Insprutning ger kraft

Bild för Anders Danielsson Written by Anders Danielsson On the
Med bränsleinsprutning ökar Stihl effekten rejält på sin nya motorsåg för proffs – utan att öka vikten nämnvärt.

Stihl blir först med elektronisk bränsleinsprutning på en motorsåg. Det är en teknik som ersätter traditionell förgasare och tändning på bensinmotorer och som redan används i de flesta bilmotorer. Den stora fördelen med tekniken generellt är att bränslet kan doseras mer noggrant, vilket i sin tur ger jämnare gång och mindre utsläpp samt ofta bättre prestanda.

Annons
Annons

När det gäller den nya motorsågen MS 500i är den stora vinsten enligt Stihl just bättre prestanda, dessutom direkt från kallstart. Kedjan accelererar från 0 till 100 kilometer i timmen på 0,25 sekunder, uppger tillverkaren. Sågens effekt är 5,0 kilowatt, vilket är klart mer än sågar i samma viktklass med traditionell förgasare.

MS 500i väger 6,2 kilo med tom tank och utan svärd och kedja. Det innebär att den har det bästa förhållandet mellan vikt och effekt på motorsågsmarknaden i dag, säger Mats Gustafsson på Stihl i ett pressmeddelande. I siffror uttryckt blir det 1,24 kilo per kilowatt.

MS 500i är avsedd för proffsbruk och har ett lättviktssvärd av typen ES. Motorn är på 79,2 kubikcentimeter. Bränsledoseringen beräknas av flera sensorer som kontrollerar bland annat tryck och temperatur. 

fakta / Stihl MS 500i

Motor: 2-MIX med insprutning.

Cylindervolym 79,2 cm3.

Effekt: 5,0 kW.

Vikt: 6,2 kg.

Vikt med skärutrustning: 7,8 kg.

Ljudtrycksnivå: 107 [dB(A)].

Ljudeffektnivå: 119 [dB(A)].

Vibration höger/vänster: 4,5/3,8 m/s2

 

 

 

Publicerad:
Bild för Anders Danielsson
Anders Danielsson
Redaktionssekreterare
 • Värmekarta

  Naturvård med ekonomitänk

  FORSKNING. Om man kan skydda skog som är dyr att avverka kan man gynna både ekonomiska och biologiska värden och även undvika konflikter. Forskare vill utveckla en metod att identifiera lämpliga områden.
 • Annons
 • Timmerbil vid mätstation

  Nu kan mer rötved bli massaved

  SYSTEMBYTE. Massavedens nya kvalitetsklasser kan göra dagens energived till massaved. I alla fall i högkonjunktur. På sikt kan det höja virkespriserna.
 • Ulf Rydja

  Klimatguide ger framtidsfrågor en skjuts

  Hur ska man tänka om klimatet och den egna skogen? En tankeväckande möjlighet att få några svar finns med Skogsstyrelsens klimatguide på nätet. SKOGEN testar.
 • Annons
 • Hjälp forskare att rädda asken

  ”Hjälp oss att rädda den utrotningshotade asken”. Nu ber forskare om allmänhetens hjälp att hitta friska träd som behövs för att få fram en ny, frisk askpopulation.
 • Ökad försäljning av limträ

  Limträ tar andelar i byggbranschen trots minskat bostadsbyggande.
 • Annons