Indikator håller koll på virkespriserna

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: Morgan Karlsson, SKOGENbild.
En ny indikator ska visa vart virkespriserna är på väg. Tanken är att underlätta för skogsägare som funderar på att avverka, enligt Virkesbörsen som lanserar den i dagarna.
 
Hur funkar den?
– Vi får många frågor från skogsägare om vart virkespriset är på väg, och om de ska sälja virke nu eller vänta. Det behövs en indikator som hjälper skogsägare och virkesköpare att följa utvecklingen på virkesmarknaden och ge bra beslutsunderlag. Men det finns ingen bra indikator för det, så vi satte ihop en korg av index för att se om de följer signaler på virkesmarknaden och det följer riktigt bra historiskt, säger Adam Aljaraidah som är vd för Virkesbörsen.
 
Oljepriset är ett av de index som finns med i korgen. Men vad har oljepriset med timmerpriset att göra?
– En enskild indikator säger inte så mycket, även om just oljan ofta visar vägen för råvaror generellt. Men om man viktar ihop flera så får man en bra vägledning om vart marknaden är på väg. Förutom oljepriset tittar vi på bland annat exportprisindex för olika skogsindustriprodukter, barometerindikator sågverk och nybyggnation i USA.
 
När och hur publiceras den?
– Vi publicerar den första virkesprisindikatorn tisdagen den 3 september och sedan kommer det en ny varje månad.
 
Vart är virkespriset på väg nu?
– Som det ser ut just nu är det på väg ned. Enligt indikatorn såg vi en försvagning redan för ett år sedan. Men det är viktigt att komma ihåg att det finns lokala skillnader mellan olika köpare, och att exempelvis påverkan av granbarkborren inte syns i de makroekonomiska faktorer vi viktar samman nu.
 
BIRGITTA SENNERDAL
 
Fakta: Indikatorn beräknas genom att summera samtliga underliggande index procentuella förändring jämfört med föregående månad och addera värdet av Virkesprisindikatorn den föregående månad. Uppgifter som tas med: oljepriset, exportprisindex för papper och massa respektive trävaror i Sverige, nybyggnation av villor i USA, inköpschefsindex i USA och Sverige, barometerindikator för bygg, sågverk samt massa- och pappersindustri från Konjunkturinstitutet, sentiment index från EU.
 

 

Annons
Annons

 
Publicerad:
 • Grangallrat

  Här gallras mot gnaget

  VILTSKADOR. I ett småländsk granbestånd pågår just nu ett experiment. Här gallras bara längs med varannan stickväg för att man ska kunna se om omfattningen av kronhjortens skador påverkas. 
 • Annons
 • Mellanskog gör rekordutdelning

  Mellanskog delar ut drygt 56 miljoner kronor till sina 26 000 medlemmar. Det är den högsta utdelningen i skogsägarföreningens historia.
 • Magnus Ekström

  Rotpost kan öka i vår

  SÄLJFORM. För några år sedan var marknaden för rotposter och leveransrotköp glödhet. Med sjunkande timmerpriser har den svalnat rejält, men kan kanske komma igång igen i vår, säger Magnus Ekström som är skogsrådgivare på Hushållningsällskapet.
 • Annons
 • Byråkrati förvärrar rekryteringsproblem

  Skogsvårdsföretagen är beroende av utländsk personal men har mycket svårt att rekrytera. Situationen förvärras av valutanackdelar och segdragen byråkrati. 
 • Busas det i din skog?

  Har du råkat ut för problem med skador på nyplanterad skog efter skoterkörning? Kanske får du störande besök av andra fordon eller lösspringande hundar? Eller används skogen som dumpningsplats? Eller möts du av besökare som precis som du förstår att njuta av och vara rädd om skogen? Svara på Månadens fråga!
 • Annons