”Ingen hållbarhet utan landskapsplanering”

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: Mattias Westerberg, SKOGENbild.
Svenskt skogsbruk har blivit världsmästare i virkesproduktion men knappast i hållbarhet. Planeringen i skogen måste utgå från helheten i landskapet, skriver Nippe Hylander och Sten B Nilsson i en debattartikel på Altinget.

Vi är inte ens i närheten av att nå miljömålen, skriver debattörerna. För att nå dit måste vi göra som en rad andra länder, nämligen planera på landskapsnivå.  Internationellt sett är det storföretag som driver utvecklingen av landskapsplanering för hållbar utveckling. Man gör detta för att säkra sina råvarubehov men är även tvingade av kundkrav.

Annons
Annons

”Det är rimligt att anta att morgondagens kunder kommer att ställa samma krav på svenska skogsprodukter”, skriver de.

Sverige har dessutom förbundit sig i den europeiska landskapskonventionen att genomföra en politik där landskapens värden och särdrag kartläggs och beaktas, fortsätter de.

För att nå dit måste planeringen utgå från helheten i landskapet omfattande alla natur-, miljöresurser, sociala aspekter och ekonomin. Skogsbruket behöver zonering  som bryts ned till operativa planer för markägarna. Dessutom måste certifieringsprocesserna ta ett större ansvar, enligt Nippe Hylander och Sten B Nilsson.

Läs artikeln i Altinget

Opinion
Publicerad:
 • Södra har utsett ny vd

  Kategorier: Södra, Lotta Lyrå
  Lotta Lyrå har utsetts till ny vd och koncernchef för Södra. Hon kommer närmast från Clas Ohlsson men har bakgrund hos Södra.
 • Annons
 • Hans-Olof Mattson i avverkningsmogen granskog

  Hans-Olof varierar och maximerar

  Hans-Olof Mattsson i Raskamåla i Bräkne-Hoby har två ledstjärnor för sin skog: Hög produktion och variation. Han testar douglas, kustgran och lärk och ska sätta poppel längre fram. Målet är att bygga upp ett högt virkesförråd med högt slutvärde.
 • Nu svärmar barkborren

  Nu har granbarkborrarna börjat svärma i större delen av Götaland och Svealand, visar svärmningsövervakning.
 • Annons
 • Med trä som röd tråd i yrkeslivet

  Det finns många vägar till skogs- och träbranschen. Skogssverige har träffat Malin Lundström som idag säljer ett giftfritt substitut till kopparimpregnerat trä.
 • Hon blir Skogsindustriernas nya vd

  Viveka Beckeman efterträder Carina Håkansson som vd för branschorganisationen Skogsindustrierna.
 • Annons