Ingen repris av 2005

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
Simone drabbade framför allt skogsägare i södra Halland, ett bälte över norra Skåne, södra Kronoberg och norra Blekinge. Men det blev ingen ny Gudrun. SMHIs värsta farhågor slog inte in.

Stormen fällde mellan 1,5 och 2 miljoner skogskubikmeter. Den bedömning grundar sig på de inventeringar som Skogsstyrelsen, skogsbolag och skogsägarföreningar genomförde i Götaland under tisdagen efter stormen.

Annons
Annons

– Det är svårt att göra en bedömning så här snabbt, men det känns bra att vi så snabbt har kunnat komma fram till en samlad bedömning, säger regionchef Lars Ekberg, Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Stormen Simones fällda volymer är begränsade i jämförelse med stormen Gudrun, år 2005, som fällde 75 miljoner skogskubikmeter. Stormen drabbade stora delar av Södras områden. Södra inför nu ett särskilt pris på "specialmassaved". Barrmassaved 280 kronor per fub och ett "stormvedspris" på 475 kronor per fub. I stormveden betalas det högre priset på den sågbara delen över 18 cm i topp.

Skogsstyrelsen upprepar budskapen från tidigare oväder att stormfälld skog innebär stora risker och att faran med skadeinsekterna gör att virket måste ut ur skogen i tid.

– Vi vill återigen betona att arbete i stormfälld skog är mycket farligt och därför kräver specialkunskap och rätt utrustning. Man ska aldrig arbeta ensam i stormfälld skog, säger regionchef Ulf Didrik.

SMHI gick ut med en klass tre-varning men trappade sedan ner igen till klass två.

– Det är klart att om vi hade väntat tills stormen var helt inpå oss, då hade det varit enklare att sätta en exakt prognos område för område. Men då hade medborgarna haft mindre tid till att vidta åtgärder, säger Fredrik Linde, chefen för prognoser- och varningstjänster på SMHI till Sveriges Radio.

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • Färre återväxtkontroller i år

  Skogsstyrelsen meddelar att de som följd av minskad budget kommer att utföra färre kontroller av såväl skogsåterväxt som biotopskydd.
 • Annons
 • Holmen investerar i byggträ

  Holmen investerar i sina sågverk för att öka såväl volymer som förädling av byggprodukter.
 • Skogspodden möter Göran Örlander

  I  avsnitt 95 samtalar Skogspodden med Göran Örlander om bland annat askåterföring och gödsling. 
 • Annons
 • Matrisfub ges extra tid

  Biometria kan ge dispens för fortsatt användning av så kallad matrisfub fram till i sommar. Dispensen gäller sågverk som är på väg, men inte hunnit slutföra, bytet av mätmetod.
 • Fortsatt få nya områdesskydd

  Bildandet av formellt skyddade skogar var fortsatt rekordlågt under förra året, enligt Skogsstyrelsen.
 • Annons