MÖBELINDUSTRI.

Ikea satsar på poppel

15 september 2016 Snabbväxande poppel är på väg att bli trendigt i möbelbranschen. Ikea tittar på utvecklingsmöjligheterna, men köper i dag mest kinesisk poppel.

Syskonen Knut och Marianne Hagberg är formgivare för Ikea. De räds inte nya material och  i möbelserien Regissör har de jobbat med poppel. Serien innehåller olika vardagsrumsmöbler, bland annat bokhyllor, vitrin­skåp och soffbord med poppel­fanér. Möblerna har stående lameller som bärare inuti, vilket gör dem lätta och minskar ­mate­rial­åtgång­en, berättar Knut Hagberg. 
– Poppel är intressant att arbeta med, men ganska mjukt och strukturlöst. För att få karaktär tillverkade vi valsar med ådring som gav fanéret en ytstruktur. Det hade även den fördelen att träet blev hårdare när det pressades ihop. Poppel är lätt att betsa och ytbehandla, säger han.

Ikea-möblerFormgivarna Marianne Hagberg och Knut Hagberg valde poppel till Ikeas möbelserie Regissör.

Det snabbväxande trädslaget har möjligheter som är intressanta att utveckla, tycker Ulf Johansson som är skogs- och råvaruchef på Ikea.
– Poppel är ett spännande trädslag som är lätt att böja och forma. Det är lätt och billigt, har uniform kvalitet och är inte kvistigt. Man kan använda både kärnvirket och göra ytfaner av det. Materialutnyttjandet är högt och de tekniska egen­skaperna gör att poppel lämpar sig till flera olika ändamål, berättar Ulf Johansson. 
Han utesluter inte att Ikea kommer att satsa mer på trädslaget.
– Det är mycket möjligt att vi i kombination med ytterligare material- och teknikutveckling kommer att använda mer poppel i framtiden. Ett viktigt kri­terium att veden ska vara hållbart producerad. I dag innebär det antingen FSC-certifierat eller returträ. Nu köper Ikea mycket poppel från Kina.
Merparten av Ikeas träråvaror kommer från Centraleuropa och bara en mindre del från Sverige.
– Förra året hade sex procent, eller knappt en miljon kubik rundvirke, sitt ursprung 
i Sverige, säger Ulf Johansson. 

Ikea har några produkter som ­tillverkas helt i Sverige, från råvara till slutprodukt. Till 
dem hör furumöblerna i seri­erna Hejne och Nornäs. Den ­senare är formgiven av syskonen Hagberg.
– Vi jobbade med möbel­serien Nornäs uppe i Lycksele. Det låg ett sågverk i direkt anslutning till fabriken. Serien är tillverkad i massiv Norrlandsfura. Vi utnyttjade även klentimmer med diametern 155 till 160 millimeter. Det används normalt inte inom möbelindustrin, men vi sågade upp det till fog och torkade på rätt sätt så att vi kunde arbeta med det, säger Knut Hagberg. 
Han säger att den nord­svenska furan har en annan ­kvalitet än den kontinetala.
– Norrlandsfuran är vit och fin, den är hårdare och gulnar inte lika snabbt som en snabbvuxen fura från södra Europa. De stora grundkomponenterna i serien är obehandlade, kunden får själv måla och betsa. Obehandlade möbler kommer mer och mer ute i världen. 

Han och systern Marianne Hagberg har ett stort intresse och vurmar för trä, säger de.
– I mitten av nittiotalet gjorde vi serien Ottenby i massiv asp. Det var litet speciellt att torka och bearbeta. Nu har vi gjort en ny serie, Björksnäs, i massiv björk och björkstav. Även i denna serie jobbar vi på ett ­otraditionellt sätt: Alla delar är vaxade, berättar Marianne ­Hagberg. 
Hon säger att björken annars har dåligt rykte som möbel­råvara för att den gulnar. 
– Nu laserar vi den med ett annat uttryck. Med vitlasyr, vax och vitt pigment gulnar den mindre. Serien har sitsar, dynor och detaljer i ull och skinn. 
Det är äkta material. En del av björken kommer från Sverige. 

En annan produkt i Ikeakatalogen som har svenskt ursprung är spånskivan till bokhyllan Billy som tillverkas på Västkusten. Lövträd och furu går från ­Sverige till grannländerna i Östersjön, där det förädlas till slutprodukter. En del komponenter sågas i Sverige också. Kanske kan andelen svenskt ­virke i Ikeas produktion öka.
– Sveriges konkurrensfördelar är en hög andel uthålligt producerad träråvara, en välskött industri och mycket bra förutsättningar för teknikutveckling. Detta borde kunna leda till ytterligare exportintäkter i framtiden, säger Ulf Johansson. 

POPPELN ÖKAR – FRÅN LÅG NIVÅ
• Ikeas totala träförbrukning 2015 var 16,1 miljoner kubikmeter rundvirke.
• 6,9 miljoner kubik eller 43 procent gick till solidträmöbler.
• 83 000 kubikmeter eller 1,2 procent av det var poppel  och trenden är ökande.

SKOGEN 8/2016

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Eric är ny på Biometria i södra Sverige
SkogsJobb