Insprutning ger kraft

Bild för Anders Danielsson Written by Anders Danielsson On the
Med bränsleinsprutning ökar Stihl effekten rejält på sin nya motorsåg för proffs – utan att öka vikten nämnvärt.

Stihl blir först med elektronisk bränsleinsprutning på en motorsåg. Det är en teknik som ersätter traditionell förgasare och tändning på bensinmotorer och som redan används i de flesta bilmotorer. Den stora fördelen med tekniken generellt är att bränslet kan doseras mer noggrant, vilket i sin tur ger jämnare gång och mindre utsläpp samt ofta bättre prestanda.

Annons
Annons

När det gäller den nya motorsågen MS 500i är den stora vinsten enligt Stihl just bättre prestanda, dessutom direkt från kallstart. Kedjan accelererar från 0 till 100 kilometer i timmen på 0,25 sekunder, uppger tillverkaren. Sågens effekt är 5,0 kilowatt, vilket är klart mer än sågar i samma viktklass med traditionell förgasare.

MS 500i väger 6,2 kilo med tom tank och utan svärd och kedja. Det innebär att den har det bästa förhållandet mellan vikt och effekt på motorsågsmarknaden i dag, säger Mats Gustafsson på Stihl i ett pressmeddelande. I siffror uttryckt blir det 1,24 kilo per kilowatt.

MS 500i är avsedd för proffsbruk och har ett lättviktssvärd av typen ES. Motorn är på 79,2 kubikcentimeter. Bränsledoseringen beräknas av flera sensorer som kontrollerar bland annat tryck och temperatur. 

fakta / Stihl MS 500i

Motor: 2-MIX med insprutning.

Cylindervolym 79,2 cm3.

Effekt: 5,0 kW.

Vikt: 6,2 kg.

Vikt med skärutrustning: 7,8 kg.

Ljudtrycksnivå: 107 [dB(A)].

Ljudeffektnivå: 119 [dB(A)].

Vibration höger/vänster: 4,5/3,8 m/s2

 

 

 

Publicerad:
Bild för Anders Danielsson
Anders Danielsson
Redaktionssekreterare
 • Skogssektorn vill utveckla skonsam maskin

  Skogssektorn går samman för att utveckla en skogsmaskin som ger mindre markpåverkan och kan köras större delar av året.
 • Annons
 • Gödslad gran växer dubbelt så snabbt

  Genom att gödsla ung granskog kan tillväxten fördubblas. Det gäller, lite förvånande, även landets norra delar, visar ny forskning.
 • Inger Sandström

  Inger vet hur kultur ska vårdas

  SILVERKVIST. Inger Sandström har sitt främsta fritidsintresse som yrke. Hon är arkeolog som bland annat ger råd om kulturlämningar i skogslandskapet.
 • Annons
 • 11 000 skador efter Alfrida

  Stormen Alfrida den 2 januari  orsakade 11 000 skador i Sverige. Cirka 266 miljoner kronor kommer att betalas ut av försäkringsbolagen, enligt statistik från Svensk Försäkring.
 • Rådig timmerbilsförare räddade tvååring

  När timmerbilen inte gick att stanna styrde han över den tvååriga flickan som klarade sig utan skador. Nu prisas föraren för sin insats.
 • Annons