenad tagit sig an utmaningen att anpassa inversmetoden för skogsmaskiner. Entreprenadföretaget har till uppgift att genomföra de praktiska testerna och komma med feedback.

Sedan 2011 har man utvecklat prototyper som fungerar allt bättre. I år ska 1500 hektar inversmarkberedas.

SKOGEN vill veta mer och kontaktar Bracke Forests vd Klas-Håkan Ljungberg. Först berättar han varför han har tror på metoden och varför man valt att gå in i samarbetsprojektet.

– Det har länge talats om inversmetoden, men när jag fick höra om resultaten från Finland, fick jag en tankeställare. Där har de lyckats med bra tillväxt, hög överlevnad och nästan obefintlig konkurrerande växtlighet. I framtiden medför det bland annat mindre röjningsbehov.

Varför just den här tekniken?

– En av anledningarna är att SCA, Holmen och Sveaskog efterfrågar den här typen av markberedning på i första hand lavmarker, alltså renbetesområden. Där har bolagen ett frivilligt åtagande att begränsa markpåverkan till mindre än tjugo procent. Och teoretiskt så blir det bara hälften så stor markpåverkan som vid högläggning.

– Särskilt på humusrika marker skapar metoden dessutom bättre förutsättningar för plantan att överleva och utvecklas positivt.

Hur skiljer sig inversen från konventionella markberedare?

– Rent tekniskt liknar konstruktionen våra högläggare. Skillnaden är rivhjulets arbetscykel som gör det möjligt att lägga tillbaka den losstagna torvan upp och ner i gropen den kommer från.

– Vi har också tillsammans med dem vidareutvecklat högläggaren så att man vid behov kan frirulla rivhjulet för att göra ett uppehåll i markberedningen och därmed minska påverkan, beskriver Klas-Håkan Ljungberg.

SKOGEN 6-7/2014

Läs SKOGEN på papper eller digitalt
Läs hela SKOGENs genomgång
av inversmarkberedare i juninumret: ”Kicken”, ”Midiflex” och Skogorsks testrigg med plog för stora hyggen.
Prenumerera på tidningen SKOGEN. Tips och inspiration inom skogsskötsel, virkesmarknad och teknik. 11 nr 567 kr. 50 kr rabatt för medlemmar i Föreningen Skogen.
Skogen på nätet. Gratis för medlemmar i Föreningen Skogen här.
Sök i gamla nummer av tidningen. Fritextsök. Gratis för medlemmar i Föreningen Skogen här.
För läsplatta: Köp SKOGEN nummer 6-14 för läsplatta på Qiozk.

 

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb