Insprutning ger kraft

Bild för Anders Danielsson Written by Anders Danielsson On the
Med bränsleinsprutning ökar Stihl effekten rejält på sin nya motorsåg för proffs – utan att öka vikten nämnvärt.

Stihl blir först med elektronisk bränsleinsprutning på en motorsåg. Det är en teknik som ersätter traditionell förgasare och tändning på bensinmotorer och som redan används i de flesta bilmotorer. Den stora fördelen med tekniken generellt är att bränslet kan doseras mer noggrant, vilket i sin tur ger jämnare gång och mindre utsläpp samt ofta bättre prestanda.

Annons
Annons

När det gäller den nya motorsågen MS 500i är den stora vinsten enligt Stihl just bättre prestanda, dessutom direkt från kallstart. Kedjan accelererar från 0 till 100 kilometer i timmen på 0,25 sekunder, uppger tillverkaren. Sågens effekt är 5,0 kilowatt, vilket är klart mer än sågar i samma viktklass med traditionell förgasare.

MS 500i väger 6,2 kilo med tom tank och utan svärd och kedja. Det innebär att den har det bästa förhållandet mellan vikt och effekt på motorsågsmarknaden i dag, säger Mats Gustafsson på Stihl i ett pressmeddelande. I siffror uttryckt blir det 1,24 kilo per kilowatt.

MS 500i är avsedd för proffsbruk och har ett lättviktssvärd av typen ES. Motorn är på 79,2 kubikcentimeter. Bränsledoseringen beräknas av flera sensorer som kontrollerar bland annat tryck och temperatur. 

fakta / Stihl MS 500i

Motor: 2-MIX med insprutning.

Cylindervolym 79,2 cm3.

Effekt: 5,0 kW.

Vikt: 6,2 kg.

Vikt med skärutrustning: 7,8 kg.

Ljudtrycksnivå: 107 [dB(A)].

Ljudeffektnivå: 119 [dB(A)].

Vibration höger/vänster: 4,5/3,8 m/s2

 

 

 

Publicerad:
Bild för Anders Danielsson
Anders Danielsson
Redaktionssekreterare
 • Nationella nyckelbiotopsinventeringen upphör

  I riksdagens budgetunderlag saknas pengar till en landsomfattande nyckelbiotopsinventering vilket gör att den nu upphör, meddelar Skogsstyrelsen. Även anslaget som ska ersätta skogsägare vid skydd av skog minskas kraftigt.
 • Annons
 • Ny mässa har fokus på skogsmaskiner

  Nu lanserar Maskinleverantörerna en mässa med fokus på maskiner och utrustning för storskaligt skogsbruk.
 • ”Träbyggande snabbar upp klimatkampen”

  DEBATT  Med tanke på det växande klimathotet och en byggsektor med enormt stort klimatavtryck måste omställningen till hållbart byggande gå snabbare. Både lösningen och kapaciteten finns om vi väljer trä som byggnadsmaterial– naturens klimatsmarta svar på betong, skriver Mikael Eliasson, Svenskt Trä.
 • Annons
 • Lär känna en grangeneral 

  Grangeneral, huggnings- eller PR-ansvarig.  Bakom titlarna finns jägmästarstudenter som enligt traditionen säljer julgranar i Stockholm. Här kan du lära känna dem.
 • Många fåglar i produktionsskogen

  En ny undersökning visar att vissa fågelarter som förknippas med äldre skog och höga naturvärden är vanliga i produktionsskogar.
 • Annons