”Ingen hållbarhet utan landskapsplanering”

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: Mattias Westerberg, SKOGENbild.
Svenskt skogsbruk har blivit världsmästare i virkesproduktion men knappast i hållbarhet. Planeringen i skogen måste utgå från helheten i landskapet, skriver Nippe Hylander och Sten B Nilsson i en debattartikel på Altinget.

Vi är inte ens i närheten av att nå miljömålen, skriver debattörerna. För att nå dit måste vi göra som en rad andra länder, nämligen planera på landskapsnivå.  Internationellt sett är det storföretag som driver utvecklingen av landskapsplanering för hållbar utveckling. Man gör detta för att säkra sina råvarubehov men är även tvingade av kundkrav.

Annons
Annons

”Det är rimligt att anta att morgondagens kunder kommer att ställa samma krav på svenska skogsprodukter”, skriver de.

Sverige har dessutom förbundit sig i den europeiska landskapskonventionen att genomföra en politik där landskapens värden och särdrag kartläggs och beaktas, fortsätter de.

För att nå dit måste planeringen utgå från helheten i landskapet omfattande alla natur-, miljöresurser, sociala aspekter och ekonomin. Skogsbruket behöver zonering  som bryts ned till operativa planer för markägarna. Dessutom måste certifieringsprocesserna ta ett större ansvar, enligt Nippe Hylander och Sten B Nilsson.

Läs artikeln i Altinget

Opinion
Publicerad:
 • "Hög tid ta itu med missuppfattningar om skog och klimat”

  SKOGENdebatt. Det finns  många missuppfattningar om skogen och klimatet. En fristående tankesmedja för skog skulle kunna nå ut med vad som behöver göras, skriver Reidar Persson
 • Annons
 • Virkesstudion #57 – Uppdatering med Magnus Thor

  Viktiga skogsägardatum samt kunskap från en stor skogsentreprenör sprids i det här avsnittet av Virkesstudion.
 • Fler nöjda med reservatsbildande

  Fler markägare än tidigare är nöjda över att ha inrättat naturreservat på sina marker.
 • Annons
 • Filma ditt skogsjobb

  Kategorier: Skogen i Skolan, SKOGSJOBB
  En liten film om just din jobbvardag i skogen kanske kan väcka intresse för sektorn hos unga. Så resonerar Skogen i Skolan som efterlyser bidrag om alla typer av skogsjobb.
 • Tysklands virkesexport accelererar

  Såväl avverkningar som rundvirkesexport ökade dramatiskt i Tyskland under förra året, enligt en analys från Wood Resources International.
 • Annons