Idag öppnar ny skogsmässa i norr

17 juni 2022 I dag slås portarna upp till Mittpunkt Skog i Överkalix, en helt ny mässa med fokus på familjeskogsbruket i norra Sverige. 

Idag öppnar ny skogsmässa i norr

Mässan, som pågår 17 och 18 juni, beskrivs som den första riktiga skogsmässan i Norrbotten av arrangören Nolia.  

De gör mässan på uppdrag av Överkalix kommun.

– Det är verkligen på tiden att göra en skogsmässa i Norrbotten och att sätta fokus på familjeskogsbruket. Skogens betydelse kommer även att avspeglas i scenprogrammet, säger Nolias vd Jonas Dahlberg, i ett pressmeddelande.

70 utställare deltar och det blir en rad framträdanden och aktiviteter för stora och små besökare.

Exempelvis har delar av landslaget i Stihl Timbersporst uppvisning. Det blir också visning av hur häst kan användas i småskaligt skogsbruk.

Det bjuds på underhållning i form av magikern Patrick Mossberg som rör sig i mässområdet och utför trick bland besökarna.

Det går att ta helikopterturer och de minsta besökarna kan traska längs Hitta vilse-stigen, där alla barn belönas med ett pussel och ett diplom.

– Det finns massor av saker att uppleva på mässan som dessutom har gratis inträde och en tävling för alla besökare med fina priser, säger Jonas Dahlberg.

Enligt Nolia är Överkalix en naturlig plats för en skogsmässa. Kommunen är central för skogsbruket i Nordkalotten med bara fem mil till Finland och tio mil till Luleå. Det är nära till såväl skogsråvara som förädlingsindustri, poängterar man.

Ur scenprogrammet på Mittpunkt Skog:

Efter invigning av Lotta Finstorp, landshövding för Norrbottens län, kommer flera talare att lyfta olika aspekter av skogens betydelse.

Jenny Karlsson och Rolf Hjärtberg, ordförande respektive ledamot från LRF Norrbotten, pratar kring frågan: Skogsägaren – miljöbov eller klimathjälte?

Det blir också ett samtal om skogen lett av Föreningen Skogens generalsekreterare Johan Larsson. Han kommer även att prata om viltanpassad skogsskötsel.

Anna Ottosson, Ludvig & Co tipsar om hur man förbereder ett generationsskifte.

Anders Malmer, SLU, berättar om det globala behovet av mera skog och Fredrik Östlund från Arevo om resan från forskning vid SLU till innovationer för ökad skogstillväxt.

Varmt välkomna att besöka tidningen SKOGEN och Föreningen Skogen i monter 1037.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Jessica Nordin ska leda Södras hållbarhetsarbete
SkogenJobb