”Inte skogsmaskiner bakom bränderna”

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Genrebild. Foto: Karin Bernle, SKOGENbild.
Inrikesminister Mikael Dambergs uttalande om att brandriskerna i skogen inte tas på allvar och att skogsbränder orsakas av slarv med skogsmaskiner, får mothugg av Skogsentreprenörerna. " Ytterst få skogsbränder startas av skogsmaskiner", säger ordförande Bernt Hermansson.

När inrikesminister Mikael Damberg nyligen besökte den omfattande skogsbranden i Hästveda, i norra Skåne, uttryckte han bland annat till Tidningarnas Telegrambyrå att man inte kan jobba med skogsmaskiner när det är så här torrt.  
– Full respekt för att en inrikesminister inte kan vara expert på allt. Men vi entreprenörer i skogen måste kraftfullt bemöta uttalanden som felaktigt pekar ut oss som en stor orsak till skogsbränder, konstaterar Bernt Hermansson, ordförande för branschorganisationen Skogsentreprenörerna, enligt ett pressmeddelande.

Annons
Annons

I intervjuerna med Mikael Damberg som fått stor spridning, dras paralleller mellan att grilla i skogen trots eldningsförbud – och skogsmaskiner i arbete. Bland annat säger Damberg: ”Vi har inte råd med sådant här slarv, alla måste ta eget ansvar. Även om räddningstjänsten kan göra mycket för att släcka bränderna så hjälper det ju inte om folk hela tiden startar nya. Alla måste skärpa sig nu. Inte elda eller grilla när det är förbjudet, inte jobba med skogsmaskiner när det är så här torrt.”

Kolbjörn KindströmerKolbjörn KindströmerDetta är en mycket olycklig och felaktig koppling, enligt Kolbjörn Kindströmer, Skogsentreprenörernas expert i brandfrågor:

– Efter den stora skogsbranden i Västmanland 2014 tog vi i skogsbranschen initiativ till ett eget förebyggande arbete. Tack vare våra branschgemensamma riktlinjer är det nu ytterst sällsynt att våra maskiner startar några bränder.  

Tvärtemot Mikael Dambergs uttalande har skogsbranschen varit mycket framgångsrik i det förebyggandet arbetet. Något som bland annat visar sig i Skogforsks nyligen publicerade kartläggning. Med hjälp av samlad statistik från MSB har de kartlagt de senaste 20 årens skogsbränder, och klart är att ytterst få skogsbränder startas av maskiner. Trots den extremt torra sommaren 2018 orsakades till exempel bara en procent av bränderna av skogsmaskiner. 

Resultatet visar alltså att det är sällan som skogsmaskiner orsakar bränder, och än mer sällan kräver dessa insatser från räddningstjänsten. Det beror på att bränderna upptäcks tidigt och släcks av maskinförarna. 

För ett par månader sedan presenterades också den mycket omfattande utredningen efter förra sommarens skogsbränder: 

– Här konstateras att regeringen redan 2014 fick ett antal skarpa förslag för att klara skogsbränderna bättre, men mycket lite har hänt än så länge. Gör om och gör rätt Mikael Damberg, säger Skogsentreprenörernas Kolbjörn Kindströmer.

 

Publicerad:
 • Hon blir Skogsindustriernas nya vd

  Viveka Beckeman efterträder Carina Håkansson som vd för branschorganisationen Skogsindustrierna.
 • Annons
 • Johanna Sandahl

  ”Inte läge att laborera”

  Innan det gasas på med produktionshöjande åtgärder behöver skogs­bruket bli långsiktigt hållbart, säger Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningen.
 • Forskning gör träskivor vänligare och tåligare

  Två projekt vid Linneuniversitet ska göra träfiberskivor mer miljövänliga och återvinningsbara. Dessutom ska de stå emot väta bättre.
 • Annons
 • Skogsfond Baltikum ökar förvärvstakten

  Skogsfond Baltikum expanderar. Just nu pågår en nyemission i syfte att genomföra ytterligare skogsförvärv i Lettland och Litauen.
 • Virkesstudion #34 – Baltspecial #2

  I detta avsnitt gästas Virkesstudion av Carl Olén, vd på Skogsfond Baltikum.
 • Annons