Inspirerande kupol binder kol

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Århus är europeisk kulturhuvudstad 2017. Det firar den danska staden med ett spektakulärt bygge - en genomskinlig kupol med en gallerkonstruktion i trä. Arkitekten Kristoffer Tejlgaard har fokus på hållbar utveckling och valde därför att bygga i trä som binder koldioxid.

Annons
Annons

Den stora, kupolformade Dome of Visions ska inspirera till modernt, hållbart byggande i trä. Byggnaden, som har en stor samlingslokal,  är tillverkad i limträ, så kallade LVL-balkar.

- Man kan säga att trä är ett material som kommer från en fabrik som drivs med solkraft, säger Kristoffer Tejlgaard och syftar på hur träd fångar koldioxid i atmosfären och lagrar det i sina stammar med hjälp av energi från solen, skriver Metsä wood, som specialtillverkat de välvda träbalkarna, i ett pressmeddelande.

Hela konstruktionen består av cirka 100 kubikmeter trä som enligt arkitekten lagrar 80 ton koldioxid.

– Det innebär att atmosfären slipper cirka 100 ton koldioxid jämfört med en liknande byggnad i betong som skulle släppa ut cirka 20 ton koldioxid, säger han.

Kupolen är en föbättrad version av två tidigare kupolexperiment.. I denna tredje version har kupolen blivit större, 10,5 meter hög med ett tvärsnitt på 24 meter, vilket ger ett utrymme på 450 kvadratmeter.

 Byggnaden ska ska bland annat användas för debatter och konferenser.
Publicerad:
 • Forskning gör träskivor vänligare och tåligare

  Två projekt vid Linneuniversitet ska göra träfiberskivor mer miljövänliga och återvinningsbara. Dessutom ska de stå emot väta bättre.
 • Annons
 • Skogsfond Baltikum ökar förvärvstakten

  Skogsfond Baltikum expanderar. Just nu pågår en nyemission i syfte att genomföra ytterligare skogsförvärv i Lettland och Litauen.
 • Virkesstudion #34 – Baltspecial #2

  I detta avsnitt gästas Virkesstudion av Carl Olén, vd på Skogsfond Baltikum.
 • Annons
 • Vilt i Skogspodden

  Nu finns avsnitt 68 av Skogspodden ute och där pratas en hel del viltbete och tall.
 • ”Sverige beräknar naturskydd ovanligt strängt”

  Kategorier: skyddad skog, LRF
  Det är stora skillnader i uppgifterna om hur mycket natur som är skyddad i Sverige. Naturvårdsverket uppger drygt 14 procent. Men om vi räknade som de flesta andra EU-länder skulle siffran vara 58 procent, menar LRF.
 • Annons