Som jag skrev i förra numret kommer EU:s skogspolitik garanterat att påverka oss under kommande år, vare sig vi vill eller inte, och det duger inte att sura över det. Det är här och nu vi kan påverka politiken genom delaktighet.
Inom Föreningen Skogen lyfte vi detta vid ett webbsänt seminarium för medlemmar redan i slutet av förra året. Där berättade Mia Crawford från LRF Skogsägarna om hur hennes och andra organisationer har insett att det är smartare att försöka delta och påverka aktivt. Om det kan du läsa i årets första nummer.
För att vara delaktig behöver man kunskap och kontakter. När jag skriver dessa rader sitter jag på flyget till Bryssel för att på ort och ställe lära mig mer om hur det funkar. SKOGEN och föreningen ska tillsammans med några branschkollegor göra ett studiebesök hos bland annat den europeiska skogsägarrörelsen CEPF och deras ordförande Sven-Erik Hammar. Vi ska också ta del av både Skogsindustriernas och LRF:s arbete i Bryssel och höra vilka utmaningar och möjligheter det innebär att arbeta nära EU:s politiska centrum.
I Sverige är valdagen den söndagen den 9 juni och precis som Mia Crawford gjorde vid ovan nämnda webbinarium vill jag uppmana alla att gå och rösta då. För mig innebär demokrati att jag har möjlighet att påverka hur vårt samhälle och vår framtid ska se ut, och det gör jag genom att vara med och aktivt rösta när det är val. Min uppmaning till alla är att rösta på den ni uppfattar som rätt val för er när det blir dags i sommar.
Parlamentet har ett stort inflytande i unionens lagstiftningsprocess – både budget och lagförslag måste godkännas där för att gå igenom.
Så, ligg inte på soffan den 9 juni – pallra dig i väg till din vallokal!
På hemmaplan kommer det att bli intressant att se hur det nya försörjningskravet för uppehållstillstånd kommer att påverka våra svenska entreprenörer. Hur ska vi lösa den kompetensbrist som sakta men säker verkar öka inom svenska skogsföretag? Och hur kommer det att påverka vår skogsskötsel?
EU-val sker bara vart femte år, vad du däremot kan räkna med varje år är elva fullmatade utgåvor av SKOGEN. Vår ambition är – i år också – att erbjuda ny kunskap, aha-upplevelser, lust och inspiration, trendspaning, samtidskoll och inte minst konkreta, användbara tips för just din skogliga verksamhet, oavsett om du är proffs eller amatör.
Den högaktuella skogspolitiken kommer förstås att sätta sina spår även i tidningen och i aprilnumret ägnar vi temat åt just EU och skogen – håll utkik och häng med!
UR SKOGEN 1/2024