Insatser för skogsforskning prisades

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Skogforsks Bengt Andersson Gull och Hagos Lundström har belönats för sina insatser för att utveckla svenskt skogsbruk.

Nyblivne pensionären Bengt Andersson Gull har under lång tid forskat inom skogsträdsförädling på Skogforsk. Han har varit med och utformat det nuvarande svenska skogsträdsförädlingsprogrammet. För detta belönades han nyligen  med Nilsson-Ehle-medaljen.

Annons
Annons

I motiveringen står bland annat att han har säkerställt tillgången till odlingsmaterial som kan ge hög tillväxt, god kvalitet samt även resistens mot skadegörare och anpassning till förändringar,

Nilsson-Ehle-medaljen ges till personer som gjort stora insatser inom ”genetiken och dess praktiska tillämpning inom jordbruk, trädgårdsbruk och skogsbruk".

– Det är fantastiskt trevligt att bli uppmärksammad för sitt jobb. Men skogsträdsförädling är en laginsats och vi hade aldrig kunnat nå de resultat som vi faktiskt gjort utan ett helt lag av kompetenta medarbetare, säger Bengt Andersson Gull, i ett pressmeddelande från Skogforsk.

En annan som belönats är Hagos Lundström, försökstekniker på Skogforsk. Han tilldelades priset ”Akademiens belöning för föredömliga insatser i skogs- och jordbruksforskningens tjänst” 

I motiveringen står att Hagos Lundström under tre decennier gjort synnerligen värdefulla insatser för genomförandet av fältförsök. Dessa har omfattat skogsproduktion, tekniker och metoder för drivning och senare även vidare-transport. Ett flexibelt arbetssätt liksom, förmåga att se möjligheter omnämns också.

Priserna delades ut av kronprinsessan Victoria på KSLA  (Kungliga skogs- och lantbruksakademien) den 28 januari.

 

Publicerad:
 • ”Slopa biotopregistrering vid avverkningsanmälan”

  Skogsstyrelsen vill sluta registrera nyckelbiotoper i samband med avverkningsanmälningar. Det framgår av ett förslag som idag går ut på remiss.
 • Annons
 • Virkesupplägg, björk

  Ny fond investerar i Baltikum

  FINANS. Det är ont om skogs­fonder, konstaterade SKOGEN i ett temanummer om investeringar förra året. Men tidigare i somras börsnoterades svenskförvaltade Skogsfond Baltikum. 
 • ”Rangliga plantor blir fin skog med tiden”

  Kategorier: debatt, Peter Engblom
  SKOGENdebatt. Vi håller med skogsägarna om att levererade plantor inte var i fullgott skick,  men vi bedömer att de kommer att ge fin skog med tiden. Det skriver Peter Engblom från SCA Skog Norrplant i en replik.
 • Annons
 • Tv-spelskontroll styr skotare på distans

  Skogforsk utvecklar just nu en skotare som kan köras med fjärrstyrning. Som ett första steg styrs den på distans med en tv-spelskontroll.
 • Artificiell intelligens tar upp kampen mot barkborren

  Med hjälp av artificiell intelligens ska kartor tas fram som visar var risken för angrepp av granbarkborre är som störst. Kartorna kommer att finnas på Skogsstyrelsens webbplats i början av nästa år.
 • Annons