– Det är ett allvarligt läge och då behöver varje enskild skogsägare ha så mycket kunskap som möjligt om hur man hittar angrepp och sedan agerar för att begränsa omfattningen och skadorna på skogen, säger Anna-Lena Lindström, distriktschef vid Skogsstyrelsen, Sörmland-Örebro, i ett pressmeddelande.
Den torra och varma sommaren 2018 var gynnsam för granbarkborren.Angreppen bedöms ha orsakat förluster på miljardbelopp för skogsägarna i Sverige.
Nya angrepp kommer sannolikt att upptäckas i år och blir sommaren dessutom varm och torr blir det en kraftig ökning. Nyligen utsåg Skogsstyrelsen stora delar av södra Sverige till bekämpningsområde. Där ingår delar av Örebro län och hela Sörmland.
För att begränsa skadeinsekten arrangerar Skogsstyrelsen totalt 15 informationsträffar för skogsägare i Sörmland och Örebros län, varav några redan är genomförda. Vid samtliga träffar tar sig gruppen ut i skogen för att lära sig mer om hur man känner igen en skada av granbarkborrar, vilka träd som behövs åtgärdas samt hur framtida skador kan motverkas.
Återstående träffar äger rum: 10 mars i Nyköping, Trosa och Gnesta. 17 mars i Örebro och Karlskoga. 24 mars i Eskilstuna och Strängnäs. 31 mars i Flen och Katrineholm. 2 april i Nora. 3 april i Lindesberg. 7 april i Hällefors och Kopparberg.