Indikator håller koll på virkespriserna

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: Morgan Karlsson, SKOGENbild.
En ny indikator ska visa vart virkespriserna är på väg. Tanken är att underlätta för skogsägare som funderar på att avverka, enligt Virkesbörsen som lanserar den i dagarna.
 
Hur funkar den?
– Vi får många frågor från skogsägare om vart virkespriset är på väg, och om de ska sälja virke nu eller vänta. Det behövs en indikator som hjälper skogsägare och virkesköpare att följa utvecklingen på virkesmarknaden och ge bra beslutsunderlag. Men det finns ingen bra indikator för det, så vi satte ihop en korg av index för att se om de följer signaler på virkesmarknaden och det följer riktigt bra historiskt, säger Adam Aljaraidah som är vd för Virkesbörsen.
 
Oljepriset är ett av de index som finns med i korgen. Men vad har oljepriset med timmerpriset att göra?
– En enskild indikator säger inte så mycket, även om just oljan ofta visar vägen för råvaror generellt. Men om man viktar ihop flera så får man en bra vägledning om vart marknaden är på väg. Förutom oljepriset tittar vi på bland annat exportprisindex för olika skogsindustriprodukter, barometerindikator sågverk och nybyggnation i USA.
 
När och hur publiceras den?
– Vi publicerar den första virkesprisindikatorn tisdagen den 3 september och sedan kommer det en ny varje månad.
 
Vart är virkespriset på väg nu?
– Som det ser ut just nu är det på väg ned. Enligt indikatorn såg vi en försvagning redan för ett år sedan. Men det är viktigt att komma ihåg att det finns lokala skillnader mellan olika köpare, och att exempelvis påverkan av granbarkborren inte syns i de makroekonomiska faktorer vi viktar samman nu.
 
BIRGITTA SENNERDAL
 
Fakta: Indikatorn beräknas genom att summera samtliga underliggande index procentuella förändring jämfört med föregående månad och addera värdet av Virkesprisindikatorn den föregående månad. Uppgifter som tas med: oljepriset, exportprisindex för papper och massa respektive trävaror i Sverige, nybyggnation av villor i USA, inköpschefsindex i USA och Sverige, barometerindikator för bygg, sågverk samt massa- och pappersindustri från Konjunkturinstitutet, sentiment index från EU.
 

 

Annons
Annons

 
Publicerad:
 • Monteringshall Rottne

  Rottne siktar på dubbel kapacitet

  Kategorier: teknik, skogsmaskiner, Rottne
  MASKINER. Rottne Industri satsar på att om sex år kunna tillverka 300 skogsmaskiner per år i sin fabrik i orten Rottne norr om Växjö.
 • Annons
 • Ringbarkad ek

  Utdragen död mångas bröd

  RINGBARKA. Död ved är ju bra för mångfalden, men en del död ved är ännu bättre än annan. Ringbarkade träd som torkar långsamt står längre innan de faller och gynnar många arter.
 • Jacob Edlund

  Matriser ska bort

  VIRKESMÄTNING. Metoden för uträkning av virkesvolymer via matris är inte tillräckligt bra. Nu ska matriserna bort, men det tar två år innan Biometrias nya regler blir ett krav på virkes­köparna.
 • Annons
 • Granbarkborreangripen skog

  Fyrdubblad premie och trixande

  Borre, brand och blåst ökar risken för skogs­skador – och vikten av bra försäkringsskydd. Möt skogs­ägarna som fick chockhöjd premie och bytte bolag, en annan som fick en faktura i stället för ersättning för stormskadorna samt ett försäkringsbolag som vill arbeta förebyggande.
 • Granvägg

  Goda granar och brunsås

  Kategorier: skogens mat, recept
  I temat Skogens mat kan du läsa om skoglig restaurangmat, maskinförarnas lunchlådor samt få en massa tips om goda granar och andra delikatesser.
 • Annons