”Ingen vill ha små ­skotare”

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
Rottne-skördare i tät skog.
Skördaren kan ­förvisso köra beståndsgående, men eftersom de flesta ändå väljer en stor skotare blir det oftast stickvägar. Som här genom den täta sitkan.
Stor eller liten maskin i förstagallringen? Många frågar efter mindre skördare, men få vill ta den högre kostnaden som skotare med mindre kapacitet medför. Här resonerar några erfarna förare om stort kontra smått.

Marcus Andreasson kör en John Deere 1170 G för Kattarps skogsentreprenad i en förstagallring sedan arla morgon­stund. När Bjarne Strömberg kommer för att avlösa vid lunchtid får maskinen lite omvårdnad innan det är dags att dra igång igen. 

Annons
Annons

Marcus AndreassonMarcus AndreassonDet aktuella beståndet är knappt trettio år och röjt en gång. För ett halvår sedan gjordes en kraftig för­röjning, men det är också det enda som har hänt.
– Det var väldigt ojämnt när vi började, då är det svårt att göra underverk när vi väl kommer, säger ­Bjarne.
– Om det ser ut som en andra- eller tredjegallring måste man ha en maskin med kapacitet, anser Marcus. Med vår maskin klarar du både klent och grovt. 

Skogen glesnar där maskinen har gått fram och det blir betydligt ljusare. Förarna planerar körningen ­själva med hjälp av kartmaterial och terrängspaning innan de kör igång. En förare ligger två markägare ”i förväg”, där man redan har tittat och planerat.

– Markägaren vill rensa diken och ville därför ha en väg så han kan göra det, berättar Bjarne. Annars säger markägare ofta att vi kan göra som vi brukar. Jag har arbetat med gallring i 19 år i Laholms kommun, så de vet vad de får.

StickvägBreda stickvägar? Nja, tänk på att skotaren ska fram och att träden har ­blivit grövre om 20 år, säger Marcus Andreasson (t v) och Bjarne Strömberg.

Bjarne Strömberg Bjarne Strömberg Att aggregatet klarar automatisk flerträdshantering ser de båda som en stor fördel som ökar produktiviteten. Marcus har med sig två stammar ut varannan gång han är inne i beståndet. 

Men så det där med stickvägar. Är de inte ­ganska breda här?
– Många favoriserar små skördare, men glömmer bort att skotaren också ska in, påpekar Marcus.
– Nu ser det brett ut, men om 20 år har träden växt och tar kanske 20-30 centimeter till på var sida av vägen. Så det gäller att hålla uppe bredden för att inte fördärva rothalsar i onödan.

Det främsta skälet enligt Marcus och Bjarne att köra med en större gallringsskördare är att den klarar det mesta. 
– Här i södra Halland är det ofta små markägare. Om vi först kör en gallring och sedan är det ett litet hörn slutavverkning kan du inte ta hit en extra maskin bara för det. 

Läs hela artikeln i SKOGEN 6-7/2019
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • Blommande gran

  Efterlängtat blomår bär frö

  FÖRYNGRING. Skogsbruket ­gläder sig åt blomning i frö­plantagerna. Tack vare förra årets varma sommar var förutsättningarna goda i år. Nu ­samlas frön in efter flera års brist och höga prisnivåer.
 • Annons
 • Jan Hedberg

  ”Lär av Kanada – såga mer skadat timmer”

  SKADOR. I Kanada har sågverken lärt sig ta hand om insekts­skadat virke. Det kan Sverige ta efter, anser Jan Hedberg som har god kännedom om nordamerikanskt skogsbruk. Men svenska företag säger att marknaden för skadat timmer är för liten.
 • Gert Adolfson

  ”Biometrias styrelse ­behöver fler renodlade ­säljare”

  PARTER. Biometrias styrelse ska representera både säljare och köpare på virkesmarkanden – men de renodlade säljarna är underrepresenterade, anser Svenska kyrkan. Nu är en liten förändring i alla fall på gång.
 • Annons
 • Arbete med röjsåg

  Det är verktygen som ska jobba

  MOTORMANUELLT. Kristina Lagerstedt är ergonom och arbetsmiljöspecialist på ­företaget Avonova i Växjö som erbjuder företagshälsovård. Kristina möter bland annat kundföretag inom skogsvård. 
 • Kroppen är din bästa skogsmaskin

  MASKINFÖRARE. Det är ett segt och envist arbete att förbättra arbetsmiljön i skogen, oavsett om du gör det för andra eller för dig själv. Men det lönar sig. Och små förändringar kan i längden göra stor skillnad.
 • Annons