"Inte bara män med motorsåg" - tjejkollo breddar bilden

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Skogskollot för tjejer, 11 -12 år, växer. I Jämtland bokades platserna upp på en dag. SKOGEN ställde ”tre snabba” till arrangören.

Projektledare Lena Jonsson, hur känns det?

Annons
Annons

- Det är roligt! Vi är inte förvånade i och med att det varit så populärt tidigare år. Vi funderade på att sätta in en tidningsannons, men jag kände på mig att det skulle bokas upp ändå.

Vad kommer deltagarna få göra?

- De kommer få träffa kvinnliga förebilder som jobbar inom skogen, göra aktiviteter som att bygga en fågelholk, spåra med hund, plantera och göra något studiebesök. Det brukar vara väldigt populärt att prova simulator av skotare och skördare. Sedan är det ju mycket samvaro och träffa nya vänner.

Vad hoppas ni att kollot ska ge i framtiden?

- Tanken är att deltagarna ska få en mer nyanserad bild av skogssektorn. Vi vill bort från den traditionella bilden att den som jobbar i skogen är en man med motorsåg.

När de börjar fundera på yrkesval så kanske de väljer att utbilda sig eller jobba inom skogen. Det syftar ju till den framtida kompetensförsörjningen.

- Man kan tycka att tjejerna är för unga för att fundera på framtiden, men de ställer alltid intressanta frågor till kvinnorna de träffar om deras arbete. De är mer insatta än man tror.

Lina Arvidsson

 

Publicerad:
 • Sänkt rörelseresultat men ökade leveranser för Mellanskog

  Kategorier: Mellanskog
  När Mellanskog summerar årets tre första kvartal syns en ökning i omsättning och leveranser men ett minskat rörelseresultat.
 • Annons
 • Minusresultat för Norra Skog

  Kategorier: Norra Skog
  Nybildade Norra Skog belastades med omstruktureringskostnader och gjorde en förlust på 33 miljoner före skatt.
 • Kraftigt resultatfall för Södra

  Kategorier: Södra
  Lägre priser på avsalumassa tyngde Södras kvartalsresultat. Detta trots högre leveransvolymer av huvudprodukterna jämfört med i fjol.
 • Annons
 • Ungskogsröjning ökar

  Allt större areal sköts i den brukade skogen. Det gäller framför allt genom röjning. Plantering ökar också, men knappast med contortatall som dalar i popularitet.
 • Mikael Lundberg

  ”Välkomna unga till jaktlaget”

  Genom att bli ännu bättre på att ha ett tillåtande och vänligt klimat ska vi locka unga till jaktlaget, berättar Mikael Lundberg i Sista ordet.
 • Annons