Insatser för skogsforskning prisades

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Skogforsks Bengt Andersson Gull och Hagos Lundström har belönats för sina insatser för att utveckla svenskt skogsbruk.

Nyblivne pensionären Bengt Andersson Gull har under lång tid forskat inom skogsträdsförädling på Skogforsk. Han har varit med och utformat det nuvarande svenska skogsträdsförädlingsprogrammet. För detta belönades han nyligen  med Nilsson-Ehle-medaljen.

Annons
Annons

I motiveringen står bland annat att han har säkerställt tillgången till odlingsmaterial som kan ge hög tillväxt, god kvalitet samt även resistens mot skadegörare och anpassning till förändringar,

Nilsson-Ehle-medaljen ges till personer som gjort stora insatser inom ”genetiken och dess praktiska tillämpning inom jordbruk, trädgårdsbruk och skogsbruk".

– Det är fantastiskt trevligt att bli uppmärksammad för sitt jobb. Men skogsträdsförädling är en laginsats och vi hade aldrig kunnat nå de resultat som vi faktiskt gjort utan ett helt lag av kompetenta medarbetare, säger Bengt Andersson Gull, i ett pressmeddelande från Skogforsk.

En annan som belönats är Hagos Lundström, försökstekniker på Skogforsk. Han tilldelades priset ”Akademiens belöning för föredömliga insatser i skogs- och jordbruksforskningens tjänst” 

I motiveringen står att Hagos Lundström under tre decennier gjort synnerligen värdefulla insatser för genomförandet av fältförsök. Dessa har omfattat skogsproduktion, tekniker och metoder för drivning och senare även vidare-transport. Ett flexibelt arbetssätt liksom, förmåga att se möjligheter omnämns också.

Priserna delades ut av kronprinsessan Victoria på KSLA  (Kungliga skogs- och lantbruksakademien) den 28 januari.

 

Publicerad:
 • Mellanskog gör rekordutdelning

  Mellanskog delar ut drygt 56 miljoner kronor till sina 26 000 medlemmar. Det är den högsta utdelningen i skogsägarföreningens historia.
 • Annons
 • Magnus Ekström

  Rotpost kan öka i vår

  SÄLJFORM. För några år sedan var marknaden för rotposter och leveransrotköp glödhet. Med sjunkande timmerpriser har den svalnat rejält, men kan kanske komma igång igen i vår, säger Magnus Ekström som är skogsrådgivare på Hushållningsällskapet.
 • Byråkrati förvärrar rekryteringsproblem

  Skogsvårdsföretagen är beroende av utländsk personal men har mycket svårt att rekrytera. Situationen förvärras av valutanackdelar och segdragen byråkrati. 
 • Annons
 • Busas det i din skog?

  Har du råkat ut för problem med skador på nyplanterad skog efter skoterkörning? Kanske får du störande besök av andra fordon eller lösspringande hundar? Eller används skogen som dumpningsplats? Eller möts du av besökare som precis som du förstår att njuta av och vara rädd om skogen? Svara på Månadens fråga!
 • ”Förbjud högstubbar av gran”

  Kategorier: debatt, Björn Särnmark
  SKOGENdebatt. Hur kan Skogsstyrelsen kräva att det ska lämnas högstubbar på hyggen som blir rena yngelhärdarna för granbarkborre - har vi inte lärt av historien? Det undrar tidigare skogvaktaren Björn Särnmark i Värmland.
 • Annons