Inhemsk ryss passar i norr

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
Sibirisk lärk i höstfärger
Hybridlärk odlas knappast norr om Uppsala, längre upp i landet är det sibirisk lärk som ­gäller. Under rubriken Fokus på tillväxt kallar Skogs­styrelsen sibirisk lärk ett produktivt ­trädslag som passar väl i norra Sverige. 

Till skillnad från den sydliga varianten betraktas den som ett inhemskt trädslag och behöver därför inte anmälas till Skogsstyrelsen inför plantering. Förklaringen är att det fanns i Sverige före istiden och därför ses som inhemskt, trots att det inte har återinvandrat på egen hand. 
Den eventuella byråkratiska lättnaden verkar inte påverka i någon hög grad. Sibirisk lärk ­planteras i begränsad omfattning. Förra året planterades totalt 384 miljoner skogsplantor i Sverige och av dem var 5,4 miljoner ”övriga barrträd”, vilket inbegriper alla lärkarter.

Annons
Annons

Vårplantering rekommenderas av Svenska skogsplantor, som också tipsar om tidiga och täta gallringar för att inte kronorna ska bli för små. Stamkvistning är även det en bra idé för en hög kvalitet. 
Sibirisk lärk är känslig för vårfrost. Skade­insekter som snytbaggen angriper lärk på ­samma sätt som gran och tall. Viltbetning och fejning drabbar även sibirisk lärk, men den ­relativt snabba tillväxten kanske gör att den växer förbi den mest viltbegärliga åldern. 

Det är den goda produktionsförmågan som särskilt motiverar sibirisk lärk. Under bark ger lärken 10 till 25 procent bättre tillväxt än gran enligt forskning. 
Det finns beräkningar som anger att det ­skulle gå att plantera sibirisk lärk på cirka 19 procent av skogsmarken i de nordligaste svenska länen. Men där är vi inte nu.   

SKOGEN 11/2019

KÄLLOR: Skogsstyrelsen, Svenska skogsplantor, Skogforsk m fl.

Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • Domar om nyckelbiotoper överklagas

  Skogsstyrelsen överklagar de domar som anser att markägare ska kunna överklaga nyckelbiotopsregistreringar.
 • Annons
 • Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare

  Vacker men inte så växtlig

  Kategorier: SKOGENs ledare, Björk
  Det finns 800 växter och djur som gillar ­björken. Ytterligare 800 älskar den! Och på senare årtionden har även vi människor fått upp ögonen igen för vår vita vän: Sedan 1950-talet har björken fördubblat sin volym i de svenska skogarna. I ungskogarna har den i dag samma virkesvolym som granen. Och sett till arealen breder den också ut sig.
 • Permitterade erbjuds gröna jobb

  Kategorier: LRF, gröna jobb, plantor
  Permitterade kan få jobb inom de gröna näringarna. 8 000 personer erbjuds arbete varav 3 000 inom skogsplantering, skriver LRF i ett förslag som lämnats till Tillväxtverket.
 • Annons
 • Virkesstudion #28 – Coronaspecial

  Kategorier: Virkesstudion #28
  I det nya avsnittet av Virkesstudion diskuteras hur den rådande coronakrisen påverkar skogsnäringen. 
 • ”Så når felaktigheter om avskogning söndagsbilagorna”

  SKOGENdebatt. Varje år publicerar WRI alarmerande siffror om avskogning som letar sig in i söndagsbilagorna i Sverige. Det är bara ett problem: Sifforna stämmer helt enkelt inte, skriver Reidar Persson, tankesmedjan Sifi.
 • Annons