”Ingen hållbarhet utan landskapsplanering”

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: Mattias Westerberg, SKOGENbild.
Svenskt skogsbruk har blivit världsmästare i virkesproduktion men knappast i hållbarhet. Planeringen i skogen måste utgå från helheten i landskapet, skriver Nippe Hylander och Sten B Nilsson i en debattartikel på Altinget.

Vi är inte ens i närheten av att nå miljömålen, skriver debattörerna. För att nå dit måste vi göra som en rad andra länder, nämligen planera på landskapsnivå.  Internationellt sett är det storföretag som driver utvecklingen av landskapsplanering för hållbar utveckling. Man gör detta för att säkra sina råvarubehov men är även tvingade av kundkrav.

Annons
Annons

”Det är rimligt att anta att morgondagens kunder kommer att ställa samma krav på svenska skogsprodukter”, skriver de.

Sverige har dessutom förbundit sig i den europeiska landskapskonventionen att genomföra en politik där landskapens värden och särdrag kartläggs och beaktas, fortsätter de.

För att nå dit måste planeringen utgå från helheten i landskapet omfattande alla natur-, miljöresurser, sociala aspekter och ekonomin. Skogsbruket behöver zonering  som bryts ned till operativa planer för markägarna. Dessutom måste certifieringsprocesserna ta ett större ansvar, enligt Nippe Hylander och Sten B Nilsson.

Läs artikeln i Altinget

Opinion
Publicerad:
 • Testa dina trädkunskaper

  Alla känner väl till gran och tall – men vad vet du egentligen om dem och alla våra andra svenska träd?
 • Annons
 • Så syns coronaeffekten i skogssektorn

  Coronakrisen har slagit väldigt olika mot olika delar av skogsindustrin. Men på det hela har man klarat den väl, konstaterar Virkesbörsen i sin analys av andra kvartalet i år.
 • Skogsmaskindagarna ställs in

  Skogsmaskindagarna i Karlskoga 2020 ställs in på grund av restriktioner med anledning av coronaviruset. Mässan återkommer den 20-21 maj 2022.
 • Annons
 • De testar fjärrstyrda skotare

  Nu testar Sveaskog att fjärrstyra skotare. Fjärrstyrning skulle innebära en förbättrad arbetsmiljö för många maskinförare. ​
 • Vida nöjda med halvåret

  Kategorier: Vida, halvårsrapport
  Vida-koncernens halvårsresultat sjönk med närmare 40 procent jämfört med i fjol. Ett bra rörelseresultat efter förutsättningarna, anser ledningen.
 • Annons