"Inte bara män med motorsåg" - tjejkollo breddar bilden

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Skogskollot för tjejer, 11 -12 år, växer. I Jämtland bokades platserna upp på en dag. SKOGEN ställde ”tre snabba” till arrangören.

Projektledare Lena Jonsson, hur känns det?

Annons
Annons

- Det är roligt! Vi är inte förvånade i och med att det varit så populärt tidigare år. Vi funderade på att sätta in en tidningsannons, men jag kände på mig att det skulle bokas upp ändå.

Vad kommer deltagarna få göra?

- De kommer få träffa kvinnliga förebilder som jobbar inom skogen, göra aktiviteter som att bygga en fågelholk, spåra med hund, plantera och göra något studiebesök. Det brukar vara väldigt populärt att prova simulator av skotare och skördare. Sedan är det ju mycket samvaro och träffa nya vänner.

Vad hoppas ni att kollot ska ge i framtiden?

- Tanken är att deltagarna ska få en mer nyanserad bild av skogssektorn. Vi vill bort från den traditionella bilden att den som jobbar i skogen är en man med motorsåg.

När de börjar fundera på yrkesval så kanske de väljer att utbilda sig eller jobba inom skogen. Det syftar ju till den framtida kompetensförsörjningen.

- Man kan tycka att tjejerna är för unga för att fundera på framtiden, men de ställer alltid intressanta frågor till kvinnorna de träffar om deras arbete. De är mer insatta än man tror.

Lina Arvidsson

 

Publicerad:
 • Timbersports startar säsongen igen

  Kategorier: Stihl Timbersports
  Timbersports, där man tävlar i olika grenar av skogshuggning, har beslutat att återuppta aktiviteterna som stoppats av pandemin. Säsongen startar den 10 augusti.
 • Annons
 • Insamling ska skydda skog genom uppköp

  Miljöpartistiska riksdagsledamoten Rebecka Le Moine har startat en insamling för att köpa upp skog med syfte att skydda den från brukande. 
 • Bra vårförsäljning i bygghandeln

  Det blev ett lysande andra kvartal för byggmaterialhandeln som har sin viktigaste försäljningsperiod under vår och försommar.
 • Annons
 • Många ekorrar sjuka av parasit

  Kategorier: ekorre, Cryptosporidier
  Mer än var tredje ekorre kan vara smittad av parasiten Cryptosporidier, visar ny forskning. Smittan kan orsaka kraftiga diarréer även hos människor.
 • Virkespriserna sjönk i juli

  Priserna på massaved och sågtimmer sjönk i södra och mellersta Sverige i juli, visar Virkesbörsens sammanställning. 
 • Annons