Ingen brandpåverkan

23 augusti 2018

För de berörda skogsägarna är sommarens bränder en katastrof. För att fylla på lagren i de industrier som normalt köper från de drabbade områdena behövs nya kontrakt. De som redan skrivit kontrakt har inget att leverera. Alla har inte försäkringar och även om de har motsvarar aldrig ersättningen det förstörda värdet. Enligt de flesta standardkontrakt är det säljaren som får ta förlusterna. Köparen har rätt att begära att kontraktet hävs. 

Setra är det enda sågverk som hittills börjat planera för att såga det brandskadade. I regel är det inget fel på stockarna, problemet är att sågverken blir nersotade och rengöring kostar stora summor. För sågverk med flera såglinjer kan en linje avsättas för sotigt virke, men för dem med bara en linje blir det omöjligt. Klart är dock att sotigt virke kommer att betalas sämre.

Skogens jämförprislistor är som vi ofta påpekar endast en vägledning om ungefär var marknaden befinner sig och vart den är på väg. Det är ett stort arbete för köparna att arbeta fram prislistor och de är framför allt viktiga för att köparen ska veta hur mycket och vad som ska avverkas. Det kan inte nog understrykas hur viktigt det är för säljaren att begära ut skördarnotor/ skördarspecifikationer. Det är egentligen enda chansen att ha koll på vad som avverkas.

Ännu har bränderna inte fått något genomslag i månadens prislistor. Eftersom man inte hunnit beräkna deras omfattning vet man inte med vilka volymer och sortiment man ska ersätta. Listorna visar ändå att högkonjunkturen tickar på. En del talar om rekordpriser, men enligt Torbjörn Johnsen på Skogsforum var priserna både 2008 och 2011 högre än i dag. Han har gjort en granskning av historiska priser från 1997 och också räknat om priserna från 1979 till 1996 till dagens penningvärde. Under den perioden var det endast 1994 som priset var lägre än i år. Under dessa 27 år kunde massavedspriset ibland toppa upp emot motsvarande 600 kronor.

Det är mycket ovanligt att prislistor ändras inom mindre än tre månader, men det gjorde Holmen den 1 juli, liksom Norrskog i våras. En intressant förändring är Södras jämförpris på timmer för Östra Götaland. Det har höjts med bara någon krona och listorna har fått nya identitetsnummer. Det beror på ändrade längdkorrigeringar. Liknande förändringar har de senaste åren blivit allt vanligare. Marknadsanpassningen sker nu redan vid apteringen i skogen.

Vi kan till sist notera att Billerud-Korsnäs inte lagt ut sina timmerprislistor på nätet ännu efter senaste ändringen i maj. Efter förfrågan fick vi ändå tillgång till dem.

SKOGEN 8/2018

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb