Internationella insatser belönas med Guldkvisten

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Idag den 21 mars på FN:s Internationella Skogsdag tillkännager Föreningen Skogen att Jan Hedberg tilldelas utmärkelsen Guldkvisten. Han belönas för sina insatser på det internationella planet.

Jan Hedberg kommer att motta Guldkvisten av kung Carl XVI Gustaf den 17 april 2018 under Skogsnäringsveckan i Stockholm.

Annons
Annons

Han belönas för att han för samman olika länders erfarenheter genom att anordna skogsresor ut i världen.

- Jan bygger förståelse, kunskap och vänskap mellan Sveriges skogsbruk och den stora skogsvärlden där ute. Det är också värt att hylla Jans arbete för att locka fler besökare än skogsmänniskor att lära känna skogens underbara värld, säger Bengt Ek, vd Föreningen Skogen.

I ett pressmeddelande påpekar Föreningen Skogen att Sverige visserligen är ett stort skogsland. Men den globala skogssektorn är ändå så mycket större. Det är lätt att glömma bort när man verkar på hemmaplan.

”Då bör man följa med Jan Hedberg på hans skogsresor. Med lust och nyfikenhet som viktigaste färdmedel hjälper Jan oss att upptäcka all kunskap och erfarenhet som finns där ute, upptäcka naturens stora och små mirakel lika väl som näringslivets. På samma sätt hjälper han skogsmänniskor från andra länder att upptäcka allt vi har att visa upp i Sverige”, motiverar Föreningen Skogen sitt val av pristagare.

Publicerad:
 • Snart syns skogsbruket i storstäderna

  Med humor och sportreferenser vill kampanjen Skogslandslaget nå ut med kunskap om familjeskogsbruket till storstadsbor.
 • Annons
 • Forskare utvecklar fjärrstyrd markberedare

  En fjärrstyrd markberedare ska utvecklas av Skogforsk. Det finns flera anledningar till att man valt just en markberedningsmaskin.
 • Plockhuggare får skogspris

  Skogsägare Jan Bertilsson ställde om till hyggesfritt och anordnar kurser i ämnet. För det får han Naturskyddsföreningens skogspris.
 • Annons
 • Frivilligt avsatt areal oförändrad

  Arealen frivilligt avsatt skogsmark, cirka 1,3 miljoner hektar, var oförändrad 2021 jämfört med året innan.
 • Smittat frö kan förklara diplodia

  Skadliga svampar kan åka snålskjuts på frön och leva latent i värdväxter länge innan skador uppstår. Det kan vara förklaringen till utbrotten av tallsvampen diplodia på senare år, tror forskare vid SLU. Kunskapen ger hopp om metoder som kan stoppa skadegörare tidigt.
 • Annons