Marcus Andreasson kör en John Deere 1170 G för Kattarps skogsentreprenad i en förstagallring sedan arla morgonstund. När Bjarne Strömberg kommer för att avlösa vid lunchtid får maskinen lite omvårdnad innan det är dags att dra igång igen.
Marcus AndreassonDet aktuella beståndet är knappt trettio år och röjt en gång. För ett halvår sedan gjordes en kraftig förröjning, men det är också det enda som har hänt.
– Det var väldigt ojämnt när vi började, då är det svårt att göra underverk när vi väl kommer, säger Bjarne.
– Om det ser ut som en andra- eller tredjegallring måste man ha en maskin med kapacitet, anser Marcus. Med vår maskin klarar du både klent och grovt.
Skogen glesnar där maskinen har gått fram och det blir betydligt ljusare. Förarna planerar körningen själva med hjälp av kartmaterial och terrängspaning innan de kör igång. En förare ligger två markägare ”i förväg”, där man redan har tittat och planerat.
– Markägaren vill rensa diken och ville därför ha en väg så han kan göra det, berättar Bjarne. Annars säger markägare ofta att vi kan göra som vi brukar. Jag har arbetat med gallring i 19 år i Laholms kommun, så de vet vad de får.
Breda stickvägar? Nja, tänk på att skotaren ska fram och att träden har blivit grövre om 20 år, säger Marcus Andreasson (t v) och Bjarne Strömberg.
Bjarne Strömberg Att aggregatet klarar automatisk flerträdshantering ser de båda som en stor fördel som ökar produktiviteten. Marcus har med sig två stammar ut varannan gång han är inne i beståndet.
Men så det där med stickvägar. Är de inte ganska breda här?
– Många favoriserar små skördare, men glömmer bort att skotaren också ska in, påpekar Marcus.
– Nu ser det brett ut, men om 20 år har träden växt och tar kanske 20-30 centimeter till på var sida av vägen. Så det gäller att hålla uppe bredden för att inte fördärva rothalsar i onödan.
Det främsta skälet enligt Marcus och Bjarne att köra med en större gallringsskördare är att den klarar det mesta.
– Här i södra Halland är det ofta små markägare. Om vi först kör en gallring och sedan är det ett litet hörn slutavverkning kan du inte ta hit en extra maskin bara för det.
Läs hela artikeln i SKOGEN 6-7/2019
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt – som prenumerant eller lösnummer