Indikator håller koll på virkespriserna

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: Morgan Karlsson, SKOGENbild.
En ny indikator ska visa vart virkespriserna är på väg. Tanken är att underlätta för skogsägare som funderar på att avverka, enligt Virkesbörsen som lanserar den i dagarna.
 
Hur funkar den?
– Vi får många frågor från skogsägare om vart virkespriset är på väg, och om de ska sälja virke nu eller vänta. Det behövs en indikator som hjälper skogsägare och virkesköpare att följa utvecklingen på virkesmarknaden och ge bra beslutsunderlag. Men det finns ingen bra indikator för det, så vi satte ihop en korg av index för att se om de följer signaler på virkesmarknaden och det följer riktigt bra historiskt, säger Adam Aljaraidah som är vd för Virkesbörsen.
 
Oljepriset är ett av de index som finns med i korgen. Men vad har oljepriset med timmerpriset att göra?
– En enskild indikator säger inte så mycket, även om just oljan ofta visar vägen för råvaror generellt. Men om man viktar ihop flera så får man en bra vägledning om vart marknaden är på väg. Förutom oljepriset tittar vi på bland annat exportprisindex för olika skogsindustriprodukter, barometerindikator sågverk och nybyggnation i USA.
 
När och hur publiceras den?
– Vi publicerar den första virkesprisindikatorn tisdagen den 3 september och sedan kommer det en ny varje månad.
 
Vart är virkespriset på väg nu?
– Som det ser ut just nu är det på väg ned. Enligt indikatorn såg vi en försvagning redan för ett år sedan. Men det är viktigt att komma ihåg att det finns lokala skillnader mellan olika köpare, och att exempelvis påverkan av granbarkborren inte syns i de makroekonomiska faktorer vi viktar samman nu.
 
BIRGITTA SENNERDAL
 
Fakta: Indikatorn beräknas genom att summera samtliga underliggande index procentuella förändring jämfört med föregående månad och addera värdet av Virkesprisindikatorn den föregående månad. Uppgifter som tas med: oljepriset, exportprisindex för papper och massa respektive trävaror i Sverige, nybyggnation av villor i USA, inköpschefsindex i USA och Sverige, barometerindikator för bygg, sågverk samt massa- och pappersindustri från Konjunkturinstitutet, sentiment index från EU.
 

 

Annons
Annons

 
Publicerad:
 • Så bekämpas barkborre i reservat

  I en ny rapport sammanfattar landets länsstyrelser vilka åtgärder de gjort för att bekämpa granbarkborren i naturreservat.
 • Annons
 • Jämställdhetsansvar halkar runt på SLU

  Kategorier: jämställdhetsarbete, SLU
  En ny studie från SLU visar att ansvaret för jämställdhetsarbete halkar runt i organisationen. Här finns en utbredd förväntan på att andra ska ta ansvar.
 • Reservatsbildning – här är råden

  Frågor om naturreservat tillhör de vanligaste hos Norra Skog. På sin webb listar föreningen vad markägaren bör tänka på.
 • Annons
 • Tips vid oväntade intäkter

  Oväntade intäkter är inte alltid goda nyheter. SKOGEN har frågat en skatteexpert hur man kan hantera oplanerade förtida avverkningar.
 • Mer pengar till regionala skogsstrategier

  Landets 21 län får dela på ett extra anslag på 2,5 miljoner kronor för att arbeta med regionala skogsstrategier.
 • Annons