Internationell brobyggare får skogspriset

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Emma Berglund och hennes medarbetare bevakar Europas familjeskogsbrukares intressen i Bryssel.
I dag är det den internationella skogsdagen. Det firar Föreningen Skogen genom att uppmärksamma Emma Berglund som belönas med Greve Carl Bernadottes skogspris.

Emma Berglund är generalsekreterare för CEPF, det europeiska familjeskogsbrukets federation i Bryssel. Hon har suttit på posten i ett år – och fått en flygande start. I den tuffa Bryssel-lobbyn har hon lyckats bygga broar, bland annat mellan skogsbruket och EU-parlamentet.

Annons
Annons

Hon har hunnit visa att hon inte viker i debatten till försvar för Europas 16 miljoner skogsbrukare. Och hon har blivit en mycket omtyckt ledare, organisationen har fått en nytändning vid rodret.

Jägmästare Emma Berglund är 29 år men har redan erfarenhet från ett annat skogligt jobb i Bryssel. Under ett år var hon det nordiska familjeskogsbrukets representant innan hon tillfrågades om hon ville leda CEPF.

- Det är klart att jag tvekade lite med tanke på ansvaret, säger hon i en intervju med tidningen SKOGEN.

Men den internationella kopplingen tilltalade henne som har erfarenhet av både utlandsstudier och volontärsarbete i Indien.

Att ena familjeskogsbrukare från norr till söder i Europa kan tyckas som en övermäktig uppgift.

- Men skogsägares grundinställning är faktiskt densamma över hela Europa. Alla vill ha ett hållbart skogsbruk och en stark äganderätt. Däremot varierar allmänhetens intressen mycket, säger hon.

Det är viktigt att vara på plats i Bryssel, säger hon. Vardagen handlar mycket om att förhandla och få till politiska kompromisser, men genom att vara där kan man också stoppa förslag som skulle vara av direkt skada för skogsbruket.

Emma Berglund, uppvuxen i Uppsala, blev jägmästare mest av en slump. Hon gjorde arbetsförmedlingens intressetest som rekommendera jägmästaryrket, trots att hon saknade skoglig bakgrund.

I dag är hon väldigt glad åt att hon gjorde det där testet.

- Jägmästaryrket borde vara ett självklart yrkesval för den som är ung, drivande och intresserad av hållbar utveckling, säger hon.

I SKOGEN 3 /2017 som utkommer 27 mars kan du läsa hela intervjun med Emma Berglund.

Fakta Greve Carl Bernadottes skogspris  Föreningen Skogens styrelse utser vinnaren som får motta priset ur kung Carl XVI Gustafs hand. Prisutdelning kommer att ske den 25 april på Münchenbryggeriet i samband med Skogsnäringsveckan. Greve Carl Bernadottes skogspris delas ut till person som gjort det svenska skogsbruket utomordentliga tjänster. Priset består av en medalj och ett penningbelopp.

Bakgrundsfakta och bildmaterial:
Om Greve Carl Bernadottes Skogspris» 
Bild - Emma Berglund Fotograf: Karin Lepikko/Föreningen Skogen
Bild - Bengt Ek
Bild - Greve Carl Bernadottes Skogspris

För ytterligare kommentarer kontakta
Bengt Ek, bengt [dot] ek [at] skogen [dot] se
tel. 08-412 15 30 alt. 070-546 78 90 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Väntad nedgång för Sveaskog

  Kategorier: Sveaskog
  Sveaskogs operativa rörelseresultat sjönk med 28 procent för årets nio första månader jämfört med samma period förra året.
 • Annons
 • Sänkt rörelseresultat men ökade leveranser för Mellanskog

  Kategorier: Mellanskog
  När Mellanskog summerar årets tre första kvartal syns en ökning i omsättning och leveranser men ett minskat rörelseresultat.
 • Minusresultat för Norra Skog

  Kategorier: Norra Skog
  Nybildade Norra Skog belastades med omstruktureringskostnader och gjorde en förlust på 33 miljoner före skatt.
 • Annons
 • Kraftigt resultatfall för Södra

  Kategorier: Södra
  Lägre priser på avsalumassa tyngde Södras kvartalsresultat. Detta trots högre leveransvolymer av huvudprodukterna jämfört med i fjol.
 • Ungskogsröjning ökar

  Allt större areal sköts i den brukade skogen. Det gäller framför allt genom röjning. Plantering ökar också, men knappast med contortatall som dalar i popularitet.
 • Annons