”Inte skogsmaskiner bakom bränderna”

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Genrebild. Foto: Karin Bernle, SKOGENbild.
Inrikesminister Mikael Dambergs uttalande om att brandriskerna i skogen inte tas på allvar och att skogsbränder orsakas av slarv med skogsmaskiner, får mothugg av Skogsentreprenörerna. " Ytterst få skogsbränder startas av skogsmaskiner", säger ordförande Bernt Hermansson.

När inrikesminister Mikael Damberg nyligen besökte den omfattande skogsbranden i Hästveda, i norra Skåne, uttryckte han bland annat till Tidningarnas Telegrambyrå att man inte kan jobba med skogsmaskiner när det är så här torrt.  
– Full respekt för att en inrikesminister inte kan vara expert på allt. Men vi entreprenörer i skogen måste kraftfullt bemöta uttalanden som felaktigt pekar ut oss som en stor orsak till skogsbränder, konstaterar Bernt Hermansson, ordförande för branschorganisationen Skogsentreprenörerna, enligt ett pressmeddelande.

Annons
Annons

I intervjuerna med Mikael Damberg som fått stor spridning, dras paralleller mellan att grilla i skogen trots eldningsförbud – och skogsmaskiner i arbete. Bland annat säger Damberg: ”Vi har inte råd med sådant här slarv, alla måste ta eget ansvar. Även om räddningstjänsten kan göra mycket för att släcka bränderna så hjälper det ju inte om folk hela tiden startar nya. Alla måste skärpa sig nu. Inte elda eller grilla när det är förbjudet, inte jobba med skogsmaskiner när det är så här torrt.”

Kolbjörn KindströmerKolbjörn KindströmerDetta är en mycket olycklig och felaktig koppling, enligt Kolbjörn Kindströmer, Skogsentreprenörernas expert i brandfrågor:

– Efter den stora skogsbranden i Västmanland 2014 tog vi i skogsbranschen initiativ till ett eget förebyggande arbete. Tack vare våra branschgemensamma riktlinjer är det nu ytterst sällsynt att våra maskiner startar några bränder.  

Tvärtemot Mikael Dambergs uttalande har skogsbranschen varit mycket framgångsrik i det förebyggandet arbetet. Något som bland annat visar sig i Skogforsks nyligen publicerade kartläggning. Med hjälp av samlad statistik från MSB har de kartlagt de senaste 20 årens skogsbränder, och klart är att ytterst få skogsbränder startas av maskiner. Trots den extremt torra sommaren 2018 orsakades till exempel bara en procent av bränderna av skogsmaskiner. 

Resultatet visar alltså att det är sällan som skogsmaskiner orsakar bränder, och än mer sällan kräver dessa insatser från räddningstjänsten. Det beror på att bränderna upptäcks tidigt och släcks av maskinförarna. 

För ett par månader sedan presenterades också den mycket omfattande utredningen efter förra sommarens skogsbränder: 

– Här konstateras att regeringen redan 2014 fick ett antal skarpa förslag för att klara skogsbränderna bättre, men mycket lite har hänt än så länge. Gör om och gör rätt Mikael Damberg, säger Skogsentreprenörernas Kolbjörn Kindströmer.

 

Publicerad:
 • Timbersports startar säsongen igen

  Kategorier: Stihl Timbersports
  Timbersports, där man tävlar i olika grenar av skogshuggning, har beslutat att återuppta aktiviteterna som stoppats av pandemin. Säsongen startar den 10 augusti.
 • Annons
 • Insamling ska skydda skog genom uppköp

  Miljöpartistiska riksdagsledamoten Rebecka Le Moine har startat en insamling för att köpa upp skog med syfte att skydda den från brukande. 
 • Bra vårförsäljning i bygghandeln

  Det blev ett lysande andra kvartal för byggmaterialhandeln som har sin viktigaste försäljningsperiod under vår och försommar.
 • Annons
 • Många ekorrar sjuka av parasit

  Kategorier: ekorre, Cryptosporidier
  Mer än var tredje ekorre kan vara smittad av parasiten Cryptosporidier, visar ny forskning. Smittan kan orsaka kraftiga diarréer även hos människor.
 • Virkespriserna sjönk i juli

  Priserna på massaved och sågtimmer sjönk i södra och mellersta Sverige i juli, visar Virkesbörsens sammanställning. 
 • Annons