Inhemsk ryss passar i norr

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
Sibirisk lärk i höstfärger
Hybridlärk odlas knappast norr om Uppsala, längre upp i landet är det sibirisk lärk som ­gäller. Under rubriken Fokus på tillväxt kallar Skogs­styrelsen sibirisk lärk ett produktivt ­trädslag som passar väl i norra Sverige. 

Till skillnad från den sydliga varianten betraktas den som ett inhemskt trädslag och behöver därför inte anmälas till Skogsstyrelsen inför plantering. Förklaringen är att det fanns i Sverige före istiden och därför ses som inhemskt, trots att det inte har återinvandrat på egen hand. 
Den eventuella byråkratiska lättnaden verkar inte påverka i någon hög grad. Sibirisk lärk ­planteras i begränsad omfattning. Förra året planterades totalt 384 miljoner skogsplantor i Sverige och av dem var 5,4 miljoner ”övriga barrträd”, vilket inbegriper alla lärkarter.

Annons
Annons

Vårplantering rekommenderas av Svenska skogsplantor, som också tipsar om tidiga och täta gallringar för att inte kronorna ska bli för små. Stamkvistning är även det en bra idé för en hög kvalitet. 
Sibirisk lärk är känslig för vårfrost. Skade­insekter som snytbaggen angriper lärk på ­samma sätt som gran och tall. Viltbetning och fejning drabbar även sibirisk lärk, men den ­relativt snabba tillväxten kanske gör att den växer förbi den mest viltbegärliga åldern. 

Det är den goda produktionsförmågan som särskilt motiverar sibirisk lärk. Under bark ger lärken 10 till 25 procent bättre tillväxt än gran enligt forskning. 
Det finns beräkningar som anger att det ­skulle gå att plantera sibirisk lärk på cirka 19 procent av skogsmarken i de nordligaste svenska länen. Men där är vi inte nu.   

SKOGEN 11/2019

KÄLLOR: Skogsstyrelsen, Svenska skogsplantor, Skogforsk m fl.

Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • Monteringshall Rottne

  Rottne siktar på dubbel kapacitet

  Kategorier: teknik, skogsmaskiner, Rottne
  MASKINER. Rottne Industri satsar på att om sex år kunna tillverka 300 skogsmaskiner per år i sin fabrik i orten Rottne norr om Växjö.
 • Annons
 • Ringbarkad ek

  Utdragen död mångas bröd

  RINGBARKA. Död ved är ju bra för mångfalden, men en del död ved är ännu bättre än annan. Ringbarkade träd som torkar långsamt står längre innan de faller och gynnar många arter.
 • Jacob Edlund

  Matriser ska bort

  VIRKESMÄTNING. Metoden för uträkning av virkesvolymer via matris är inte tillräckligt bra. Nu ska matriserna bort, men det tar två år innan Biometrias nya regler blir ett krav på virkes­köparna.
 • Annons
 • Granbarkborreangripen skog

  Fyrdubblad premie och trixande

  Borre, brand och blåst ökar risken för skogs­skador – och vikten av bra försäkringsskydd. Möt skogs­ägarna som fick chockhöjd premie och bytte bolag, en annan som fick en faktura i stället för ersättning för stormskadorna samt ett försäkringsbolag som vill arbeta förebyggande.
 • Granvägg

  Goda granar och brunsås

  Kategorier: skogens mat, recept
  I temat Skogens mat kan du läsa om skoglig restaurangmat, maskinförarnas lunchlådor samt få en massa tips om goda granar och andra delikatesser.
 • Annons