SKOGENS ledare:

I EU kan ingen höra dig gnälla

9 januari Vad tar jag med mig in i det nya året och vad vill jag inte göra om?  Dessa frågeställningar dyker upp, åtminstone hos mig, när 2023 ska summeras, skriver Johan Larsson i sin ledare.

I EU kan ingen höra dig gnälla
Johan Larsson, chefredaktör för tidningen SKOGEN.

För min del har året präglats av diskussioner om hur EU kan komma att påverka oss som skogsägare och hur Sverige kan ta oss an de nya bestämmelser som kan komma att implementeras i svensk lagstiftning.  

En stor skillnad som jag tycker mig kunna urskilja i dessa diskussioner är att många i Skogssverige faktiskt inte gnäller lika mycket som tidigare. Det vill säga, i stället för att förbanna och beklaga har vi börjat ta oss an utmaningen från EU på ett mer konstruktivt sätt. Dels genom att försöka förstå, dels genom att föra fram hur skogslandet Sverige på bästa sätt kan bidra.  

Hur vår skog ser ut och hur vi bedriver vårt skogsbruk skiljer sig från stora delar av EU, liksom skogens roll för landet. Vi behöver tillsammans med övriga medlemsländer hitta vårt eget sätt att bidra till arbetet med klimatet, den biologisk mångfalden och energiomställningen.  

Omvänt kommer det förstås också intressanta inspel från EU, inte minst kring hur skogsägare kan få betalt för fler ekosystemtjänster kopplat till både biologisk mångfalt och kolinbindning i skog, jord och vatten. Ett förslag till ett system för klimatkrediter skrev vi om i nummer 10/2023 och det är förstås ett område vi kommer att bevaka noga. 

Under det gångna året har förstås också teknikutvecklingen fortsatt marschera framåt. Det dyker ständigt upp nya, innovativa företag som specialiserar sig på till exempel drönare och ai-teknik. 

Men återblickar har sin tid, nu är det dags att se framåt i första hand på 2024. I juni väntar det viktiga valet till EU-parlamentet och i dess kölvatten kommer en ny kommission att tillsättas. Med nya människor kommer nya sätt att ta sig an olika uppdrag och hur detta kommer se ut efter valet blir spännande att följa.  

Här hemma får vi möjligheten att följa utredningar om allt från artskydd till om vi ska ha nya myndigheter.  

Jag kan lova er som läser SKOGEN att det kommer bli 11 nya härliga nummer, fullproppade med kunskap, tips, idéer och nyheter. Vi ska göra vårt yttersta för att hålla er uppdaterade om vad som händer i omvärlden och i Sverige när det gäller skog och skogsbruk. 

Med detta önskar jag er god fortsättning på ett  skogligt nytt år! 

UR SKOGEN 12/2023

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Teodor är ny vd inom Moelven
SkogsJobb