DEBATT.

”Inför koldioxidskatt istället för kilometerskatt”

28 september 2016 Stockholmshipstern och statstjänstemannen verkade vara överens om en sak: Vi kan avskaffa avstånd genom att sänka hastigheten, öka fordonsskatten och måla om körbanor till cykelbanor. Vad bägge missar är att prylarna i cykelbutiken och snabbmaten runt hörnet har sitt ursprung i något som produceras utanför stadskärnan, skriver Pär Lärkeryd, vd i Norra Skogsägarna, efter ett möte hos näringsdepartementet.


”Inför koldioxidskatt istället för kilometerskatt”

Mobilitet är i grunden positivt för samhället och transporten av gods är en grundförutsättning för vår välfärd. Det vi måste göra är att sänka koldioxidutsläppen – inte minska våra inhemska transporter.

Det finns alternativa sätt att tänka som både bygger ett starkt Sverige och samtidigt kraftfullt minskar transporternas miljöpåverkan.

I stället för att sänka hastigheter och införa kilometerskatt borde man öka koldioxidbeskattningen på tunga fordon och till detta koppla ett investeringsstöd. Det skulle innebära att en svensk åkare som investerar i moderna motorer med lägre utsläpp får tillbaka hela den koldioxidskatt som företaget inbetalat under den senaste femårsperioden. Då skapar vi ett system som straffar oseriösa utländska åkerier som bara konkurrerar med lågavlönade chaufförer i billiga slitna fordon och istället premierar miljövänliga lastbilar och vettiga svenska arbetsvillkor, skriver Pär Lärkeryd i Norran Affärsliv.

Läs artikeln

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb