Insamling ska skydda skog genom uppköp

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Rebecka Le Moine.
Miljöpartistiska riksdagsledamoten Rebecka Le Moine har startat en insamling för att köpa upp skog med syfte att skydda den från brukande. 

Inför sin 30-årsdag den första augusti startade Rebecka Le Moine insamlingen som stöttas av nätverket Skydda Skogen. I en film på Facebook presenterar hon idén som går ut på att skogsmark ska köpas upp för att sedan lämnas att växa vilt utan människans krav på avkastning. Skogen ska enligt henne få vara utan herre och ägare och med egna rättigheter.

Annons
Annons

Om insamlingen går bra är tanken att skapa en stiftelse som köper in mer skog.

Insamlingen har nu en egen hemsida där man förklarar att en eventuell stiftelse kommer att betrakta skogen som levande ekosystem med egna juridiska rättigheter.

”Enligt SCB avverkas skogar i Sverige i en takt som är 10-20 gånger snabbare än vad den skyddas. Många prognoser ser mycket dystra ut för skogslevande arter som bara kan leva och bo i gamla naturskogar. Därför behöver vi skydda mer, och snabbare. Men vi behöver också förändra vårt sätt att se på naturen, och befria naturen från avkastningskrav och ekonomiska förväntningar”, skriver initiativet Save our forests på hemsidan.

Publicerad:
 • Avverkningarna minskar i år

  Kategorier: skogsavverkning
  De totala avverkningarna väntas landa på 91 miljoner skogskubikmeter i år, en minskning med tre procent jämfört med förra året.
 • Annons
 • Skogspodden gör hembesök hos trädförädlare

  I avsnitt 71 besöker Skogspodden Bo Karlsson, som är skogsgenetiker, på hans gård i Södra Vi.
 • De får årets Guldkvistar

  Stora Insatser för säkrare skogsarbete, kvinnligt nätverksbyggande och nationell klimatsamordning belönas med Föreningen Skogens Guldkvistar.
 • Annons
 • "Bioekonomin blir inget slukhål av virke"

  Kategorier: SKOGENdebatt, Bioekonomi
  SKOGENdebatt. Att bioekonomin kommer att orsaka ett slukhål i virkesförsörjningen sprids som en sanning. Men det är en slutsats som bygger på felaktiga antaganden, skriver Sten B Nilsson och Nippe Hylander.
 • Massafabrik

  Har botten gått ur massavedsmarknaden?

  Priserna faller, pappersmaskiner stänger. Tror du att det kommer en återhämtning, eller kommer svensk massaved att konkurreras ut när produktionen ställs om från grafiskt papper till förpackningar? Eller är våra svenska träfibrer och vår teknik oslagbara? Svara på månadens fråga!
 • Annons